Све што требате знати о сорти Писанка

Писанка је сорта стоног грожђа која сазријева у најкраћем могућем року, уз одржавање висококвалитетних производа. Култура је развијена захваљујући селективном развоју домаћих узгајивача, који су одлучили да донесу столну сорту грожђа методом хибридних једињења. Основни циљ оплемењивача био је да се створе биљке са убрзаном стопом зрења усјева и да се температура одржи нижом у зимском периоду (не мање од -20 степени), са укусним квалитетима који омогућавају да се производи добијају из добијених приноса.

Разноврсна сорта Писанка

Опис сорти Писанка

Изглед сорте Писанке подсећа на друго, такође успешно, претходно узгајано грожђе Новочеркаске грожђа грожђа, са сличним техничким карактеристикама и спољном сличношћу, које је извео фармер Краинов. У облику , јагодичасто воће наликује лепом овалу , благо издужено у правцу раста, са меканом ружичастом нијансом. Дозвољено је мешање других нијанси: беличасте и бледо жуте. Према опису, грожђе има следеће техничке карактеристике:

 • шећер - од 17 до 19%;
 • тежина бобица - 18 г;
 • развијени коренски систем, снажан грм;
 • тежина четке - од 700 до 900 г;
 • киселост - од 4-5 г /л;
 • бледо ружичаста боја плодова;
 • висока отпорност на мраз (до -24 степени);
 • отпорност наболести су просечне;
 • период раног или супер раног сазревања сорте;
 • Принос без губитка носи превозност и складиштење.

Незрела бобица има карактеристичан кисели окус који нестаје како грожђе дозријева.Због раног сазревања сорте, могуће је произвести столно грожђе са високим процентом шећера и одличним укусом производа већ крајем лета.

Тежина само једне сорте Писанка је 18 грама

Карактеристике сорте Писанка

Сорта Писанка је успела да споји одличан укус разног грожђа, високпроценат шећера и могућност складиштења грожђа на дужи период.Као и остале врсте ове врсте, Писанка толерише оштро хлађење и замрзавање земљишта.Лоза има добро развијен ризом, а сам грм се развија у ширини и висини, па је приликом садње саднице потребно узети у обзир ову техничку особину биљке, остављајући довољно простора за развој.Након пуне зрелости, кожа бобице добија просечну густину, са високим процентом шећера (17-19% са 5 грама киселине по литру сока).Пулпа има велику количину чистог сока, што омогућава кориштење сорте грожђа у винарству.

Снажан коренски систем подстиче брз раст винове лозе у првим годинама након садње.Писанка добро преживљава на различитим тлима након садње сорте са садницама или резницама, уз могућност залиха.

Правила за садњу и даљу негу

Многи виноградари, због техничких карактеристика постројења, заинтересовани су за узгој грожђа у својим виноградима. Главне карактеристике ускршњих јаја укључују:

 • напредни коренски систем и брз раст винове лозе;
 • добра стопа преживљавања садница и резница;
 • висок проценат шећера, са релативно ниском киселошћу и обилним количинама сока у пулпи;
 • умерен имунитет против заразних болести;
 • способност транспорта усева без губитка производње;
 • дуг рок трајања;
 • способност раста на различите начине (у пластеницима и на отвореном пољу).

За засадаване на винограда е избрана добро осветленната парцела, за {ти} ена од отворениот ветар

.

За засађивање винове лозе одабрана је добро освијетљена парцела заштићена од отвореног вјетра. Након садње потребно је узети у обзир да сорта има повећану стопу раста, стога је неопходно унаприједити реквизите. Близина подземних вода може утицати на раст лозе, тако да морате бити сигурни да ниво влаге не прелази 2 м од површине, у супротном ћете морати да ископате бунар и изградите одводни систем.

Јаја су вакцинисана са просечним имунитетом на заразне болести, што се побољшава третирањем биљака лековима. Прерада се врши и пре и за време цветања грожђа, присуство цвећа оба пола убрзава тајмингзрење усјева услед брзог темпа самопријеноса.Када сорте дозријевања морају пратити присуство формација гнијезда оса, ови инсекти често кваре принос.Зими се винова лоза смањује за ¾ укупне дужине и покрива пиљевином или малчом.

Сличне сорте су већ раније добијене, а ускршње јаје је наставак неуморног рада научника.Грожђе спада у беле сорте биљака са раним зрењем, високом отпорношћу на мраз, отпорношћу на гљивичне болести и добрим приносима.Узгојна сорта погодна је за садњу винове лозе у регионима са неповољном климом за узгој касних сорти биљака.