Све што требате знати о узгоју коња

У старим данима, на свакој добростојећој сељачкој фарми, добро храњен јак коњ стресао је гриву. Без тога, одржавање домаћинства је било једноставно немогуће. Али ти дани су прошли. Данас коњи ријетко рађају рад, најчешће се купују за душу или учествују у утркама. А ако је особа заинтересована за узгој коња, онда не може без посебних знања.

Брига о коњу захтева неко знање

Постави циљ

Коњ није пилетина, средства и услови су неопходни за његово стицање и одржавање. Далеко од сваке особе је у стању да обезбеди ове услове. Али ако сте чврсто одлучили да сте спремни да почнете да узгајате коње, онда одлучите које циљеве ћете себи поставити.

Узгој коња може имати следеће циљеве:

  • користити за рад на приватним парцелама или пољима;
  • стварање коњичке школе, тј.
  • клање меса (без обзира на то како то звучи страшно, али кобасице купују месо коња са задовољством);
  • за рекреативне сврхе (зелени туризам).

На основу задатака, пре куповине првих животиња, треба да слушате одговарајуће курсеве.То је скупо, али може да спречи грешкешто ће довести до болести или смрти стоке.

Пре него што купите коња, морате одлучити о његовој главној намени

Основе узгоја

Узгој коња је наука. Озбиљни узгајивачи проучавају узгој и генетику. За рад на потомству, који се добија код куће, не постављајте високе захтеве. Али када се узгајају узгојне животиње, морате се придржавати великог броја захтева и правила. Почнимо са чињеницом да животиње треба да буду правилно изабране једна за другу.

Пар је у истим годинама. За кобилу је 3-4 године. За пастуха - око 3 године. Погодно време за парење је период од почетка марта до јула. Време је изабрано када је кобила у сексуалном лову.

Парење се одвија на неколико начина: ручно мијешање, варење или косиацхни парење, умјетна оплодња. Случај методе кувања је веома једноставан. Власници морају имати квалитетно ограђено земљиште. Тло би требало да буде неклизајуће и збијено. Животиње и пастух и кобила су закључани на локацији. Главни услов - кобила доживљава лов, остатак ће се догодити сам.

Међутим, ова опција може узроковати повреду коња. А ако женка није сасвим спремна, а пастух је флегматичан, онда је проценат дугова прилично низак.

Веће перформансе дају ручни начин. У овом случају, животиње се спајају на малом простору. Младожења припрема кобилу и држи је с разлогом. Двојица његових асистената доносе пастува кобилици иза кости. Сталлионобавља кавез, сексуални однос траје до 3 минута.Ејакулација се примећује трзањем базе мушког репа.Ждријебе се одмах уклањају, а кобила се креће 15 минута у корацима.Након 3 дана проведите контролно парење.

Најбоље време за парење је у марту-јулу

Одржавање узгојних пастува

Одржавање коња је проблематично питање, али за узгој ждребацастворити посебне услове.Посебна је и брига за коње намијењене племену.За пастухе произвођачи емитују одвојене ограде у просторији или граде стабилну узгој.Један од услова је да произвођачи имају једноставан приступ локацији за парење.Сваки мушкарац живи у властитој штали, чија површина није мања од 16м².Са стабилизатором за произвођаче, требало би да постоје добро одржавани рекреацијски левади.

Брига о коњу укључује свакодневно чишћење и топло вријеме, купање или туширање.Стопа постељине у мушком штанду је 5 кг осушене сламе дневно, или 15 кг пиљевине.Љети прозори у просторији требају бити засјењени, а зими их треба чувати на +4 ° Ц.

Сваки произвођач и сонда захтева свакодневно вежбање.Стога, кућни љубимци намијењени племену морају свакодневно путовати у појас или испод седла.Пјешачка удаљеност је најмање седам километара.Тешке пасмине могу се користити за потребе домаћинства, али под надзором искусног јахача.Степен оптерећења животиња током вежбања зависи од њиховог узраста и здравственог стања.Оптерећење је потребно одржаватифизички облик.

Племенити пастух треба да се креће много и активно

Одржавање фабричких кобила

Фабричке кобиле и њихово потомство насељавају се у стајама материце, штандовима у којима не мање од 14м². Ако се врши узгој коња за расплод, прихватљиво је држати коња не само у појединачном штанду, већ иу групи. Најчешће групе садрже тешку и касу материцу. У овом случају, у топлом или лошем времену, животиње се држе у наткривеним летњим шталама.

Са штандом, материца се чисти сваки дан, када се држи на испаши, што се тиче загађења.

Значка фабричке кобиле сваки дан захтијева 6 кг сламе, а ако се користи пиљевина, мора бити најмање 18 кг. Узгајивач мора знати да се брине о коњу током периода застоја. Ово олакшава узгој животиња и обезбеђује здраво потомство.

Фабричке кобиле захтијевају посебне услове притвора

Храњење

Ждребци произвоначи морају бити дебели. Хране се појединачно, узимајући у обзир правац и темперамент.Најбоља храна је дјетелина и луцерка (сено), форбс, ланено колач, зоб и пшеничне мекиње.Квалитет сперме зависи од сточне хране, тако да дијета треба да садржи протеине, минералне додатке и витамине. Обавезно додајте сољу за конзумирање хране - 7 г на 100 кг тежине.

Прије сезоне, оброк је ојачан сијеном сијеном и протеинским хранивима. Количина сламе и пљеве се смањује, а зелена храна и концентрати се повећавају. Животиње у овом тренутку требадобијам пуно зоби.

Ако произвођач обавља два кавеза дневно, мекиње, ланено брашно, јаја (до 10 комада дневно), млеко (до 10 литара дневно) се уносе у његову исхрану.

Узгој коња захтијева флексибилан приступ сваком појединцу. Код куће, након пљева, кобила захтијева додатну бригу. Након неколико сати, запечаћена је водом на собној температури и напуњена. Здрави ждријеб почиње стајати на ногама након 30 минута. - 1 сат Након тога, беби се помаже да пронађе вимену.

Само стрпљиви и финансијски сигурни људи могу се бавити узгојем. Сав рад мора бити методичан, особље мора имати знање и квалификације, а новац ће бити утрошен на исхрану, постељину, ветеринарске прегледе и господарске зграде. Али резултат ће донети не само користи, већ и задовољство.