Све о узгоју кунића за почетнике зечеве

Пре око 50 година узгој кунића, поред индустријског интереса, био је популарно окупирање многих љетних становника и сељана. Данас ова врста активности поново постаје релевантна. Узгој зечева вам омогућава да се опскрбите квалитетом и природним производима и, ако је потребно, можете постати извор сталног прихода. Али да би се ово десило, морате знати где да почнете да гајете. Покушаћемо да систематизујемо информације које ће бити корисне за узгајивача зеца.

Основни појмови и правци

Узгој кунића се схвата као активност која има за циљ добијање вриједних и разноврсних производа, првенствено меса и крзна. У ширем смислу, узгој кунића се односи на сточарску индустрију, рјеђе на узгој животиња, која даје вриједне производе за националну економију.

Главне предности ове лекције су:
 • добијање производа високог квалитета;
 • доступност и јефтиност хране;
 • ниска радна снага и трошкови.

Резултат активности узгоја зечева:

 • месо;
 • крзно;
 • коже;
 • доле;
 • зечеви за накнадни узгој;
 • стајњак.

Постоје два главна подручја за узгој кунића:

 • месо;
 • Крзно

Врста активности која се разматра подразумијева два главна начина узгоја:

 1. Чистокрвни.Користи се за добијање животиња у племе, како би се сачувала својства и својства одређене пасмине.
 2. Цроссинг.Користи се за побољшање својстава младих, што се планира примијенити за добивање висококвалитетних производа.У неким случајевима, прелаз се користи за добијање нових карактеристика.
 3. ​​

На фармама високе технологије, зечеви се узгајају на бесконтактни начин.Женке затрудне вештачком оплодњом.Сви процеси узгоја потомства врше се под контролом генетичара, који прате чистоћу расе, здравље и карактеристике животиња.

Мужјаци, женке и младунци се држе одвојено један од другог, у кавезима са аутоматским системом сакупљања хране, воде и ћелија.

Възстановаване на системите за зејство:

 • харем;
 • земуница;
 • паркет;
 • .

У зависности од пројекта, разликују се следећи начини одржавања:

 • ћелијски;
 • фреестиле;
 • схед;
 • полу-слободно (оловка).

Кунићи се налазе у затвореним центрима зечева, шупама или отвореним кавезима.Љети се животиње држе у кавезима на отвореном, зими - у посебно прилагођеним структурама.

За разплод кукавич в индустријскиУ великом обиму организују пунокрвне фарме које заузимају веће подручје са истовременим садржајем неколико хиљада зечева. Такве фарме захтијевају цјелокупно особље професионалних стручњака.

Занимања везана за узгој кунића:

 • технолог;
 • техничар за животиње;
 • ветеринар;
 • нутрициониста;
 • биолог;
 • зоолошки инжењер за узгој зечева;
 • Фур Мастер.

Професионални узгој подразумијева примјену знања из многих области дјеловања. Специјализовано образовање се може добити на пољопривредним факултетима, факултетима и академијама.

Кратка историја

Отприлике, припитомљавање дивљих зечева почело је у четвртом и трећем веку пре нове ере. ер Познато је да је до В века н. ер животиња је коначно припитомљена. Спомињање домаћих зечева у Русији датира из КСИ века. Као независна индустрија, узгој кунића почео је да се развија у Русији након револуције, у двадесетим годинама 20. века.

Озбиљан ударац индустријском узгоју кунића изазван је распадом СССР-а. Многа предузећа су била затворена, изгубљена година искуства и искуства.

Сувремено узгајање кунића у Русији постепено обнавља изгубљене позиције. Данас ова индустрија укључује узгој више од 60 пасмина. И више од 200 је познато широм света.

Кина је лидер у модерном индустријском узгоју кунића. На тржиште пласира више од 50% производа од зеца.

Кључни аспекти домаћег узгоја кунића

За почетак узгоја кунића, потребно је да имате неки тренинг.Све о узгоју зеца је немогуће знати, али је неопходно имати информације о главним тачкама.Активности узгоја зечева могу бити успјешне само ако имплементирају неколико међусобно повезаних аспеката.

Кључни аспекти успешног узгоја кунића:

 • садржај;
 • брига и хигијена;
 • храњење;
 • избор;
 • репродукција;
 • превенција болести и вакцинација.

За узгој кунића, морате знати основе теорије сточарства.

