Танкости обрезивање дуње јесени Куинце

Важно је да вртно дрво развије одговарајуће воће и воћерастуће гране.Овај задатак је ријешен због њиховог формирања.Резидба дуње - поступак који се проводи тијеком цијелог живота биљке неколико пута годишње - у прољеће, љето и јесен.

Карактеристике развоја дуње

Дуња је листопадно дрво у висини од 1,5 до 4-5 метара.страигхт.Висина и структура грана утичу на природу поступка формирања круне.

Резидба је структурирана и рационална процедура за уклањање грана са дрвета или грмља како би се побољшао његов раст и развој.

Старост грана се лако одређује њиховом локацијом и величином - што је тањи и ближи ивици круне, млађи.Такође можете подесити старост по боји коре.Код старих изданака је тамно сива, црвенкасто-браон или црно-браон;млади - смеђе-сиви.Боја помаже да се идентификују “погодна” подручја за уклањање.Ово се посебно односи на процес помлађивања.

Вријеме плодоношења зависи од врсте биљке.Цветање - мај-јун.Зрело воће - у септембру-октобру.Вегетативни период помаже у контроли оптималног времена за орезивање.

Схтамб - удаљеност од корена дебла (нивотло) до доњег слоја скелетних грана.Скелетне гране - оне које одлазе директно из дебла, основа су круне дрвета.

Време за обрезивање

Резидба дуње се врши на следећи начин:

Циљеви обрезивања воћака

Циљеви за орезивање зависе од времена одабране сезоне.Ови аспекти процедуре су блиско повезани.

  1. У пролеће се изводе кључни поступци формирања круне.Обрезивање одређује жељени вектор раста, одређује природу плодности, контролише његову запремину.Почетак сезоне је оптималан период за процедуру, будући да вегетативни процеси још нису почели у погону и да постоји неколико повољних мјесеци за опоравак.
  2. Полето се прилагоди върху лето.Очистите гране које су претјерано згуснуте круне.
  3. Санитарни задатак је ријешен на јесен.У ово доба године потребна је процедура за уклањање оболелих, старих, оштећених и неносивих грана.Омогућава да се дрво боље припреми за зиму, смањује могућност развоја болести.Ризик обрезивања дуње у јесен - близина зимовања.Дрво, које је добило оштећење, често нема времена за опоравак, а слабљење прије зиме повећава ризик од смрти.

Поступак обрезивања дуње

Шема обрезивања дуње у јесен би требала бити таква да круна има облик чашице.Биљка је термофилна, за нормалну вегетацијуПотребна вам је велика количина сунчеве светлости, равномерно распоређена по свим зелењима.

Облик посуде са максималним ширењем на врху омогућава целокупној биљци да буде осветљена.

Обрезивање младих стабала се врши редовно, сваке сезоне, док се круна коначно не формира.У петој или шестој години формира се круна.Од тада се догађаји одржавају по потреби, они су корективни.

Обрезивање садница првих година се врши са циљем формирања горњег слоја скелетних грана.Требало би да се налазе на удаљености од седам пупољака.Слој треба да се састоји од пет изданака, који се разликују у различитим правцима, на удаљености од најмање 10 цм једна од друге, формира се и други слој, који се удаљава од доњег на удаљености од око 35 цм.

У другој години, гране другеслојеви се режу до 50 цм, а задатак друге сезоне је формирање грана другог и трећег слоја.Они ће бити основа скелета одраслог стабла.Сви избојци су подрезани на 50% годишњег раста.Екстремни бубрег из дебла на свакој скелетној грани је важан да се задржи на горе.

Код одраслих стабала, подмлађивање се врши сваких 5 година - интензивно обрезивање дуње за обнову.Подмлађивање вам омогућава да равномјерно распоредите оптерећење воћа на гранама, јер плодови дуње могу достићи тежину од 4 кг.

Како правилно одрезати дуњу зависи од врсте помлађивања:

  • је лако резање гранања раста у последње 2-3 године;
  • значе са скраћивањемизбојци стари 5-7 година;
  • јака са уклањањем узгајаних парцела у последњих 10 година;
  • заједно са уклањањем 60% свих грана дрвећа.

Тип помлађивања се бира на основу стања дрвета. Паралелно се хране и ђубривима и минералима. Правилно формирање, стањивање и подмлађивање може продужити период плодности дуње до пола стољећа.

Јесенско обрезивање дуње врши се с циљем истовара биљке из непотребних и непотребних грана.

Ова процедура вам омогућава да се отарасите оболелих и не-неплодних делова круне. Суве и оштећене гране се уклањају тако да не постану извор развоја болних гљивичних и инфективних лезија. Коришћене мере смањују вероватноћу штеточина у круници.

За правилну резидбу дуње у јесен, током периода пада листа и жетве, потребно је одабрати избојке који не доприносе биљци. Неопходно је да се поступа пажљиво, да се не претјери и да се не разбије формирана круна.

У процесу орезивања, болесни, оштећени и неплодни изданци се равномерно уклањају кроз цијелу круну. Не постоји посебна схема за јесенско обрезивање дуње. Строго придржавање редоследа стањивања круне важно је у било ком периоду - на првом месту су принципи темељитости, корисности и тачности.