Тајне узгоја чистокрвних арапских коња Коњи

Коњи су невероватне животиње: лепа, интелигентна, моћнаи веома грациозан.Арапски коњ је узгајан у КСИИ вијеку нове ере.Ое., Иако се њена прича враћа у БЦ.ерАрапски коњ је једна од најпожељнијих пасмина међу узгајивачима коња, јер је родитељ многих вештачки узгојених коња.

Историја појавности

Према једној од верзија, на Арапском полуострву појавила се пасмина, на другој - у Малој Азији.У давна времена, арапски коњ је био одан пратилац бедуина и учествовао у многим ратовима.Први пут је арапска раса пронађена на ископинама још 3000 година пре нове ере.ерСамо од ИВ-В века пре нове ере.ерМожете пратити њихову праву причу.

Био је то велики луксуз да поседујемо ове животиње, тако да су их посматрали и збрињавали онолико колико су могли.Уклањање коња из земље сматрало се страшним злочином.Становање коња је био посебан шатор недалеко од куће, ови услови утицали су на карактеристике пасмине у садашњости.

Упркос природној снази и издржљивости, услед очувања стаклене баште, коњска кожа арапске пасмине постала је веома деликатна и танка.

Након неког времена, ближе ВИИ вијеку, пасмина је у потпуности формирана.Бројни бедуински ратови одиграли су посебну улогу у томе, након чега су коњи постали још већиприлагодљива околини, активна и непретенциозна у храни.

На нашем подручју почели су се појављивати крајем КСВИИИ вијека, након ратова у Турској.И овде су почели да се узгајају нове врсте, због чега су се појавили орловски касач и јахање Ореола, названи по грофу Орлову.После рата, већина раса произведених у Русији је уништена, па су почели да се баве куповином из Енглеске, Пољске и Француске 1930-их.

Сада постоји Свјетска организација за узгој арапских коња, чије чланство укључује више од 50 земаља широм свијета.Њихов главни задатак је да контролишу и раде на укрштању и узгоју арапске пасмине коња.

У Русији постоји 5 главних ергела - Москва, Хреновски, Старозхиловски, Велес (Пенза) и Терек.Коњи арапске пасмине почели су да се крижају са другима, и као резултат тога, узгајане су нове врсте.

 1. Островскаиа Хорсе.
 2. Ориол рисисти.
 3. Андалузиа.
 4. Стрелетскаа.
 5. Луситано.
 6. Схагии.
 7. Перцхерон.
 8. Липитзан, итд.

Карактеристике пасмине

Коњи арапске пасмине имају јаке ноге, широку, истакнуту мишићну груди и леђа, дуги врат и реп, који се подижу токомтрчање

Пасмина карактерише атипични источни конкавни профил.Структура тела се такође разликује од осталих пасмина.Имају 17 ребара, док већина других пасмина има 18. Речи су тамносмеђе или црне.

Мужјаци увек прелазе женке у величини.Талл арабКоњ расте до 150 цм.

Утрке могу имати различиту боју у зависности од одела, то су 4 врсте.

Мајстори арапских коња:

 • сиви;
 • ​​
 • редхеад;
 • црна;
 • залив.

Већина представника различитих одела има сиву боју различитих нијанси.Поред ових, ту је и ријетко одело "Сабино", које се још назива "роан".Здравље овог представника је јако.Сада се користе у коњским тркама, могу прећи до 150 км у једном дану.

Просечан животни век арапског коња је 30 година уз одговарајућу негу.Полу-пасмине су најпопуларније у Русији.То је због чињенице да арапски чистокрвни људи слабо толеришу ниске температуре ваздуха, које нису биле на оригиналном месту рођења.

Арапски коњи су подељени на неколико врста.

