Све о хоминг голубовима Голубови

У далекој прошлости голубови су коришћени за слање писама и порука.Дакле, концепт поштанских голубова.У ствари, таква врста не постоји у природи.Талент за доставу поште коју су усадили људима.

Голуб од било које расе може носити пошту

Осјећај код куће

Технички напредак је ослободио птице од поштанских обавеза, али је пружио прилику за учешће у натјецањима.Сада је израз "голубови" замијењен модерним изразом "спортски голубови".Њихови преци били су птице из Белгије.

Познато је да се неке животиње враћају кући издалека.Голубови имају осећај дома и лако се враћају назад. Како птице могу пловити у простору, постоје многе теорије.Али тачан одговор на ово питање још није пронађен.

Способност пловидбе тереном даје им прилику да се врате са удаљености од више од 500 км и без смањења брзине, око 80 км на сат.На пример, узимајући голуб 800 км од свог младунца, а затим га пуштајући, приметио је да је прелетио ову удаљеност за 12 сати.

Голуб може да се врати кући с удаљености од 500 км

Култивација

За узгој спортских голубова користи се голубарица,који настањују 35-дневне пилиће. Не препоручује се да се узме мање од овог периода, јер они сами не могу јести.Ако старије голубове узмете, то може довести до неповратног одласка птица из голубарнице и њиховог губитка.Перадани станари су означени, нумерисани и евидентирани.Постоје посебне књиге у којима се евидентирају сви подаци о њима:

 • вријеме рођења голуба и његове пасмине;
 • број заузетог гнезда;
 • Пол;
 • правац континуиране обуке;
 • Број голуба, који се налази изнад ознаке или са стране.Печат се наноси на прва 3 перја десног крила.

Голубови постижу пуни развој за 5 месеци, а затим се паре.

Оба родитеља инкубирају пилиће.Боја јаја је бела или крем.Голубови се рађају слепи и беспомоћни.Да ли голубови показују знаке бриге за бебе.Ово се манифестује у следећем:

 • У почетку, бебе се хране жућкасто-белом течношћу.Подсећа на млеко које се ослобађа од обе птице;
 • У следећем кораку у храну се додаје такозвана каша.Састоји се од житарица.Тек касније је прелазак на храњење набреклих семена;
 • Ова чињеница је занимљива.Ако је жена изгубљена, мужјак их може самостално хранити.Али када је отац изгубљен, голубови ризикују да умру од глади.

Голубови су парне птице.Излежу пилиће три пута током целе године.Може се десити да се то догоди зими.

Голуби живе у паровима и рађају се три пута годишње

Поштанске пасмине обухватају оне голубове чији су рођаци стари 3 или 4 године.До 8 година плодност птица опада и потпуно престаје за 12 година.Животни век голубова је око 25 година.

Храњење

Хранидбе птица треба да имају следеће:

 • за 8 дана се даје 410 г хране, велика количина хране је штетна;
 • треба редовно хранити;
 • Голубови се интензивно хране током митарења и при јаким мразима.

Главна храна је жути грашак.Добро је користити вика.Ако дајете зелени грашак, голубови имају дијареју.То доводи до исцрпљености птица, оне постају неспособне за удаљене летове.Птице добијају добар развој тако што једу храну за животиње.

Лепота перја зависи од расположивости уљаних супстанци у храни.

Поштанске птице воле воду.Лети треба да буде довољно топло.Хладна вода може проузроковати прехладу птица које долазе из удаљених летова.Они воле да се купају у води током лета, а зими само током топлих дана.

Голубом потребен свободен достоп до воде

Обучение

Птице со три дни в голубеме научене да полетеле около.Њихова старост мора бити најмање 6 недеља и имати пуну перје.Након 6 недеља летења, голубови почињу тренирати.Они се прво одведу на кратку удаљеност и обучавају се за повратак у гнијездо.Постепено се повећава трајање летова.

прва година обуке не може бити већа од 320 км. Најбољи период обуке је период од априла до краја октобра.

Главна вредност квалитета спортских птица је брзина којом се враћају у расадник. Ако голубови имају високе стопе, онда су остављени да добију максимално потомство. Такве птице не смеју да лете. Плодност голубова зависи од генетике и утицаја околине. Важну улогу игра брига и одржавање птица.

