Техничке сорте грожђа и њихове карактеристике

Техничко грожђе, у поређењу са врстама столова, има прилично велики проценат сока у воћу.Техничко грожђе није избирљиво у погледу услова гајења и неге.Обично се гаји на пространим површинама, механизованом методом у сврху производње вина.

Пошто је грожђе техничких сорти намијењено за прераду, његово главно обиљежје је његов садржај сока

Бијело грожђе мушката

виноСорта грожђа Мускат бели се користи за прављење сокова, десертних и столних вина.Пробајте бобице са укусом мушкатног орашчића.Њихово месо је сочно са сјеменкама.Листови са израженим назубљењем са светло зеленим жилама.Њихове ивице су лакше.Продуктивност може бити 60-100 центара по хектару.Кластери средње величине, цилиндричног облика.Једна четкица тежине од 100 до 450 грама, дужине 13-17 цм, грожђе дозријева у 140 дана, односи се на средње-касни облик.

Његове предности су сљедеће:

 • висок капацитет шећера у бобицама;
 • деликатна арома која емитује мирисе мускат;
 • одличне сировине за припрему различитих врста вина;
 • погодна за свјежу потрошњу.

Бели мускат има своје недостатке:

 • ниска отпорност на болести;
 • недовољна отпорност на мраз;
 • предиспозиција за грашак.

Бели мушкат постиже најквалитетнији квалитет на јужној обали Крим на умјерено сухим, шкриљцима, добро загријаним падинама

Пажљиво одаберите мјесто за садњу бијелог мушката.Терен мора бити заштићен од хладног вјетра, земља мора бити довољно влажна са способношћу акумулације снијега.

У јесен, саднице треба засадити крајем септембра или почетком октобра.Саднице треба да имају добар коренски систем и зрелу винову лозу.У прољеће слетјети тек након загријавања земље до +12 ступњева.Обично је то крај априла.

Да би се добило велико воће, спроводи се додатни поступак опрашивања.Боље је користити варијетете садње полена.Тако да се грмови не згусну, они одвајају екстра младе младице и контролишу раст грожђаних грмова грожђа, спречавајући их да пређу у свој коренски систем.За ово направите катаровку.

Алиготе грожђе

Грожђе Алиготе има уобичајени укус, али то га не чини мање вриједном техничком сортом за виноградаре.Карактеристичне спољашње карактеристике сорте су тамно зелено лишће са благо заобљеним ивицама.Сцапес и процеси имају вино-црвену боју.Плод је од 90 до 140 центара по хектару.Дужина четке је 15 цм. Ширина је 10 цм. Тежина досеже 105 грама.

Алиготе е идеално за добри столни вино, сокови, шампањци

.жуто-зелена боја са мрљама браон боје.Зрело воће настаје након 130 дана - то је рано-средњи рок.Жетва сазрева крајем августа, почетком септембра.Алиготе бобице садрже до 78% сока.

Недостаци су:

 • могућа болест сиве плијесни, плијесни;
 • средња отпорност на мраз;
 • ниска преносива својства.
 • ​​

Добро место за садњу је близу шумског појаса.Гдје се снијег задржава, гдје се боље чува влага.На таквим местима касни бујање.Добро за ово грожђе погодно земљиште, где је добра пенетрација воде.У подножју се користе за слетање у земљу са додатком каменитих остатака.

Аглиоте се може посадити у јесен прије мраза или у прољеће када се земља загрије.Боље је извести остатке у рано пролеће пре него што су пупољци процветали, јер описано грожђе раствара пупољке раније од других врста.

Грожђе Исабелла

Ово је веома позната сорта грожђа, једна од омиљених домаћих винара.Облик Исабеллиних гроздова је цилиндричан, није дебел.Боја плодова је тамноплава са јасно видљивим воском.Кожа бобице је густа са укусом јагоде.Од једног хектара сакупи 70 центара воћа.У просеку, тежина грозда је 130-150 грама.Кластери сазревају за 150-180 дана.Исабелла грмови снажно расту и захтијевају подршку.

Поред тога што је у стању да издржи цијелу зиму, такво грожђе је високо имун на опаснегљивичне болести

Овај тип грожђа с правом заузима водеће мјесто међу техничким типовима. Он има такву супериорност:

 • непретенциозност при избору земљишта;
 • добра отпорност на мраз (дозвољено је не покривати зимски период);
 • отпорност на болести;
 • има велики број хранљивих материја за људско тело.

