Све о трудноћи код овце.Окотх Анимал Схееп

Људи који су недавно добијали овце у својим домаћинствима вероватно ће бити заинтересовани за то како се јагњење одвија код куће, колико дуго је животиња трудна, који су знаци онога што се десилојагњивање овце, колико пута животиња може да јање и тако даље.Касније ћемо одговорити на главно питање о времену ловљења ових животиња, вреди напоменути велики број фактора који утичу на овај процес - све зависи од пасмине оваца, од хране и од услова у којима животиња живи.Све остале информације можете прочитати у наставку.

Овце са јагњетином

Трудноћа код оваца

Да би се описао сам период трудноће, неопходно је разумети како се оплодња оваца одвија у принципу..Период пубертета код ове животиње је отприлике шест до осам месеци, без обзира на расу, али најбоље време за зачеће је после осамнаест месеци.Овце овце лансирају се у вријеме када почиње лов.Одређује се следећим карактеристикама:

 • црвенило ткива на гениталијама овце;
 • отворени цервикс, слузокожа.

Обично такав лов траје 12 сати, овај период се може продужити или смањити у зависности од индивидуалних карактеристика организма.Ако није дошло до оплодње, након три недеље овог ловатреба поновити.

Повремено овце имају тројке

Знаци трудноће

Постоје одређени знаци који ће вам помоћи да одредите да ли је овца зачета. Може се разумети да је животиња трудна:

 • ако нема лова три седмице након претходног;
 • овца се смирује (али то није у свим случајевима, јер су младе овце пуне енергије).

Коначно, могуће је дијагностицирати јагњад оваца било које пасмине тек након два мјесеца након мијешања с овном.

Дијагностика се спроводи на следећи начин:

 • постају иза животиње;
 • да држи стомак;
 • након - истовремено га осетите са обе руке (да будемо прецизнији, једном руком треба притиснути дланом, а другом прстима). На тај начин ћете бити у могућности да утврдите да ли је материца овце проширена и да ли постоји плод.

Није могуће хранити животињу 12 сати пре дијагнозе.

Чим термин почне да се повећава, тада ћете моћи да приметите асиметрију овчјег трбуха, десна страна ће се истицати: на њој ће бити избочина и лагано прогиб.

Каснији периоди се одликују значајним повећањем овчјег трбуха, тако да ће бити лако уочити његово јањење.

Знакови трудноће оваца

Термини трудноће

Тешко је рећи колико дуго траје период трудноће код овце, то зависи од самог организма.

Али, у просјеку, вријеме у којем било која овца, без обзира на расу, носи потомство,износи 145 дана.

Ова калкулација се врши уз додатак од плус или минус 5 дана.

Колико дуго траје јањење било које пасмине животиња? Процијењено вријеме трајања овог процеса је један сат. Овај период је генерализован, опет, све зависи од карактеристика сваке животиње. Тешко је рећи тачно колико ће трајати јањење, јер се током порођаја могу јавити компликације. У складу с тим, специјалисти препоручују да власник буде присутан на рођењу, тако да је, ако је потребно, могуће пружити помоћ овцама.

Овце у касној трудноћи

Колико јањади може да роди једна овца? У основи, овца може довести до два јагњад у исто вријеме (и око једног легла годишње). Међутим, постоје и изузеци: овце пасмине Романов могу произвести до пет јагњади одједном, а након тога поново јагњад (до два или три легла годишње).

Како родити овцу?

Порођај у овцама може се узети код куће. Препоручује се да се прати гестација животиње, јер 10 дана пре могућег рођења треба да почнете са тренирањем, наиме:

 • очистити собу у којој ће се вршити достава;
 • добро јести животињу, боље је дати лако пробављиве производе;
 • пити пуно (минимална количина - два пута дневно);
 • посматрати стање оваца.

Што је ближи период јагњања, животиња постаје немирнија, прави гласно блејање и почиње да тражи место за самоћу. Након што сте идентификовали забринутост овце, требали бисте је ставити у прерано кухано мјесто.Са почетком контракција, из груди животиње мора изаћи балон, који ће пукнути сам од себе - то је отпадна вода.Ако је све у реду и почне јање, онда се овај балон брзо распрши, овца може да лиже течност која је исушена.Али ако се не појави прасак, онда то морате урадити сами, иначе ће плод умрети.59онда не можете без ваше интервенције.Након тога, готово одмах ћете видјети предње ноге и главу јањета.У процесу рађања ваша помоћ није потребна: након неког времена младунче ће изаћи из материце, а пупчана врпца ће се сама распрснути.Овде треба да помогнете: уста и нос јагње ће бити у слузи коју треба уклонити.

Затим, мајка мора лизати младунче да би запамтила његов мирис.Не заборавите, ако се потомство састоји од више од једног јагњета, онда ће се родити један по један, јер више неће бити препрека у виду сужене материце.Процес јагњења је завршен.

Упамтите да јагњад може бити компликована различитим факторима, погрешном локацијом фетуса.У овом случају, код куће можете сами помоћи животињи (ако није могуће потражити помоћ ветеринара).Требало би да поступимо на следећи начин:

 • распрснуће мехур;
 • сачекајте да се течност ослободи;
 • независно ротирају воће;
 • са благим покретима да га повуку (само док су овцеће бити покушаја!).

Али у таквим је случајевима боље користити помоћ ветеринара који је квалифициран за таква питања.

Постоје случајеви када пупчана врпца није подерана.Затим треба да га исечете (удаљеност - 10 центиметара од стомака младунчета) и нежно умазате оно што је остало јода.Не заборавите на правила санитације: шкаре треба добро санитирати.Да бисте довршили процес јагњења, обришите јагње чистом крпом.

Овца са близанцем

Не можете уклонити постељицу из материце!Требало би да изађе на природан начин после пет сати.Чим се то догоди, постељицу треба што пре уклонити са оваца и сахранити.Ако није изашао сам, то је разлог да контактира ветеринара: ако инфекција почне у крви, животиња ће умријети.За успјешан тијек природног повлачења послије порода, овце морају пуно пити.

Завршни процес ће бити чишћење.Пре свега, треба да очистите виме од прљавштине: одрежите прљаву вуну и баците је.Затим оперите виме са сода отопином и осушите.Очистите и дезинфицирајте место где је јагње.

У нормалној ситуацији, након неког времена (отприлике 20 минута), потомци ће претражити вимену овце мајке.Нема потребе да се храните јагњад овци, тако да можете сигурно оставити новорођенче са мајком.

Сасвим је лако извршити окот животиње код куће, без обзира на њихову расу: све што треба да урадите је да знате када животиња започиње ловачки период.Није препоручљиво имати овцу са овцом ако онане још годину и шест месеци.

Могуће је идентификовати овчју трудноћу испитивањем његове абдоминалне шупљине.Трудноћа обично траје око 145 дана.Број телади обично није већи од два, али овце романске расе могу имати до пет јагњади у исто вријеме, а легло може достићи два пута годишње.

Када је вријеме за јагањце, можете сами родити овцу, али ако има било каквих недостатака, још је боље потражити помоћ специјалисте.