Све што сте желели да знате о грожђу, али се бојали да питате

Грожђе је диван дар природе да свако, чак и почетник, може расти на његовој парцели.Све о грожђу можете научити отварањем приручника за ампелографију.Управо ова наука ће вам помоћи да схватите све нијансе узгоја и прераде ове чудесне биљке.

Стонно грожђе производи лепе и укусне плодове

На свету постоји више од три хиљаде врста грожђа, које се деле на:

 • Дининг роомс.
 • Вилд.
 • Вино.

У зависности од територије на којој се узгаја култура, могуће су различите промене боје и укуса. Стога није могуће тачно одредити број сорти грожђа са тачношћу једне врсте.

Све што требате знати о грожђу, ако одлучите да га узгајате

Сваки нови посао изгледа тешко док се не открију све нијансе, то се односи и на грожђе.Ово је захвално занимање и проучавајући све његове суптилности, свако, чак и почетник вртлар, моћи ће добити богату жетву.Први је да се бавимо сортом грожђа коју желите да посадите.Прочитајте водич за вртлара за ваше подручје и одредите мјесто слијетања на вашој локацији.

Избор сорте грожђа

Ако сте пажљиво прочитали водич за вртлара и проучили карактеристике вашегсада је главна ствар избор сорте грожђа која би дала добру жетву.

Приликом куповине грожђа, пажљиво идите на избор продавца. Па, ако у вашем региону постоји институт за виноградарство или приватне винограде, искусни узгајивачи ће вам испричати све детаље и рећи вам које сорте одабрати.

Ако у вашем региону само компаније продају винову лозу, онда би за сваку сорту требала постојати картица са подацима који би требали садржавати информације:

 1. О зрелости усева и приближној маси кластера.
 2. Информациа за самотое јагодическое, његово размерство и приближна тегла.
 3. Боја.
 4. Важан фактор је садржај шећера, односно садржај шећера.
 5. Отпорност на климатске промјене (отпорност на хладноћу - да је кран важан за становнике Русије) и лезије које узрокују болести.

Да би били сигурни у квалитет грожђа, саднице се морају купити од проверених произвођача

Информације које могу бити корисне за вас при избору сорте не морају бити садржане увинску картицу, па провјерите с продавцем такве нијансе:

 • Сезона узгоја је веома важна за грожђе, стога свакако питајте продавца о расту биљке у том периоду.
 • Какво оптерећење може извршити грм.Информације су тачне за ову врсту сорте.
 • Наведите и податке о очима избојака, од којих почиње плодоносно око избојака.
 • Веома је важно разјаснити пол биљке.Цветови винове лозе имају под и то није важноКакав је пол вашег цвијета, зависи од тога да ли морате посадити сличну сорту супротног пола.Ако је цвет женски, онда без мушкарца ризикујете да добијете лошу културу са неразвијеним бобицама.

Неке сорте грожђа су хетеросексуалне

Који број грмља треба засадити?

​​

Ако сте почетник вртлар и одлучите да узгајате грожђе на вашој парцели, онда не журите да се укључите.Не треба одмах садити велики број биљака, јер свака од њих захтева пажљиву бригу.Пажљиво проучите опис сорте коју сте изабрали, ау зависности од тога који је опис дат маси гомиле и бризи о грмљу, посадите једну до три биљке.

Сачекајте, време ће показати.Након уклањања прве жетве, процените своје способности.А ако сте успели - онда посадите још неколико сорти.

Новосадски вртлари могу узнемирити прву жетву, али не журе у очај.Потпуно се разрађује према параметрима који садрже опис сорте, за пет - седам година.Зависи од услова у којима се грожђе узгаја.

Узгајивачи новака требају засадити неке грмове како би научили како се бринути о њима

Правила садње

Правило садње има прилично кратак опис.Ако садите грожђе у свом дворишту, запамтите неколико једноставних правила која ће вам помоћи да не оштетите саму биљку и не ометате већ растуће биљке:

 • Грожђе има напредан систем корена, којиможе уништити чак и најснажнију структуру.Стога наш кратки опис препоручује садњу грожђа од најмање 50 центиметара из подрума стамбене зграде.
 • Засадити грмље на довољној удаљености један од другог.Згушњавање кревета грожђем када су изданци још мали ће узроковати да се биљка не развија правилно.
 • Ако садите грожђе на отвореном простору, прочитајте опис сорте.Усјеви који нису покривени имају велику снагу раста и могу ометати сусједне биљке, тако да су ове културе засађене на удаљености од најмање два метра.

Да би одлучили о времену садње, опис саме сорте ће вам такође помоћи.Најчешће се грожђе сади у прољеће или рану јесен.

Всака растлина треба да се храна.Биљка треба четири фазе храњења и онда ће ваша жетва одушевити вас пуним гомилом бобица.