Тајне садње и бриге за грожђе Цхернисх

Црно грожђе је култура која воли топлоту, па је његова култивација у регионима са тешким климатским условима понекад проблематична. Хибридне сорте, које су отпорне на мраз, често немају висок укус. Изузетак од овог правила је грожђе Цхернисх.

Историја узгоја

Сорте црног грожђа Цхернисх су добијене од научника Института. И. Потапенко преласком сорти као што су Русомол и Агат Донскои. Неки виноградари то називају побољшаним обликом овог другог.

Популарност вртлара ове сорте је стекла захваљујући свом високом укусу и лаком опстанку у хладним климама. Компаративна једноставност у бризи о усевима олакшава раст за многе почетнике.

Карактеристике сорте

Цхернисх карактеришу неки знаци.

 • Период сазревања плодова сортне културе је рани и износи 110-120 дана од почетка вегетације до времена сазревања плодова.
 • Грмови су средње дебели, са обилним листовима и великим бројемизданака, од којих је плодна 75-80% од укупног броја.
 • Резнице које се усађују у подлогу одликују се високом виталношћу. Расадници добро живе, формирајући јак, разгранати систем корена за кратко време.
 • Цветови су бисексуалне биљке, тако да им нису потребне додатне врсте опрашивања.
 • Гроздови су велике величине, достижу тежину од 1,8 кг, цилиндричног облика, густе структуре.
 • Грожђе се разликује по дубокој тамноплавој или светло љубичастој нијанси. Плодови су слатки и кисели, складни, са карактеристичном аромом.

Предности и слабости

Чињеница да је Цхернисх био толико популаран код многих грожђа је због више разлога.

 1. Висок ниво приноса воћака годишње допушта да се добије до 15 кг бобичастог воћа из једног сортног грма.
 2. Атрактиван изглед плода одговара њиховом богатом и светлом укусу.
 3. Јагоде дуго времена могу бити на лози, а не склоне произвољном испадању.
 4. Висока отпорност сорте Цхернисх на мраз и њена отпорност на болести типичне за грожђе.
 5. Саднице и резнице биљака брзо се укорењују у новим условима.
Међу малобројним недостацима сорте грожђа су 2:
 • отворено сунце, које пада на плод, може изазвати опекотине, због чега јагоде губе атрактиван изглед;
 • вишак влаге у земљишту доводи до пуцања плода. Ондапукотине без знакова труљења се зацјељују, али презентација плода се погоршава.

Препоруке за садњу

Да би се грожђе редовно и са добрим квалитетом родило, препоручује се придржавање одређених правила приликом садње.

 1. Место, кјер се гоји култура, треба да биде умерено осветлено сунчевим светлом, засисено от ветром.
 2. Тла за садњу се препоручује да се одабере плодна, богата минералима и биљним супстанцама.Треба га припремити унапред, не мање од 2-3 недеље пре садње.
 3. Възможността за засадаване на младите биљки е пролеће или јесен.У прољеће се препоруча садити саднице након што је прошла опасност од ноћног мраза, а на јесен - не мање од мјесец дана прије почетка хладног времена.Цепање цепљења може се вршити током вегетације биљке.
 4. Дубина и ширина рупе треба да одговарају величини кореновог система културе.Ако је тло подложно превеликом оптерећењу, препоручује се изградња дренажног отвора у близини грма, у који ће се излијевати вишак влаге.На његовом дну је боље положити слој пијеска или ситног камена који ће штитити коријенски сустав биљке од воде.
 5. Компостни материјал помешан са плодним земљиштем се сипа у бунар пре садње, са додатком суперфосфатних ђубрива.
 6. Након што се коренски систем саднице грожђа лагано рашири у рупи, треба га покрити плодним слојем земље, лагано набијеним.Одмах произвести прво залијевање садницедовољне, али умерене количине.
 7. Млада биљка би требала бити везана за подршку која је претходно инсталирана у близини мјеста слијетања.

Шишање резница у води

Активности неге

За сортно грожђе Цхернисх важно је не само правилно засађивање, већ и компетентна нега.Постројење није посебно захтјевно, али ће поштивање главних пољопривредних пракси имати благотворан учинак на њега.

Формирање грмља

Врста Черниша је грм средње класе, али ће његова формација пружити могућност квалитативне бриге за културу.Чешће се винова лоза изравнава на луку или другим потпорним структурама.То треба урадити веома пажљиво како не би оштетили изданке биљке.

Обрезивање се врши у прољеће или јесен.Култура прољетног чишћења укључује умјерено оптерећење грмља.Препоручује се оставити на сваком пуцању 3-6 пупољака.Ово се посебно односи на доњи део културе, где су јајници најраспрострањенији.У јесен се препоручује уклањање оних изданака који нису доносили плодове, као и деформисаних или слабих узорака.

Арчова решетка за раст грожђа у близини куће

Заливање

Сорта Цхернисх, као и свака елитна грожђа, воли умјерено али редовно заливање.Прекомерно влажење земљишта може довести не само до пуцања стабљике биљке, већ и до појаве типичних гљивичних обољења кореновог система за грожђе.

Младим пролећним садницама посебно је потребно залијевање.У првој години њиховог животаземљиште испод њих треба навлажити сваких 7-10 дана.Регуларност зависи од климатске зоне култивације.У врућим климатским условима, препоруча се заливање како би се произвело више.Препоручује се периодично наводњавање изван постројења.

Главни услов за заливање је да се произведе ујутру или увече када падне соларна активност.Ово ће спречити опекотине на кореновом систему или листовима усева.

Храњење

Сорте сорте грожђа позитивно се односе на додатне исхране.Пожељно је комбиновати их са наводњавањем, затим ће максимална количина корисних супстанци пасти у тло.Важно је имати на уму да грожђе не подноси земљиште у којем се налази велика количина азота.

Съдържани следните гнојива:

 • органски и минерални весества;
 • калијум фосфатна ђубрива;
 • сложени алати.

Прво облачење се врши почетком пролећа.Током овог периода, пожељно је наносити органска или комплексна ђубрива на земљиште.

Додаци калијум-фосфата се користе у формирању јајника и сазревању плода.Након жетве, земља треба бити засићена минералним и органским супстанцама које је биљка активно користила током вегетације.

Превенција

Сорта Цхернисх је најотпорнија на болести као што су сива плијесан, плијесан или оидиум.Уз правилну и правилну негу, они не представљају опасност за вашу биљку.Ин превентивеПрепоручује се да се сваке године изврши пролећна обрада грожђа фунгицидима (Бордеаук мјешавина, слаба отопина калијевог перманганата, отопина вапно-сумпора).

Зимно уточиште за грожђе Цхернисх је потребно у средњој и сјеверној регији

Да би се грожђе заштитило од инсеката, као што су оса, пчеле, који желе да се хране слатким соком од нектара, препоручује се да се свака гомила замота мрежицом или материјалом од тканине.

Прикупљање и складиштење

Прикупљање грожђа зависи од регије у којој се узгаја. Овај период пада на август. Препоручује се да се кластери ставе у плитке кутије, што ће им омогућити да не само да преживе дуже време, већ и да транспортују добро.

После потпуног сазревања, плодови могу и даље бити на гранама 3-4 недеље. Можете их сакупљати постепено. Рок трајања већ раздеране гомиле је 2-3 недеље у хладној просторији.

Могуће је јести Цхернисх бобице и свјеже и прерађено. Ова грожђа производи одличне сокове, џемове и лагана, ароматична, столна вина.