У неким земљама, Исабелла је забрањена да се узгаја као сировина за кување, јер је открила велики проценат капацитета метанола. Али ово мишљење је контроверзно. Постоји пресуда да је ово посебан трик конкурената. Шта год да се каже, грожђе има добро тржиште. Многи људи воле само вино од ове сорте грожђа.

Исабелла негативно реагира на вишак вапненца, зато се предлаже да га посадите у земљиште са малим садржајем ове супстанце. За Исабеллу је боље да се превлада влага него суша. У недостатку воде падају листови и смањује се проценат плодности. Али иу равницама, гдје константна влажност не треба садити грожђе. Исабелла се осећа лоше на местима са недовољном вентилацијом (близу ограде). Време сађења је исто са другим врстама.

Важно:

 1. Систематско отпуштање тла у близини грма.
 2. Три пута по сезони производе минералне додатке.
 3. Једном у двије године примјењује се органско ђубриво.
 4. Малчати земљу са тресетом и пиљевином за зимски период.
 5. Да се ​​систематски спроводи поступак обрезивања винове лозе, тако да је сорта веома висока изгусне.

Цхардоннаи Грапес

Карактеристична карактеристика лишћа грожђа шардонеа је средњег формата са рељефним бора- ма. Зреле бобице су мале (16 мм промјера), имају бијело-зелену боју и танку кожу. Са пријатним укусом, сочне пулпе. Цхардоннаи даје просечан принос од 50-70 центара по хектару. Тежина једне гомиле није већа од 90 грама, око 13 цм дуга и до 10 цм широка, а плодови сазревају 140 дана од тренутка прекида пупољка. Сорта има одлична укусна својства.

Грожђе шардоне је свјетски позната техничка сорта грожђа која је дала име разноврсним винима произведеним из ње

Али Цхардоннаи има своје мане:

 • склоне плијесни и оидуму;
 • ако је кишно љето, постоји шанса за труљење;
 • нема високе отпорности на мраз;
 • пупољци се развијају рано, могу се смрзнути.

Описана сорта преферира вапно-глинено земљиште. Приликом искрцавања препоручљиво је одабрати повишени терен или западне падине.Препоручује се да се сади у рано пролеће, после последњег мраза или средином јесени, до тренутка мраза.Важно је да се не згусне винова лоза и да се не пуни. За време подрезивања оставите 10 до 12 очију. Важно је моделирати грм тако да постоје четири линка воћа. Узгајањем непокривеног грожђа, стабљику направити од 120 цм висине.

Цабернет Саувигнон Грожђе

Многе врсте црних вина су повезане са овим именом. Винарска стопаЦабарет Саувигнон, као једна од најбољих техничких врста. Посебност су листови тамно зелене боје са пет режњева и израженим резовима и троугластим зубима.

Сорта се појавила у процесу природног укрштања сорти грожђа као што су "Цабернет Франц" и "Саувигнон Бланц"

Бобице су округле тамно плаве боје са истакнутим воском. Њихова кожа је густа, укус пулпе наликује рибизлу, што ствара посебну киселост вина. Продуктивност од 60 до 90 центара са хектара. Кластер има у просеку 70 грама тежине, дужине 12-15 цм и ширине до осам цм и сазрева сорту вина 165 дана. Ова врста грожђа обдарена је високом отпорношћу на сиву трулеж, плијесан. Цабернет Саувигнон има одлична укусна својства. Али понекад долази до пада јајника и мале јагоде.

Сорта је умерено заштићена од мраза. Добро се гаји у топлој или умереној клими . Укус воћа у овим условима је побољшан. Такво грожђе расте веома добро на подложном терену. Али грм Цабернет Саувигнон није избирљив у односу на тло. Време за садњу је исто са другим врстама: почетак пролећа, средина јесени. Сечењем једногодишњих изданака, плодност доњих очију се побољшава.

Узгој грожђа за берба вина, скраћивање дужине плодних стријела и смањење оптерећења грма. Боље је да се формирају високосхтабамовие грмље са мало висећим младим растом. Да би се то постигло, ширина између редова је остављена на 3-4 метра, а једногодишњи изданци су изрезани за 5-6 очију.