Техника резања и жетве грожђа

С обзиром на разноврсност сорти са добром зимском тврдоћом, непретенциозном негом, сада расте грожђе постало је могуће у регионима са различитим климатским условима.Резање је један од најпоузданијих и најуспешнијих начина за гајење ове културе.Садни материјал се може узети из сопственог винограда, питати комшије или купити у башти.Да би се добио квалитетан материјал за будућност винограда, потребно је само правилно припремити резнице, или како их зову "чубуки".

Резање - једна од најпоузданијих и најуспјешнијих метода узгоја грожђа

Сечење и жетва резница

Када је најбоље резати резнице грожђа?Јесен је најбоље време за жетву садног материјала.За укорјењивање користећи здраву лозу, без оштећења, знакове болести са живим, не сушеним очима (бубрези).Чубуки реже пре него што почну први мразеви - на почетку или средином септембра.Када се лозе исеку из грмља у стакленику.У овом случају не можете журити.Идеално време за сечење је крај октобра - почетак новембра.

Утерине грмље, од којих ће се изрезати винова лоза, одређују се унапред, јер у јесен након пада листа,Тешко је одредити која сорта припада одређеном грму.

Захтеви за кошницу утеруса

  • Здрав изглед без оштећења и знакови болести.
  • Добра плодност са високим приносима.
  • Добра сортна својства.

За резање резница користе се само зреле винове лозе, не више од једног центиметра у пречнику. Дебели и млади избојци постају гори. Грожђе се реже на сегменте са три или четири интернодија. Сви бриси и листови се уклањају из изданака да би се спречило испаравање влаге.

Припрема резница за зимско складиштење

Сјецкане винове лозе се прво потапају у воду на један дан. Када је материјал натопљен, он се дезинфикује у високо концентрованом раствору калијум перманганата. Неки баштовани преферирају блуестоне од 3% концентрације за дезинфекцију житарица.

Сечени виногради се прво потапуваат во вода на дан

.

Како би се спријечило исушивање будућег садног материјала, омотан је у благо навлажени папир. Да не будемо збуњени у будућности, где какву, Цхубукову марку а затим умотали у пластичну кесу. Да би се обезбедио проток ваздуха, направљено је неколико рупа од полиетилена.

Резнице се неће исушити током складиштења ако се крајеви њихових посјекотина премазују отопљеним воском или глином. Ова процедура није обавезна, али је пожељна.

Хладњак је идеално место за складиштење садног материјала. Цуттингслежао близу замрзивача. У таквом окружењу лакше је контролисати температуру и влажност амбалаже.Оптимална температура складиштења за садни материјал је 3-6 степени Целзијуса . У фрижидеру је погодно да садржи малу количину резница.

Такође, садни материјал се може набавити и складиштити у подруму или подруму. Прво, вино је умотано у целофан, а затим кап по кап додато песку.

Након што се беру винова лоза, њихово стање треба периодично проверавати, најмање једном месечно. Врло често, избојци се исушују или, због вишка влаге, постају пљесниви. У овом случају потребно је подузети хитне мјере. Резнице су поново натопљене, затим осушене и умотане у полиетилен. Млијечне лозе се бришу из плијесни, а затим натопи у отопину калијевог перманганата, пакирају и шаљу у складиште на хладном мјесту.

Неки вртлари чувају коцку грожђа на парцели на мјесту заштићеном од вјетрова и пропуха гдје нема поплава. Да бисте то урадили, ископајте ров дубоко око двадесет центиметара. Садни материјал се спушта у њега, прекривен песком или земљом. Тако да резнице нису замрзнуте, оне су прекривене отпалог лишћа или другог покривног материјала.

Неки вртлари чувају коцку грожђа на парцели заштићеној од вјетрова и промаја

Резнице се припремају одмах након резања. Пошто после једног дана, посебно на собној температури, пуцапробудити се и почети интензивно испаравати влагу.

Зашто се берба резница грожђа врши у јесен? Прво, зимзелене лозе се често смрзавају и брже се суше. Да би се вратио тургор ткива, резнице се неколико дана намакају у води. Друго, на изданцима који су рањени у рано пролеће, нису сви пупољци остали здрави и фит после јаких мраза.

Друге методе за жетву резница

  • Садња чубукова у саксије за цвијеће. После садње винове лозе у лонцима поставите на добро осветљену прозорску клупу. Даља брига за чубуками је иста као и за собне биљке.
  • Потопљени изданци са 5 пупова, стављени у чисте, сухе пластичне боце, покривени поклопцима, положени на бок и послати до складишта у подрум до пролећа.
  • У предјелима средњег појаса гдје снијег траје дуго, неки вртлари сади чубуки у отвореном тлу. Свака копија је покривена пластичном боцом и прашком са покривним материјалом - смреком или пиљевином.

Зимско складиштење резница у пиљевини

Овај метод користе многи виноградари, и прилично успјешно. Танке годишње резнице грожђа се сијеку у јесен, а затим умочавају у воду на један дан. Слој варене пиљевине од два центиметра постављен је на пластичну фолију. Поврх тога, слагали су се резнице. Филм је замотан. Сакупљени материјал се ставља у другу пластичну кесу и шаље у складиште у фрижидер. У процесу складиштења пуцапериодично прегледати. Резне тачке треба да задрже своју природну светло зелену боју.

Свака од метода јесенске бербе грожђа има своје карактеристике и предности. Према томе, коју изабрати, зависи од вас.