Танкости жетве и складиштења лука Бов

Узгој и брига о поврћу траје доста времена од вртлара. Али, сви напори ће се смањити, ако ће се процес жетве жетве кршити. У нашем прегледу, описаћемо како правилно чишћење лука утиче на трајање складиштења, као и на услове који су потребни за очување читавог усјева.

Да бисте сачували усев лука, морате га прикупити у складу са правилима

Чишћење

Берба лука је важан процес који ће помоћи у очувању жетве до следеће сезоне. Не можете уклонити поврће прије, јер они неће имати времена да дозријевају и добију заштитна својства. Ако сакупљање почне касније, главе могу пукнути, што нарушава карактеристике складиштења. Свакој специфичној класи се даје максимални период на који успева да формира:

  • луковица - 3-4 месеца након садње;
  • празилук - 150-180 дана.

Свака врста има специфичне особине о којима бих желио разговарати.Лук се бере у сувом, топлом времену. Најчешће се јавља у августу, када су пера пожутела и лежала на земљи. Током овог периода, биљка не троши енергију на лишће, тако да се сијалице сипају. Индикатор да се време бербе сакупља је танак цервикс у бази.

Не бушите земљу са ископаним сијалицама, она ће нестати сама од себе

Главе лука су се лагано провалиле, покушавајући не повриједити коријене и базу.Запамтите: немојте ударати земљу сијалицама и не бацајте их грубо.Повређена култура не лежи дуго времена, а оболели узорци преносе инфекцију на здраве.Комбајн за лук је погодан уређај који пажљиво копа главе и скупља их у посебном одјељку дуж траке.

Опрема за мале фарме је непрофитабилна због високих трошкова, тако да се жетва усјева у приградским подручјима врши ручно.

Временски рок за сакупљање празилука овиси о његовој разноликости, али најчешће се проводи неколико дана прије почетка првог мраза.Испод сваке биљке лагано копајте бајонетом лопате и извадите је из земље.Не можете повући поврће или их безбрижно бацити у гомилу - оштећено стабло и коријен ће постати расадник за ширење болести и стога нису погодни за дуготрајно складиштење.

Празилук треба лагано извадити из земље да се не оштети

Сушење

Да би се сачувао лук до следеће сезоне, потребно је да се добро осуши.Ово је обавезна процедура, без које је складиштење немогуће.Главе су постављене у танком слоју и долази до испаравања вишка течности из љуске.Најчешће се користе:

  • спољашње покривене тенде;
  • собе у поткровљу;
  • Балкон или веранда стана.

Обратите пажњу на циркулацију ваздуха - што је већа, то је боље сушење сијалица.У загушеним, невентилованим просторијама, лук ће ублажити и деструктивни процеси ће почети унутар корена.Вртлари препоручују стављање жетве на отворено сунценеколико сати. Природни ултраљубичасти зраци убијају бактерије које узрокују болести.

Али лук не можеш пресушити, јер сухе спољашње љуске пукну, појављују се одвојене, голе луковице, које су тада слабо очуване.

Оптимална температура за сушење је од 25 до 30 степени. За неколико седмица, садржај влаге у љускама се смањује за четвртину, што омогућава лук да се одупре инфекцији, температурне флуктуације током складиштења. Што су ваге чвршће у односу на главе, то дуже леже узорци. Али постоје и врсте лук, које нису прилагођене дугорочној штедњи, тако да нећете приморати никакве методе да повећате рок трајања.

Сијалице треба сушити на топлом светлом месту

Стораге

Пре него што целу културу пренесете на место трајног складиштења, потребно је сортирати цео лук и изабрати болесне, повређене јединке. Један меки лук за неколико недеља може покварити вишемесечни рад на узгоју поврћа. Главе са малом количином љуске користе се месец дана након жетве.

Подрум месец дана пре него што се обележивач означи и пажљиво проветри.Немојте складиштити лук са поврћем које захтева високу влажност. Испаравајућа влага је одлична средина за пропадање и појаву болести, тако да се обезбеди добра циркулација ваздуха.

Порилук се сортира и само здраве биљке се шаљу на дуготрајно складиштење. Ако приметите тамне мрље или сечестабљике, лишће, затим изоловати такве узорке и користити их прво. Ова врста лука се савршено складишти у мало влажном песку у усправном положају, а ту је и зрење усјева.

Съдържаси за складишчење само първи пари нај-квалитетниа пълки

Да би се поврће сачувало дуже вријеме, препоруча се резање лишћа за трећину дужине празилука. У овом случају неће доћи до сушења и деформације перја. Боље је не дирати коренски систем, јер се тада смањује време складиштења. Копије без корена се одмах поједу. Ако немате довољно простора да сачувате празилук, онда га можете исећи на велике прстенове и осушити. У овом облику, сировина се налази у отвореним папирним врећама.

У одељку поврћа домаћег фрижидера, празилук се чува два месеца. Обавезни услов за конзервацију је:

  • деконтаминација са површине;
  • уклањање тромих, трулих лишћа;
  • вакум паковање.

Лук од лука се може уткати у плетенице и висити у хладној просторији са добром вентилацијом. Мала количина усева се може сачувати у старим капронским чарапама или голфу. Танак материјал је прозрачан, тако да неће бити труљења.

Запамтите: да се лук не би почео узгајати, температура околине не би требала прелазити +20, вртлари сматрају да је +15 оптималан. Екстремни праг не пада испод 0.

Чишћење и складиштење репа и празилука је важна процедура коју сваки вртлар треба да запамти. Било који прекршајпривремени или температурни услови ће се смањити на нула свих мјесеци узгоја поврћа.Поштујући наше препоруке, ваше ће биљке дуго лежати.