Технологија узгоја и узгоја шећерне репе Беет

С обзиром на то да је шећерна репа прилично популаран производ у пољопривреди, његово узгајање може донијети добар приход. Међутим, то захтева строго поштовање препорука специјалиста. Све у свему, технологија узгоја шећерне репе је готово идентична узгоју столног аналогног. Потребно је изабрати кревете са одговарајућим земљиштем, посадити семе на време, залити и оплодити саднице, произвести хиллс и спречити болести биљака.

Шећерна репа може донети добар приход пољопривреднику

Припрема и обрада земљишта за садњу

Култивисање земљишта врши се у три фазе: прољеће-љето, између усјева и вегетације (отпуштање). Главни задатак у обради тла је уклањање корова, засићење влагом и њено очување, стварање потенцијално повољних предуслова за раст усјева. Најбоља опција за узгој шећерне репе дала је позитиван резултат полу паром или побољшаном технологијом припреме земљишта.

Прва опција укључује гуљење тла на дубину од 300 мм одмах након жетве претходно посађене културе.Након појаве изданци корова, култивација се врши, а прије мраза она се нужно отпушта. Слична обрадапомаже у смањењу количине корова и засићења тла.

Побољшана култивација земљишта подразумева плитко (50-60 мм) гуљење након жетве претходних биљака.Поновна обрада обављена је у 14 дана 120-130 мм у дубину, праћено дрљањем.Коровска трава, како одрастају, уништава се методом гајења, а на јесен их се оре 300 мм дубоко.

У пролеће, ради добијања доброг приноса шећерне репе, тло се отпушта и додаје се натријум трихлорацетат у земљиште (да би се уклонили коровни корови).Следећа обрада се врши непосредно пре сетве усева.У овој фази се примењују хербицидна ђубрива.

Сађење шећерне репе врши се на сувом и ђубреном земљишту

Како и када оплодити

Како би се осигурала исправна и засићена боја усјева, спријечиле његове болести ида би се повећао принос, потребно је благовремено и правилно увести ђубрива различитих група.Минералне компоненте се уводе у јесенском периоду под интензивним орањем, у сјетви - у редовима у горњој смјеси и током заливања.Органски производи се подстичу да се праве директно испод корена.

Око 6 кг азота, 2 кг фосфора и 7 кг калијума троши се на формирање 1 тоне репе од врха земље из тла. Постизање показатеља приноса у распону од 35-40 кг /ха, могуће коришћењем просјечне дозе минералних ђубрива. Максимална продуктивна метода ће бити увођење прехрамбених додатака у приближно једнакепропорције.

Гнојиво за шећерну репу је погодно за органске компоненте или комплексна једињења. Нутритионал Супплементс Усед:

  • Стајњак (компост). Доноси се директно под плодове репе. Ако се третирана земља не примењује на киселим земљиштима, могуће је комбиновати компост са минералним адитивима.
  • Стабилан позитиван резултат показује увођење комплексног ђубрива (НПК) када је тло хладно. Овај метод обезбеђује значајно повећање приноса, чувајући његов укус и боју.
  • Суперфосфати, преципитати и фосфатне стијене су добро успостављени.
  • Солна се обично додаје у комбинацији са компонентама фосфор-калијум групе.
  • Користи се и азотна вода, каинит, борско-мангански додаци.

Линијско ђубриво стимулише клијање младих изданака, доприноси отпорности на болести и штеточине. Најбоље је ставити у редове, дозиране, азот, фосфорну киселину, калијум оксид у омјеру 10/20/10 кг по хектару.

Със съгласно с комплексните минерални адитиви, пожелено је додати манганске и борне компоненте.

Ако се при орању тла, недовољној опремљености снабдевају ђубривима, дефицит се састоји од дораде, додавањем групе фосфора и азота и калијума. Правилан ефекат се даје храњењем коренових култура амонијачном водом или њеним анхидрованим аналогом.

Компост - ефикасно природно ђубриво за репу

Сјетва

Сетва шећерне репе је обављенасинхроно са слетањем раних пролећних сорти хлеба.Одлучујући фактор за слијетање је стање тла.Његова конзистенција треба бити лабава, засићена потребном количином влаге, имати температуру од 5-7 ° Ц.Сјетва треба завршити у року од 1-3 дана, јер касно засијавање има негативан ефекат на ниво шећера и принос коријенских култура.

Засадите културу која се разматра прецизним сејалицама, са додатком гнојива и адитива на посебан начин.Ширина између редова се одржава 450 мм, а на наводњаваним површинама до 600 мм.

Дубина сетве се обично узима од 25 до 35 мм, у зависности од карактеристика земљишта.Што је лакши и лабавији, то је већа дубина садње семена.

​​

Успешна култивација шећерне репе зависи од развоја пољопривредне културе, степена клијавости садног материјала, технологије прераде, сорти и броја штеточина.На земљишту са високом културом култивације и поштовањем читавог процеса, број семенки се узима у количини од 18-20 комада по метру.

Шећерни репи треба да се посадата со специални садилници

Нега за усеви

После пресадитев, семе се појавава по 12-16 днеј.За то време, коров проклија, земља је збијена.Да би се то избегло, на првом изданку произвести површинску дрљање са лаким алатом.Након појаве првих формираних листова, усјеви се поново бране како би се ослободили корова и делимичног стањивања.

Креирање оптималне варијантегустина садница подразумева држање букета, као и коришћење специјалних култиватора и уређаја за стањивање. У проблемским областима, биљке треба засадити у правокутном квадрату, што ће омогућити унакрсну обраду.Коначно формирање културе врши се ручно, уклањајући вишак изданака заједно са коровом.Игнорисање или касније спровођење ове процедуре утиче на величину усева.

