Сушење грана након цветања у трешњама Цхерри

Садржај
 1. Опис сорте
 2. Монилиоза
 3. 9) Методе третирања монилиазе

Сваки вртлар се суочава са проблемом исушивања трешње током цветања или плодоношења, али се сви узроци ове појаве лако отклањају.

Опис сорте

Ова кинеска вишња је донесена у регионе Далеког истока у КСИКС веку и добила највећу популарност због узгајивача Мицхурина,који је донио нову сорту - Андо.

Вртлари воле ову разноликост из неколико разлога:

 • непретенциозност;
 • отпорност на мраз;
 • богата жетва;
 • отпорност на топлоту;
 • отпорност на кокомикозу;
 • Имунитет инсеката.

Међу минусима ове трешње, само релативно кратак животни век је до 10 година, али чак су и вртлари научили да то исправљају, удвостручујући време захваљујући коректном и благовременом орезивању.

Због њихове отпорности на кокомикозу и штеточине које посебно нападају дрвеће, осетљиве трешње су скоро нерањиве.

Постоје неке болести на које је дрво још увијек изложено:

 • монилиоза;
 • џепна болест;
 • одређени тип штеточина.

Свака врста болести је на свој начин опасна по трешње, јерПостоји могућност губитка биљке, па чак ни једног, ако се третман не започне на вријемеАко се на локалитету налази осушена трешња која има суве гране након цватње, то је са огромним процентомвероватноћа ће бити грешка гљивичне болести.

Монилиоз

Болест је опасна не само за трешње, већ и за све коштице.Патоген гљива је опасан јер издржава зимску хладноћу и удара дрвеће врло брзо.Већина вртлара често збуњује манифестације монилиозе са тровањем или смрзавањем.Болест је веома слична конвенционалној опекотини од пестицида, тако да је теже препознати је.Кожне трешње пресушују, чак и млади избојци изгледају као да су спаљени, а боја постаје смеђа.

Ако се трешња осуши након цветања годину дана након топле зиме или током тешких прољетних киша и влажног времена, постоји један разлог - монилиоза.Брзо се развија и подсећа на дејство ватре или мраза.Ова болест се често назива монилиална опекотина, јерИзглед са таквим излагањем је веома сличан.

Подручје захваћено овом болешћу је огромно - лишће, гране, чак и мали изданци.Ова врста гљивица се такође манифестује у плодовима који изгледају веома неатрактивно и касније труну.Монилиоз на бобицама се налази на хаотичан начин и разликује се од уобичајеног трулежног воћа по томе што има јасан облик и положај на плоду.

Испрва, плод трешње потамни на једној страни, захваћено подручје је мало, а затим се болест шири на цело воће и даље на сусједне.Због прилично брзог ширења, таква ствар се не може примијетити одмах, већ након што се гране трешње почну осушити.

Ова болестје одговор на питање зашто се осушила трешња: због нестабилности на гљивичне болести, дрво је осетљиво на сушење јајника, грана и лишћа.Посебно успјешан за ширење монилиазе је прољеће.У периоду обилног цветања стабала трешње, споре болести се преносе ветром и инсектима.

Због превише влажног времена на биљци почињу да се појављују сиве ознаке које расту због повећане влажности.Инфициране сушне гране трешње се могу препознати по формацији гума на њима или малим пукотинама.

Методе третирања монилиазе

Постоји неколико начина да се помогне да се ријеши болести која узрокује сушење лишћа.

 1. Најефикасније је правилно обрезивање дрвета.Он гарантује одсуство гљивичне болести на дрвету, помаже да се избегне сушење грана после цветања.Морате знати како да то урадите како бисте спасили дрво, а не да погоршате ситуацију.Поред грана, потребно је уклонити све заражене плодове на дрвету и било какву манифестацију сиве трулежи.Плодови и гране трешње које су се осјетиле морају се спалити да би се на крају убиле споре бактерија које су се населиле на дрвету.Дакле, неће бити у могућности да се преселе у друге воћке.Цут треба 10-15 цм више од зараженог подручја.
 2. Ако се ваша вишња осуши, попрскајте га фунгицидима који садрже бакар.Овај поступак треба понављати једном годишње како би се спријечио развој болести.Ако дрво избледи после цветања,Морат ћете га обрадити неколико пута годишње.
 3. ​​
 4. "Хом" се користи крајем лета и након што сте исекли гране."Циркон" се може и треба користити и пре паузе пупољака и током цветања, након цветања и плодоносења.Доста алата који ће помоћи у борби против монилиоза и спречити смрт трешања.Фунгициде треба користити опрезно, јерможе се спалити кора и лишће, а онда ће постати још осјетљивији на гљивичне болести које носе штеточине.
 5. Поред прскања стабала, корисно је и коришћење ђубрива на бази бакра и бора или цинка.Они ће помоћи јачању имунитета воћног стабла.Треба имати на уму да заједно са третманом трешње трешње треба третирати и друга стабла камена која су у близини - то ће бити кључ успеха у борби против гљивичних обољења и помоћи ће да се избегну слични проблеми на другим биљкама.