 1. Структура кунића, разноврсност пасмина и њихове особине.
 2. Места притвора и њихов распоред.
 3. Прехрамбени прописи и дијета.
 4. Правила одбијања и избора.
 5. Карактеристике парења, знаци трудноће кунића.
 6. Специфичности понашања женки са зечевима.
 7. Чишћење и хигијена ћелија.
 8. Појављујуће болести и знакови њихове манифестације.
 9. Правила вакцинације и мјере превенције болести.
 10. Методе за клање и клање зечева.

Узгој кунића је сложен процес који захтијева вријеме, труд и новац.Успешан узгој и одржавање зечева могућ је само ако су испуњени сви основни захтеви.

Профитабилност

Мале фарме могу задржати све.За организацију узгоја неколико десетина зечева биће потребна пространа соба.Ћелије можете сами направити.УндерМноги узгајивачи зеца одвојили су шупе.Али она мора бити проветрена и изолована.

Трошкови ће бити потребни за куповину кунића.За формирање комплетне исхране, такође ћете морати да купите храну.Део хране се може обезбедити независно (корење, свежа трава, сено).

Редовна куповина вакцина против двије најопасније болести, миксоматозе и вирусне хеморагијске болести, је обавезна.Морају да купе додатна средства за деворминг - превентивне и терапијске мере за борбу против цревних паразита.

Када се правилно узгајају уз поштовање свих мјера за његу, храњење и репродукцију, кунићи могу брзо надокнадити трошкове и довести домаћина у плус.Али треба се сетити да мала фарма ризикује ширење инфекције која може уништити сву стоку.Ризици су значајни.

Наставак оплемењивања ће такође захтевати стално надопуњавање новим зечевима.Таква мјера ће избјећи блиско крижање.

Кунићи су извор широког спектра тражених производа.

 1. Месо е првокласен производ за прехрана.
 2. Кожа - сировина која се користи за добијање разних производа од крзна (одећа, обућа, шешири итд.).
 3. Поох је одлична сировина за трикотажу, филц и велур.Плетени топли производи од зечјег шиљка су високог квалитета.
 4. Кожа служи као извор за висококвалитетне материјале као што су цхевро, хуски, антилоп.Они су цењени у производњикожна роба и лаке ципеле.
 5. Стајњак је висококвалитетна поташа и азотно ђубриво за тешка глинена тла, као и за “оптерећена” тла.

Грешке новака

Неуспех су нормална појава без искуства у било којој професији.Само искуство и знање могу смањити њихов број и минимизирати штету.Такође је важно знати главну листу погрешних акција које почињу узгајивачи почетника.

 1. Игнорисање времена сазревања кунића.
 2. Недостатак системске репродукције.
 3. Блиско сродно гнездење.
 4. Грешке при избору и одбацивању.
 5. Кршење режима и исхране.
 6. Неусклађеност са хигијенским захтјевима на трајној основи.
 7. Одбијање вакцинације.
 8. Занемаривање редовне инспекције и процјене стања животиња.
 9. Неодговарајући увјети за чување потребних стандарда за температуру, довод свјежег зрака, простор итд.

Савјети искусних узгајивача

узети у обзир препоруке које се заснивају на искуству других узгајивача.Треба имати на уму да су правила и нијансе узгоја великог броја.

Свака препорука би се требала процијенити, корелирати са њеном ситуацијом, поново провјерити.У почетној фази узгоја највреднији савјети су информације о садржају, храњењу и њези.

Одржавање зечева

Уобичајени начини држања кунића су ћелијски и проливени.Надлежноизградња објеката је један од кључних фактора за успјешан узгој.

Разпоредба ћелија:

 1. Материјали за конструкцију конструкције - дрво, метал, метална мрежа.Оквир и унутрашњи зид су од плоча.
 2. Под је често подељен у две зоне: за одмор, од чврстог пода од плоча или шперплоче, за кретање, из решетке.Решетка у великој мери олакшава чишћење ћелија.Измет пада у пладањ испод мреже.
 3. Под кавеза не би требало да буде у контакту са земљом.
 4. Кровови су направљени од шкриљевца или другог водонепропусног материјала.За лакшу употребу, кров је дизајниран са могућношћу уклањања /отварања.Такав механизам олакшава одржавање и негу.Кров је нагнут.
 5. Предњи и бочни зидови су направљени од металне мреже.У летњим ћелијама, зидови су што је могуће отворенији (направљени од решетке), у зимским ћелијама, три од четири зида су израђене од дасака.
 6. Спољашњи делови дрвета су обложени металом.
 7. У кавезу за женке обезбеђује се место за инсталацију или опрему матичне лужине (кутије са рупом за уређење зечјег гнезда).

