Све болести грожђа: како се борити

Опасност за грожђе може бити и штеточина и болест. У другом случају изоловане су бактеријске, гљивичне и вирусне врсте. Повољни су временски услови и повољни услови земљишта.

Бобице грожђа су веома мекане, склоне су многим болестима и штеточинама

Како спречити болести грожђа

\ т

Болести и штеточине грожђа исцрпљују хранљиве материје и слабе читаву биљку. Као резултат, принос је смањен за 30%. Да би се то спријечило, потребно је редовно прегледавати плодове винограда и знати прве знакове појаве болести како би се исправно идентифицирала болест и на вријеме подузеле потребне мјере. Међутим, неопходне су хемијске и агротехничке мере. Ове активности укључују:

  • формирање високих схтамбова;
  • сузбијање корова;
  • избегавање прекомерног азотног ђубрива;
  • почетком септембра, чишћење лишћа у зони гроздова.

Узети у обзир главне болести грожђа.Болест се може проширити на све групе или на појединачно грожђе.Али у стању занемаривања, можете изгубити читаву културу.

Зрело грожђегрожђе треба да има приступ сунцу

Греи Рот

Само је грожђе изложено овој болести. Почињу да се покривају смеђим пјегама. Након тога, плодови почињу да се скупљају, пуцају и губе све сокове. Након тога, обољеле бобице постају покривене сивим гнојним контактом. Ова болест се брзо шири. Према томе, ако не предузмете одговарајуће мере, можете изгубити читав усев. Ако су проблеми настали у врућем и сувом времену, плодови грожђа почињу поплавити и акумулирати велику количину шећера. Такве бобице се могу користити за производњу вина.

Патогени могу остати током целе зиме у облику мицелија. Зимовање се може обавити и на површини иу унутрашњости коре.

Борба против болести је могућа само хемијским методама. У рано пролеће, грожђе се прерађује за профилаксу уз помоћ следећих препарата: Микал, Фолпан, Антрацол. За непосредну борбу су се користили: Ронилан, Топсин М, Топаз. Али за бољи ефекат треба спровести и агротехничке мере. Захваљујући њима, погоршавају се животни услови за спор око гљива.

Сиви плодови гроздја се униште само кемикалијами

.

Вхите Рот

Ово је заразна болест грожђа. Прво се појављује на оним плодовима који су оштећени градом или опекотинама од сунца. Болест се брзо шири. Бобице почињу да добијају смеђу нијансу и скупљају се.

То је немогућеДопустите да се гомиле потпуно осуше.На крају крајева, они ће пасти на земљу и кроз њу ће се заразити нова грмља.

Третман се врши прскањем Цолфуго Супер или Фундозол.Ако је биљка раније била болесна, превентивно прскање треба обавити три пута.

​​

Ацид рот

Болест која је честа појава у грожђу са танком кожом и врло сочним месом.Када дође до ове болести, бобице постају смеђе и полако труну.Око погођених подручја стално се налази Дросопхила, а присутан је и оцтени мирис.

Болест се развија веома брзо.Заражени плодови више нису погодни за храну и за прераду.

Да не би уништили читаву културу, потребно је стално гледати кроз грожђе и чистити заражено бобице.Након тога, грм се третира Фитоверма инсектицидом.Такође добро помаже прах из сумпорног угља.

Фитоверм ефективно бори против киселог труљења

Антрацносе

Антрацнос може уронити чак и најотпорније сорте грожђа.Болест погађа све делове биљке.Избоји и листови су прекривени смеђим или смеђим пјегама са тамним рубом.Оштећена подручја се исушују и ломе.Листови почињу да падају.На зрелим плодовима појављују се депресивне мрље, а младе бобице се потпуно суше.Оштећено грожђе се савија и добија непријатан укус.

Угрожена подручја се морају сећи и спалити.Акода не започне третман на време, онда ће око 70% лишћа нестати у биљци.Као третман, грмље се прска са 3% -тним раствором Бордеаук текућине. Као превентивна процедура, поступак се понавља после недељу дана, али сада са 1% раствором. Ако је након обраде јако кишило, онда би поступак требало поновити.

Милдев

Ова болест се назива и пепелница. Најчешћи тип болести. Пораз плодова настаје у младом добу. Плодови постају тамне чоколаде у боји, плавичаста трака се појављује у близини стабљике. Одрасли листови покривени су малим кутним мрљама, а млади избојци имају мрке, благо увучене мрље. У периоду дугих киша појављује се бело пахуљасто цветање.

Плијесан се може открити унапријед. За ово сумњиво лишће се ломи и ставља на доњу страну воде. Ако су захваћене плесном, бела патина ће се појавити на местима након неколико сати.

Лијечење почиње обрезивањем грожђа, тј. Уклања се вишак изданака и болесних пасторака. За прераду коришћени су лекови Дитан М-45, Ридомил и Сандофан. Овај третман штити грмље грожђа од болести током две недеље. Након ове обраде се понавља. Истина, мјесец дана прије жетве није препоручљиво користити кемијски третман.

Плосадът може да върне възможността за външение на грозде

.

Оидиум

Болест погађа све делове биљке. Појављује се сивкасти цвет који се лако брише. Овај мирис има мириструла риба. Ако је болест настала у раној фази развоја плода, онда престају да расту и исушују се. Са касним развојем бобице почињу да се пуцају, а на површини се јавља трулеж.

Препарати за садржај сумпора се користе за третман.За превенцију, грмље треба третирати током појаве зелених изданака. Опрашивање треба вршити само у врућем времену. Прскање треба обавити ујутро или увече.

Током зрења бобица није препоручљиво вршити хемијске третмане. Можете једноставно попрскати калијум перманганатом. То ће зауставити развој бактерија.

Оидиум на зрелом грожђу изазива пуцање воћа

Аспергиллус рот

Болест је посебно штетна за бобице у топлом времену. Ротација се може јавити током зрења и складиштења. У почетку се на бобицама појављују светле тачке, које затим почињу да се притискају и потамњују. Након тога, плодови почињу да се пуцају. Озбиљно погођени кластери постају црни.

Заштитне мјере против црне и сиве трулежи смањују ширење аспергиллус рот. Лијекови и фунгициди који садрже бакар се користе за лијечење.

Свака болест бобичастог воћа се добро шири у влажном времену. Али заустављање развоја је веома једноставно, најважније је да се придржавају превентивних мера:

  • правовремено уклањање обољелих бобица;
  • грмови резидбе боље је радити у прољеће него у јесен;
  • све ране након обрезивањаобрађује се са 5% раствором железовог сулфата или 3% раствором Бордеаук мешавине.
  • Све саднице засађене треба третирати са 4% витриола.

Све агротехничке мјере и превентивно прскање треба обављати редовно, без чекања на проблеме. Треба подвргнути честом пажљивом прегледу грожђа.Онда се све невоље могу избећи и добити добру жетву.