Све о нутријској трудноћи Нутриа

Узгој нутрије је прилично занимљиво занимање, а ако се бавите овим послом током цијеле године, то је такођер врло профитабилно. За разлику од других врста крзнених животиња нутрија, за добар живот и раст, довољно поврћа.

Рани моменат трудноће нутрија је готово непримјетан

Чињеница да је жена на положају постаје видљива неких 30-40 дана прије планираног порођаја. За то време, може се толико опоравити да изгледа као лопта.Женке током трудноће добијају до два килограма у тежини, а када се одмарају, можете видјети како се будући штенци крећу у желуцу.

У раним фазама је тешко одредити да ли је нутрија испод срца младих или не. То могу урадити искусни узгајивачи, а то је наводно. Трудноћа нутрије траје 4-4,5 мјесеци, односно 127-132 дана, али таква дуга трудноћа је потпуно оправдана, с обзиром на то да су бебе рођене покривене вуном и већ виђене.

Нутрија рођена у зимском периоду сматра се најснажнијим и најздравијим, па се парење за добијање таквог потомства треба извршити почетком јесени. Да би се повећала вјероватноћа оплодње, узгајивачи често практицирају узгој типа "обитељ". Да би се то урадило, неколико женки и један мужјак су смештени у исти кавез, главна ствартако да потоњи нема сродство са невестама.

Са овим узгојем, нутрија се држи заједно током цијеле године.

Сматра се да је зимско потомство најјаче

Садржај трудне нутрије

Током трудноће, нутрија треба да преиспита своју храну, али не можете ни прехранити животиње,све би требало да буде умерено.Ако дневна исхрана није уравнотежена, вјероватно је да 30% ембрија може умријети прије рођења.

Постоје посебна правила за храњење трудне нутрије.Да би се млади родили здрави, неопходно је да трудној мајци обезбедите чисту воду, а љети сочну крму (осим репе).

Цикла има јак лаксативни ефекат, који доводи до честих контракција трбушних мишића и може изазвати побачај.

Ћелије у којима живе жене које чекају додавање морају бити чисте.Пре порођаја, препоручује се да се дезинфикују даље и не дозволи да се преграде или рупе у зидовима сломе у ћелијама.

Трудни коипус може бити веома активан и немиран током ношења потомства, стога се чишћење на мјесту становања и храњењу одвија полако без наглих покрета.Трудница није вредна:

 • дуга да држи реп наопачке;
 • да плаше и праве оштре покрете у свом станишту;
 • дозвољавају приступ псима или живини.

Трудна нутрија мора бити чиста

Процес сечења

Када је право времеЖенка се у суштини бави самом собом, а породање за њу је лако.Процес рађања беба траје од 20 минута до неколико сати.Време зависи од физичког стања жене и броја штенаца.Јаз између њихових резултата је око четврт сата.Пазите да у процесу порођаја ништа не омета женку. Дан пре пилића, нутрија престаје да једе, и не додирује храну неко време након испоруке (то је нормално).

Узмите у обзир чињеницу да женка треба да опреми гнездо за младунце из легла, али то се понекад не дешава и бебе ће умрети од хипотермије, па пазите на присуство сувог легла у нутријском кавезу.

На крају рођења, новорођена мајка лиже младе, чисти их од слузи и једе последње.

Често понашање жене након неког времена након завршетка порода постаје агресивно, животиња пролази кроз кавез, остављајући своје младе, што указује на почетак лова.Ако се ово понашање примијети, узгајивачи препоручују да се женка држи у кавезу са мушкарцем неко вријеме.

Ако нутрија не обрати пажњу на младунце, треба га ставити на мушко

Постнатална њега

Након периода испоруке, нутријапостају агресивни и чак журе на људе, али у року од два месеца стање дојиље нормализује стање и она се смирује.

​​

Пошто се генерички процес заврши, старо смеће, остаци постељице и мртвих треба уклонити у кавезуцубс

Након прегледа гнезда, пребројите легло и одмах означите све податке у посебном дневнику, не заборављајући датум рођења беба.Женке производе 5-6 штенаца, али број штенаца може досећи 18. Плодност појединаца зависи од многих фактора:

 • прво парење младих женки;
 • нутриа мале тежине.

Прво рођење нутрије је готово увијек карактеризирано са неколико легла, штенци се рађају слаби и често умиру.

По први пут, нутрија доноси неколико штенаца

Зашто женке прождиру своје новорођенче?

Постоје случајеви када нутрија након рођења рађа новорођенчад.Ово се углавном дешава као резултат:

 • тешког рада;
 • рођење мртвих штенаца (када жена једе обамрла тела, узимајући их за порођај);
 • Неадекватна исхрана нутрије.

Док је штене топло, мајка га аутоматски сматра живом, али ако једе чак и младе, најчешће разлог је недостатак витамина (посебно витамина А) и минерала у свакодневној исхрани труднице. Осим тога, недостатак витамина А доводи до рођења слепих штенаца или њиховог слепила у првим данима живота.

У време када нутријска жена одлази трудној жени, препоручује се да се храни дода:

 • рибље уље;
 • месно-коштано брашно;
 • витамин А.

Трудна нутрија треба да једе много витамина

Ако нађете мртве штенце без видљивих повреда током чишћења ћелије,одгајивач мора знати да ли су рођени мртви или још живи након рођења.Најефикаснији начин дијагностицирања је употреба лаганог мртвог штенета.Да би се то постигло, уроњен је у посуду са обичном водом и погледао реакцију.Ако плућа потоне, штене је мртворођено, и ако остане да плута на површини, животиња је рођена жива и дишећа.

Ако правилно пратите препоруке за храњење и негу женке нутрије, онда за 4 месеца очекујте појаву легла.Нега новорођенчади обухвата: контролу њиховог развоја, добро храњење и чишћење ћелија.Узгајивачи редовно одмеравају бебе, бележе своју висину и дебљање у часопису.

Међутим, дешава се да је трудна нутрија још увек "празна" из неког разлога.Стручњаци тврде да су нутрија врста животиња које носе крзна, у којој су жене из различитих разлога абортиране.

То се често дешава због повреда добијених од претјерано активних животиња.Дешава се да се ембриони сами растварају због недостатка протеина у дневној исхрани, сочне хране зими и прекомерне тежине (гојазности) код жена.Превише пуни људи су често неплодни, па се не препоручује парење, како не би губили време.Најчешће нормална тежина за нутрију је најмање 4 кг и не више од 4,5 кг.Парење се пожељно спроводи не раније него што жена напуни осам месеци старости.

Ако је све урађено исправно и поштују се сва горе наведена правила, онда ће нутријска трудноћа ићи добро, а порођај је лак!