 1. Кохеилан - најпознатите тркачи.Јака, велика, издржљива са добро развијеним мишићима.
 2. Сиглави привлаче својим необичним лепим изгледом.Изгледа мало мање моћно од Цохеилана, они учествују у тркама мало мање због свог тишег темперамента.
 3. Цохеилан-Сиглави - комбинација Цохеиланове моћи и Сиглавијеве љепоте помогла је да се изведе издржљив и марљив коњ.
 4. Хадбан је највећа арапска врста коња.Има најтипичнији арапски удубљени профил.Веома активни и атлетски, учестали учесници трка.

Предности чистокрвне пасмине су:

 • здравље;
 • издржљивост;
 • дуг живот;
 • плодност.

Иако арапски коњ није најбржи, коњска трка је често прва због добре издржљивости. Користе се за узгој побољшане верзије других пасмина. Они глуме у филмовима и учествују на изложбама.

Хорсе Цхарацтер

Арапски коњ је био међу људима толико дуго да његов темпераментни карактер може одмах смирити свакога. Љубазни, интелигентни, пријатељски и послушни коњи, чврсто везани за свог господара, показују индиферентност према странцима.

Заслужује пажњу и интелигенцију, добро су оријентисани према терену и лако се уче. Као јахач, морате схватити да коњ може достићи брзину до 70 км /х, а само искусни тренери треба да га тренирају, јер карактер коња може бити тврдоглав у почетку.

Да би коњ био послушан, морате прво стећи његово повјерење. Не може се натерати да нешто учини, неопходно је да иницијатива потиче од животиње. Када се однос побољша, коњ ће покушати задовољити особу и учинити све што кажу.

Добро се слажу са дјецом и имају добар вид и слух. Често се ова пасмина може наћи у циркусу: захваљујући својој милости и учењу, они могу да плешу разне врсте плесова.

Англо-арапски коњи

Једна од најбржих врста је англо-арапски коњ. Ове лепоте су изведене из 2 древне пасмине - арапског и енглеског. Ово укрштање је било експериментално, на крају се показало да је једно од најпопуларнијихроцкс.

Енглеска крв је дала коњу способност и моћ, а арапски коријени су му додали племенитост и милост. Од посебног значаја је који од родитеља је кобила и који је пастух.

Ако је мајка енглеска, а отац потомка арапски, ждријебе усваја све снаге. Ако је напротив - коњ се рађа мало слабији и мањи.

Англо-арапски коњи су преузели од енглеске пасмине, они су издужени и веома интелигентни. Уши су мале, уредне у облику, снажно тело: мишићи су добро развијени, ноге су јаке и дугачке, нема потребе да их обучете.

Одржавање и нега

Да би задржао чистокрвног арапског коња, морате слиједити нека правила. Коњи могу расти јаки и несташни, али могу ослабити од болести - то директно зависи од узгајивача коња.

Разведени коњи като стадо. Будући да је сам, представник се може лоше развијати и расти не тако ефикасно као онај који је био у стаду.

Уочено је да се овом методом држања животиња чак брже развија. Друштво арапских коња је подељено на касту. Неки појединци припадају класи спорта, други се баве производњом потомства у свијет. Одвојено садрже младе коње и оне који се брину о ждребадима.

Кокоши арапске пасмине током 11,5 месеци трудноће требало би да буду у посебном штанду. Током овог периода, потребна им је посебна пажња, али то не значи да се дневна доза хране мора повећати. Ово постаје валидно.само у последња 3 месеца треба додати посебне витамине.

Прекомерна тежина може знатно отежати процес порода и квалитет живота трудног коња. Током порођаја животиња ће покушати да се повуче, сакрије се на осами. Ако се рођење појави први пут у кобилици, потребно је присуство ветеринара.

Гледање коња није лако. Чистокрвни Арапи захтијевају пуно времена и бриге. Потребно је узети у обзир особитости карактера и заштитити мјеста за шетњу, која им је потребна свакодневно, а простор би требао бити прилично велик да би се коњ могао слободно кретати.

Ограда би требала бити пространа и топла. На једну особу - најмање 4 квадратна метра. м. На територији треба да буде:

 • сено;
 • простор за складиштење хране за животиње;
 • комунално складиште;
 • простор за ходање;
 • добра вентилација.

