Све што треба да знаш о овцама Хиссара Овце

Гиссари - највеће животиње међу представницима своје врсте. Карактеристична разлика у односу на друге је велика телесна тежина, издржљивост и непретенциозност. Представници ове пасмине су популарни код узгајивача из више разлога, о чему ће бити речи у наставку.

Хиссар пасмина оваца

Изглед

Споља, овчја пасмина Хиссар је веома различита од своје врсте. Имају издужено тело, снажан торзо и танке ноге. Врат животиња је кратак и широк. Глава је мала у поређењу са телом, карактеристика је мала грба на носу. Уши су опуштене и дуге, осим Гиссара немају рогове. Још једна карактеристика ове животиње је истакнута грудна кост, која вам омогућава да одмах одредите чистоћу расе. Реп је кратак и не прелази 9 центиметара.

Висина гребена женки је 80 центиметара, мужјаци су 85. Тежина је такође веома велика, просјечна тежина овнова је 120 кг, а материце 90 кг. Овца може достићи масу до 190 кг код одрасле особе. Животиње имају подигнуту стражњицу, већина их има јасно видљиву. Просечна тежина му је 25 кг, код неких оваца 40 кг.Карактеристична боја: црна, кестењаста, браон са црвеном нијансом и белом . Најчешћи представници мракасуитс.

Животиње имају кратку грубу вуну, која садржи мртву косу и авн. Вуну треба скратити, али о њој ће касније бити речи.

Садржај и дистрибуција оваца

Хиссарска пасмина је врло непретенциозна

Хиссарска пасмина је по свом садржају веома непретенциозна. Прилагођени су свим климатским условима и лако их носе, што знатно поједностављује задатак њиховог узгоја. Овчја храна на паши, може се наћи на било којој територији. Дакле, нема потребе за куповином додатне хране, јер се могу добити пашњацима.

Прилагођени су да траже храну не само у степској зони, већ иу планинском, што омогућава пашу током цијеле године. Крећите се тихо из степских зона до планине. У овој ситуацији, пастир ће тешко проћи, овце ће патити од било каквог времена. Једино што Гиссари не воле је влага, па су пашњаци у мочвари неприкладни.

С обзиром на то да овца Хиссара толерише топлоту, хладноћу и кишу, изградња просторија за њих није потребна. Лако ћете то учинити са шупом и собом за јагањце. Ова раса се углавном дистрибуира на територији Таџикистана и Узбекистана. Недавно разведени у Крим и на територији Русије, која је недавно постала врло популарна.

Продуктивност и циљеви узгоја

Ако узмемо у обзир разлике између екстерних показатеља различитих представника гиссарске пасмине. У зависности од правца продуктивности, постоје три типа.животиње.

Гиссарнаа расселка е најголема

  • Тип маса.Овакав тип оваца карактеризира слабашан стражњи дио, који је снажно увучен у леђа.Скоро невидљив на животињи.
  • Машинско-масни тип.Курдиук има просечну тежину.Као и први тип, он је повучен на леђа, али има значајну величину.
  • Тип масне.Код ових животиња, стражњица заузима до једне трећине укупне тјелесне запремине.У овим овцама је 40 кг.Масноћа се накупља у дебелом репу, који се у лошим условима и недостатку хране користи за одржавање живота.Такође, телесна маст се посматра под кожом и на унутрашњим органима.

У основи, гиссарска пасмина оваца се користи у месној и масној индустрији.Месо има добар укус и квалитет.Поред тога, принос на клање је 60%, што је много.Али ове животиње су такође корисне за производњу млека.Под условом да се јагањци ометају и пренесу на вештачку исхрану, материца може да произведе до 2,5 литара млека дневно.Ово је много.Ако сматрамо да је овчје млијеко корисније од крављег и више масног.

Такође је вредно рећи неколико речи о вуни.Ова пасмина има прилично лошу квалитету вуне и није погодна за производњу добрих тканина.Чврста је и садржи много мртве косе.Али се користи за стварање осећаја.

Овце се шишају два пута годишње, а за једног је обријан, мужјаци производе 1,5 кг вуне, а женке око 1 кг.Ако постоји велико јато, онда нема смисла складиштити велику количину вуне.Она је довољно брзапокварити и потпуно се обезвриједити.

Плодност и све што је с тим повезано

Вуну је потребно резати два пута годишње

Плодовност Гиссара може се приписати малом броју минуса пасмине. Врло је низак и износи око 115%. У материци се роди само једно младунче, ретко два. Узгајивачи не прате пажљиво периоде жеље код оваца, тако да се мужјаци пасу заједно са женкама у истом јату, гдје се догађају случајним редослиједом. Због тога власници имају легло током цијеле године.

За јагњад је боље обезбедити одвојену собу, али ако је топла сезона, можете без ње. Хисарска пасмина оваца и осталих 145 дана. За овај период, јато се дестилира на богатији пашњак. После јагњења чекати јагњад да се јачају и да се врате на оскудне пашњаке.

Младунци могу пасти од другог дана након рођења. Они брзо расту и добијају на тежини. Уз правилну исхрану, јагњад могу регрутовати до 500 грама дневно. Дакле, у доби од 4–5 мјесеци они се шаљу на клање. Исте ове овце припадају типу меса.

Гиссар рам

Савети за негу

Желео бих да истакнем неколико одлика које се односе на бригу о овцама гиссара. Ове животиње су непретенциозне и не захтевају посебну пажњу, чак ни простор за њих није обавезан. Али они, у неким тачкама, требају пажњу и бригу.

Проблематични део пасмине је његова вуна. Много их узнемирава, тако да треба да га исечете два пута годишње. Тоосим тога, то су паразити који често нападају овце. Стога их треба редовно обрађивати. Од паразита треба руковати и друге животиње које су у контакту са њима.

Потребно је одмах обрадити цело јато. Ако се ослободите паразита само једне животиње, ускоро ће се поново заразити. Након обраде од паразита, требате пренијети животиње на друго мјесто (у други пашњак или собу), и дезинфиковати мјесто гдје су овце биле прије.

За и против Гиссар пасмине

Масти имају низак холестерол

Као и све около, гиссарска пасмина има своје позитивне и негативне стране. Прос:

  • издржљивост - прелазе стазу до 500 км;
  • непретенциозност у храни - наћи храну у свим условима и јести пашу;
  • раност - већ у доби од 4–5 мјесеци јагањци су спремни за клање;
  • може пасти на различитим теренима иу степама иу планинама;
  • њихова маст је ниска у холестеролу, што је 30% холестерола у истој свињи.

Цонс. Ниска плодност. Као што је већ поменуто, повећање потомства је 115%. Највећи недостатак, али практично једини, је то вуна није погодна за употребу због грубости и садржаја косе.

На концу, треба напоменути да, упркос недостацима, гиссарска пасмина оваца има значајне предности. То је оно што је Гиссаре учинило популарнимузгајивачи.