Након 6 недеља летења око голубиње птица, можете почети да их одузимате од куће

Пасмине

Постоји много пасмина голубова, и руских и страних. Најпознатији су следећи:

 • Енглески бијели каменолом, ова пасмина се разликује по снажној физичкој структури. Кљун има раст у облику главе карфиола.
 • Бриселска или фландријска врста, која је највећа међу белгијским голубовима. Кљун и врат су доста дебели и кратки. Крила ове врсте голубова су снажно притиснута на тело.
 • Луттицхова врста голубова је мала.
 • Антверпенска пасмина је власник дугог и уског кљуна, заједно са прелепим вратом лабуда.
 • Пасмина руских спортских голубова одликује се грациозном главом. Њихов кљун је оштар. И даље јака крила, благо закривљена на крајевима. За руску поштарину карактерише једнобојна боја и шароликост. Бели Останкино голубови су изданак Руса, који се истичу својим црним очима.
 • Голубови-ЧесиОни припадају групи птица које се лако тренирају за такмичења.Ова пасмина није честа појава, али је веома популарна међу навијачима.Оданост птица њиховом господару први су открили Чеси, због чега их и називају.Одликују се дугим вратом и великим очима.Чеси имају мали реп, који се готово не разликује од тела.Јаки имунитет и отпорност на болести су својствени чешким голубовима, који су вредновани од стране голубара.

Боја спортских голубова је бела, црна, јоргована или црвена, али чешће, као дивљи голуб, сиво-сива.Поштанске птице имају директан труп, развијене груди и одличан вид.Перје је дебело и сјајно, тачно у близини тела.Восак је бијел, што одговара доби.Боја капака у голубовима је сива или бела, добро се уклапају у очи.

Чешки голуби су доброг здравља

Бијели голубови

Сматра се да су бијели голубови пост птице.Потврда су бројне слике.На њима бела голубица лети са словом или цветом у кљуну.Према познатим узгајивачима голубова, пасмина голубова не може имати такву боју, а ако се то догоди, то је прилично изузетак.Већина њих има тамно перје.Почетна сврха узгоја била је добијање месне пасмине.Научили смо да их користимо као поштанске много касније.Птице таквих пасмина одликују се необичном лепотом.Међу осталим птицама, они се истичу масивним кљуном, којим птице држе храну.

Поштари имају прстен за очи, што им даје љутит поглед.Ови голубови имају претежно тело прекривено глатким и чистим перјем.Бијеле поштанске птице, које се сада називају спортским, имају исти опис.

Сада се такви голубови не баве испоруком писама, већ се користе у бројним спортским такмичењима.Већа популарност белих голубова доноси употребу у оглашавању, на свадбама и матуралним вечерама.Бијели голубови изгледају лијепо, високо и радосно лебде у облацима.

Карактеристична разлика између поштара је очни прстен

Недостаци

Међу недостацима су следећи:

 • Зими, голубовине може да лети тако брзо као лето.Постоји 50% смањење брзине.
 • У кишном вјетровитом времену могу изгубити свој оријентир и не пронаћи пут назад.
 • Терен рељефа је разлог нестанка голубова носача, јер планине ударају птице и не знају где да лете.

Организовање спортских такмичења

За развој издржљивости на птице, организују се такмичења у тешким климатским условима.Њихови летови пролазе преко шумских подручја где грабежљивци ометају летове голубова.Помаже да се идентификују јаке птице које постају лидери у својој групи. Бијеле спортске птице, спортови и енглеске куглице сматрају се обећавајућим.

Изненадјује брзину лета голубова.Постоје случајеви летења птица из Белгије у Рим,удаљеност између њих је око 1.100 км.Брзина коју су развиле птице понекад досеже 100 км на сат.Само брдски кит убица развија велику брзину, око 358 км на сат.Сокол има брзину од 230 километара на сат.

Голуб убрзава до 100 км на сат

Развој првог спортског друштва у Белгији допринио је развоју спортова голубова.Почетак двадесетог века карактерисао је присуство стотина таквих организација.Само у Паризу било је око 18.000 поштанских голубова, међу којима је било 8.000 обучених.Не само да су Французи волели узгајање спортских голубова, већ већ 1888. године Немци, Чеси и Руси имали су исту врсту друштва.

Не може се рећи да се голубови не користе у миру.Чињенице то потврђују.Када су Олимпијске игре одржане у Токију, само су уз помоћ голубова редакцији достављени бројни фотографски филмови.

У Енглеској, уз помоћ голубова, крв пацијента се доставља на тестирање.

Чак и споменици су подигнути овим изузетним птицама.У Лондону је подигнут споменик белој голубици, која је током рата спасила све чланове посаде утопљене подморнице.А у Швајцарској постоји споменик спасиоцу голубова људи који су пали у снег.