Објекти за распадање су систем који се састоји од неколико нивоа ћелија, затворених једним кровом, са елементима вентилације, храњења и хигијенских услуга.

Обично се структура састоји од два реда ћелија постављених у два нивоа.Редови су одвојени ходником који олакшава бригу и надзор узгајивача кунића.

Уређај се испуштаконструкције:

 1. Ширина пролаза између редова ћелија је око 100 цм.Кровни лим, шкриљевац или други алтернативни материјал користи се као кровни материјал.
 2. Скелет је састављен од плоча или металних елемената.
 3. Као под користе се регали, шперплоча или металне мреже.Избор спола је прилагођен раси која је планирана за узгој.Одређени број пасмина није прилагођен да се чува на поду мреже, јер то доводи до развоја опасне болести пододерматозе (курје очи).Најбоља опција - комбинована етажа, која се састоји од простора за рекреацију (дрвене летвице) и простора за активности (решетке).
 4. Под доњег слоја не би требало да буде у контакту са земљом.Минимална удаљеност од тла треба бити око 50–70 цм.

Важно је упамтити да су шупе дизајниране за мање или више благу климу.Ако зими температура падне испод -30 ° Ц, препоручује се да се ова врста садржаја одбаци.Неповољни услови се развијају у шупама и на високим температурама - више од 35 ° Ц.

Простор у кавезима и шупама варира у зависности од пасмине и старости кунића.За млађе животиње довољна је ширина од 60 цм, за одрасле женке и мушкарце потребна је удаљеност од најмање 100 цм, а дужина структура је слична.Висина варира од 40 до 60 цм.

Храњење

Да би се испуниле потребе тела зеца, исхрана треба да буде потпуно различита инормализовано. Почетни узгајивач кунића треба да зна два главна аспекта исхране:

 • дијета;
 • норме.

Дополнително обсествено исхранаване на зеи вклучва следните типи на кръст:

 • свежа трава;
 • врхове врта;
 • сено;
 • гране, слама;
 • коренасто поврће;
 • силос;
 • житарице;
 • мешана храна;
 • мекиње;
 • торта, оброк;
 • месо и коштано брашно.

Стандарди исхране треба да узму у обзир оријентацију расе, старост, пол и стање животиња. Подаци о дневном броју различитих извора хране дати су у посебним табелама. Уз њих, узгајивач мора бити познат без изнимке.

Кршење исхране и исхране, лошег квалитета или неадекватне исхране ће довести до проблема са здрављем зечева, смањит ће продуктивност њиховог узгоја.

Водама треба дати озбиљну важност. Увек треба да буде на располагању.Препоручује се употреба чисте и свеже воде. Кухана течност је контраиндикована, јер не садржи неопходна минерална једињења.

Храњење и напајање животиња врши се у ручном или аутоматском режиму. У великим предузећима, процес исхране је аутоматизован.

Важно је придржавати се систематског и тачног храњења. Храњење је потребно истовремено. Одрасли треба да примају храну до три пута дневно, чешће младе животиње - до пет. Животиње у нормалним условима једу 70-80 пута дневно, тако да је важно да храна буде увек присутна у хранилицама.

\ тНега

Кунићи су осетљиве и нежне животиње, стога је важно посветити озбиљну пажњу њиховом здрављу и хигијени.

Основни разлози за инфективне и вирусне инфекције с којима се суочавају узгајивачи кунића су прљавштина, лош квалитет хране и лоши стамбени увјети.

Животниат мора да бъде чист.Чишћење ћелија и шупа врши се једном дневно.Стално пратите квалитет хране која се налази у хранилицама.

Важан дио одржавања здравља је превенција болести.Укључује следеће мере:

 • редовна и строга вакцинација против главних болести (миксоматоза и вирусна хеморагијска болест);
 • деворминг;
 • дневно чишћење ћелија;
 • проветравање просторија, али без пропуха;
 • темељита провјера нових зечева;
 • ограда од контакта са глодавцима, псима.
 • Усклађеност са основним захтјевима за његу и превенцију болести ће омогућити подизање здравих и продуктивних кунића.