Арапска пасмина коња не толерише температуру ваздуха испод 15 ° Ц. Током овог периода, препоручује се да се смањи време ходања и повећа физичка активност. Пажљива нега захтева вуну и коњску гриву. Да бисте то урадили, арсенал треба да има неколико четки: од китове кости, пластике, гуме.

Храњење

Храна за арапске чистокрвне би требало да буде уравнотежена. Потребна је велика количина сијена јер ове животиње морају стално жвакати нешто. Процес жвакања смањује глад. Сијено је главна храна за коње.

Време храњења такође треба да будеисто. Важно је придржавати се тога како не би надражили ионако слаби пробавни систем. Квалитет хране треба да буде добар: без токсина, прашине и плијесни. Увести нову врсту хране постепено током најмање 2 седмице.

Физичка активност арапског чистокрвног би се требала појавити не раније од једног сата након јела. Иначе, можете зарадити проблеме не само са стомаком и цревима, већ и са кардиоваскуларним системом животиње.

Вода за пиће би увијек требала бити слободно доступна иу великим количинама: зими - 30 литара, љети - 50 литара. После физичке активности животиња треба да се удаљи од воде пола сата.

Храна за арапску коњску пасмину мора да вкључује:

 • за коња који учествује на такмичењима - 7 кг зоби, за обичне коње - 4-6 кг;
 • јечам је пожељно помешан са сијеном, тако да не ствара тежину у желуцу;
 • луцерну треба сервирати 1 кг 4 пута дневно;
 • зобена каша /слама пшенице - 0,5 кг;
 • ланено семе по стопи од 0,5 кг за редовне коње, 1 кг за учеснике спортских догађаја.

Боље је искључити раж из исхране, јер припада тешко пробављивим и слабо пробављивим усевима. Махунарке се могу дати пастирима произвођачима и коњима са повећаном физичком активношћу. Будите сигурни да у исхрани чистокрвне арапске пасмине мора да садржи висококвалитетно уље и прехрамбене адитиве.

Ово укључује пробиотике, пребиотике. Добро је дати квасац, они су богативитамина Б и повећавају апсорпцију влакана. Препоручује се давање свежег воћа и поврћа, крављег млека.

Болести

Упркос природно јаком здрављу, неке болести и даље могу престићи коња. Најчешћи проблем с којим се сусреће арапски чистокрвни јесу грчеви у желуцу. Они су у стању да у великој мјери поткопају весело расположење коња и чак изазову фаталан исход.

Као превентивну меру, треба регулисати квалитет и количину конзумиране хране, храну треба уравнотежити и заситити влакнима. Када уђете у исхрану нове хране, она се мора помијешати с претходном, постепено повећавајући пропорције.

Други проблем са којим се арапски коњ суочава је ламинитис. Ова болест се манифестује повећањем телесне температуре, отицањем зглобова ногу и неспремношћу животиње да се брзо креће. Прве симптоме треба одмах контактирати ветеринара, како се не би почела болест.

Правовремено вакцинисати коња за болести, два пута годишње даровати крв како би се спријечио њихов развој.

Цена

Не може сватко приуштити да купи арапског коња. Најскупљи коњ ове пасмине продат је за више од 11 милиона долара.

Уобичајена цена арапског коња креће се од 4 хиљаде евра и завршава се са неколико милиона. Трошак чистокрвног арапског коња бит ће знатно већи од крижанца. На цене утичу:

 • чиста крв;
 • \ текстерни подаци;
 • ветеринарски сертификат;
 • карактер;
 • осетљивост на болести.

Груди, тело и ноге треба да буду масивне, а уши, сакрум, реп треба да буде кратак, врат, ноге треба да буду дугачке. Што су чистији и старији педигре, то су ови знаци израженији.

Цена се може смањити чак и са лошим карактером животиње. Почетна цена полу-пасмине је 2 милиона евра. Треба имати на уму да ће транспорт арапске коњске пасмине морати да плати знатан износ.