Важно је да избојци буду постављени на цијело подручје равномјерно.Превише ретко пласирање доводи до смањења приноса, погоршања боје и квалитета коренових усева.Да би се међуредни размак одржао у слободном и чистом облику, употребљава се механизирано отпуштање.

Шећерну репу треба поставити равномерно

Чишћење

Прије почетка периода жетве, редови биљака се отварају, а листови постају светлозелени.Сакупљање шећерне репе почиње када доњи листови постану жућкасти.Коријен шећерне репе требао би бити бијели.У ствари, зрење репе се манифестује у прекиду биолошки активних процеса који блиједе у касну јесен (на крају вегетације).

Да би се избегло губљење дела усева, жетва шећерне репе треба да се заврши пре мраза.Употреба механизованих комплекса убрзава и поједностављује радни процес.То омогућава сакупљање репе, која апсорбује максимални садржај шећера.

  • Метод протока.Коренске биљке и биљни врхови се транспортују опремом за бербу до средстава за транспорт у покрету.Плодови се одмах транспортују до складишта, а врхови се шаљу на мјеста силаже или храњења.
  • Транзитна метода.Овом опцијом је предвиђено претоварање репе од стројева за жетву до тракторских приколица које преузимају коријенске усјеве на складиште.Затим се убацује у потребну опрему, а усјев се одводи до одредишта.
  • Метод трансфера тока.Метода комбинује обе горе наведене опције.Део репа се привремено складишти на пољу, преостале коренске културе се извозе у складишта.Овај метод се користи на фармама са одређеним недостатком возила.

Одвојено сакупљање шећерне репе врши се машинама са шест редова, укључујући и вучену опрему за сакупљање врхова и возила на властити погон за брање корјенастог поврћа.

Транспорт пецива камионским или тракторским киперима, товарење се врши самоходним утоваривачима.

Окретање на врховима корена репе не би требало да прелази 3% њихове масе, већ ће бити потребно фино подешавање опреме за жетву.Ако је тежина врхова већа, ручно извршавају накнадну обраду, што повећава трошкове рада.

Обработка на сладкорната репа се оправава с специална пољопривредна опрема

Складба

При жетва по методу за претовар, складишчење на сладкорна репа се изведе по методи кокса.Ископанусев се поставља на равну подлогу (кагати), која треба да има мали нагиб за испуштање воде. Величине могу бити различите, али за оптималну вентилацију и приступ препоручује се извођење складишта висине 1,5-1,75 м, базе ширине 6 м и 3 м висине.Дужина - 10 м.

У почетку, место треба третирати кречним малтером, очистити од остатака и биљака, забити се. Када се бочни зид напуни, пилоти се сипају влажном земљом. Изнад свода је покривен трском или сламом. Ако постоји мањак у материјалу за загревање, кагати формирају трокутасти облик са мањим димензијама. Важно је напоменути да су у таквим складиштима постављене кондициониране биљке које имају исправну боју, без утјецаја плијесни или труљења подручја.

На локациите на фабрики за складба на сладкорна репа, корени се постават в крупнејше объеми (пилоти). Налазе се у означеном простору, кагатном складишту. Његова величина зависи од броја репе и висине рамена. У просеку, такво складиште може да садржи 6 хиљада плодова по 1 хектару.

Буртовоие поље је припремљено унапријед. Изабрана локација се изравнава специјалном опремом, очишћена од свих страних остатака, ваљаних ваљака и дезинфикована кречним малтером. Пар дана пре жетве, припремљена парцела се дели на кагате. Текућа репа се ставља у гомиле дуготрајног складиштења, воће са промењеном бојом и неке мање недостаткеКагати средње квалитетни, покварени и покварени корени, стављају се у краткорочно складиштење.

Успешно складиштење шећерне репе зависи од континуиране контроле температуре у шиповима, чији је најбољи показатељ 1,3 ° Ц.Његово повећање доводи до прекомерног ослобађања влаге, формирања жаришта труљења и шарма.У те сврхе се у стезаљке уграђују живински или електронски термометри.

Шећерна репа не толерише температуре испод 0 степени

Пораст температуре у огрлици који није повезан са повећањем атмосферских индикатора указује да се складиштење дешава у погрешном режиму.Такође, температура у продавницама репе не сме пасти испод 0 ° Ц.У случају таквих предуслова, пилоти се додатно загревају.Приликом откривања поквареног, трулог, безбојног и меког воћа, оне се уклањају.На њихово место се ставља добра репа, која је претходно третирана мешавином креча.

Да би се разумела промена у тежини корена и степен смањења садржаја шећера, у сваки кагат се ставља неколико решетки са коренима.Пре-вага.Тада се периодично изводе контролне мреже са прекомерном тежином, што чини јасним проценат губитка тежине и шећера.По правилу, овај индикатор је већи у малим кагатима него у високим стезаљкама.

Шећерна репа, као и свака култура, захтева пажњу и пажњу.За висок принос и садржај шећера, биљка треба да се засади на време, обавезно очиститекоров.

Органска и неорганска ђубрива помажу у заштити коријена од штеточина.Узгој шећерне репе захтијева сталну бригу од сетве до жетве и складиштења.Поред тога, потребно је обратити пажњу на припрему земљишта, његово растварање и третман.Правовремено прикупљање и правилно складиштење коријенских култура такође играју значајну улогу у одржавању здраве и богате жетве.Посматрајући све технолошке процесе, прилично је повољно да се редовно повећава принос и садржај шећера у репи.