Суседство са другим биљкама Цхерри

Лако је узгајати врт са приносом, али дрвеће се не може “слагати” док борави на једном мјесту. Ако не узмете у обзир компатибилност воћака, постоји шанса да не добијете воће или чак изгубите биљке.

Важност компатибилности воћних култура

Биљке засађене у истом подручју утичу једна на другу. Нека стабла која се налазе у непосредној близини могу да угњетавају једни друге, други - доприносе активном расту и развоју. Алолопатија проучава компатибилност биљака: и коренов систем и зелена маса дрвета. Корени, листови, цвасти сваке биљке емитују различите супстанце, које се апсорбују кроз седименте у земљиште. Свака култура захтијева одређену композицију тла и свјетла, и са некомпатибилношћу, биљке могу међусобно засјенити или одабрати храњиве твари.

Правилним избором суседства предвиђено је:

 • повећава принос воћака;
 • заштита од штеточина;
 • размена хранљивих материја.

Који фактори утичу на компатибилност:

 • светло. Важно је придржавати се када се сади одређена удаљеност, биљке се не смију међусобно заклањати;
 • тло. Потребно је размотрити локацију кореновог система на различитим нивоима Земље;
 • хране Неопходно је размотрити храњење сваке жетве: ако је потребно фосфатна ђубрива, за другу могу негативно утицати на плодност;
 • излучене супстанце. Свако дрво у тлу и зраку ослобађа супстанце које могу спријечити развој других биљака. Приликом садње, важно је одредити компатибилност са околином.

Препоруке за слетање

Правила за садњу биљака на земљишту су важан аспект у узгоју хортикултурних усева.

 1. Удаљеност. Да би се спријечио плексус грана сусједних биљака, потребно је посадити дрвеће на удаљености од најмање 4-5 м једна од друге. То ће помоћи не само у правилној дистрибуцији свјетлосне производње за дрвеће, већ ће и олакшати орезивање, прераду и жетву.
 2. Одлагање печата. Док млади младунци расту и развијају се, у њиховим пролазима привремено можете засадити грмље бобице: рибизле, огрозре, јагоде, патуљасту шљиву.
 3. Уређење раста. Дрвеће воћа има различиту отпорност на мраз, а ако сеје високу стаблу јабуке или крушке у сјеверном дијелу врта, можете их заштитити крунама из ниских биљака из сјеверних вјетрова и мраза.
 4. Опрашивање. Воћни усеви се деле на самоплодну, делимично самоплодну и самоплодну. Приликом постављања самоплодних сорти на парцелу потребно је засадити још неколико биљака исте врсте, али различите сорте, не више од 20-25 метара. Ово ће помоћи стаблима да опраше и донесу плодове.

Карактеристике суседних стабала

Захваљујући правом комшилукубиљке могу уживати у развоју врта и жетву добре усеве. Постоје биљке које се називају "добрим" сусједима, али постоје "лоше".
 1. Јабука је најлепши комшија. Садња јабука поред других воћних усева омогућава им да подрже и стимулишу раст и развој једних других.
 2. Трешње су савршен комшија. Припада културама каменог воћа и има веома добар утицај на развој трешања.
 3. Орах је "најгори" сусјед. Орашасти листови ослобађају отров који трује земљу и ваздух. Не препоручује се садња поред било које воћке.
 4. Четинари - не дозволите да воћке расту. Четинари као кисела тла, ау процесу њиховог раста иглице ослобађају супстанце које постепено оксидирају земљиште. Стабла воћа не толеришу кисела тла.
 5. Храст, бреза, топола - биљке са високо развијеним кореновим системом и пространом круном. Њихови корени узимају све хранљиве материје из земље, а круна узима сав светлост. Воћке са таквим насељем не могу да расту и могу да умру.

Компатибилност трешње и јабуке

Поред стабала јабуке, свака биљка се осјећа добро, иако за саму јабуку није свако сусједство у корист.

Трешње су избирљиве у близини оближњих биљака. Најбоље суседе за то су културе каменог воћа: трешња, шљива вишња, шљива. Поред њих, развија се добро и доноси плодове, чак и ако расте на кратким удаљеностима.

Са стаблима јабуке, трешња се осећа мање удобно, јер онипреферирају различито тло: јабука воли кисела неутрална тла, трешња - пешчана пјешчана иловача. За стабло јабуке, велика количина светлости није нужно, али за трешњу, светлост је главни извор раста. Трешњино дрвеће је хировито. Коренски систем оба стабла је добро развијен и они могу угњетавати једни друге.

Заједно, ове културе се могу развијати. Главна ствар у њиховом сусједству: одржавати удаљеност, јер јабука може засјенити трешњу. Ниске сорте треба засадити на удаљености до 3 м, високе - до 4-5 м. Узгој стабала јабуке може заштитити трешње од вјетра и мраза ако се засади на сјеверној страни. Постоји изјава да је на месту старог стабла семена добро садити стабла коштичастог воћа. Да би се разумело да ли је могуће посадити трешњу поред стабла јабуке, неопходно је утврдити да ли ће бити достигнута довољна удаљеност између стабала.

Трешњеви суседи

Трешња је непретенциозна, брзо се укорјењује, али не воли своје сусједе, стога је потребно посадити с опрезом поред других воћака и жбуња. Морамо унапред да размишљамо шта да садимо поред трешње, јер од ње зависи његов раст и плодност.

Приликом садње трешње и одабира суседних биљака, треба поштовати следећа правила:

 • коренски систем у трешњама је активно развијен, са великим бројем грана - ако често вршите олабављење, можете их оштетити, јер на блиској удаљености од трешње не треба садити грмље;
 • Трешња не воли прекомјерну влагу, јер коријени труне и развијају се из њеболести - не засијати близу биљака које треба често залијевати;
 • са сјеверне стране стабла је добро посадити биљке вишим - то ће заштитити вишњу од утјецаја вјетрова.

Както се бъде "добри" соседи за вишни:

 • неколико трешања опрашује једна другу, чиме се повећавају приноси;
 • вишња је одличан опрашивач за самобосплодне сорте;
 • грожђе;
 • заједно узгајају плодове шљиве и вишње;
 • јабука;
 • Црна бобица добро се слаже са трешњама, штити од лисних уши.

Биљке које нису погодне за стављање у вишње:

 • Крушка се не слаже због сталне борбе за хранљиве материје;
 • црна рибизла захтева другачији састав тла, рибиз се активно инфицира културом болести, десни и пукотине на кори;
 • малине могу пренети сличне болести трешњама;
 • кајсија има друге агротехничке карактеристике;
 • огрозд има лош утицај на коренски систем трешње;
 • Дуња захтева другачији састав тла;
 • кедар производи супстанце које оксидирају земљу, што је неприхватљиво за раст трешања.

Закључак

Сваки вртлар жели видјети здраве и плодоносне биљке на својој парцели. Када је могуће купити најбоље сорте воћака и жбуња, важно је запамтити да погрешна суседства неће дозволити да цветају и доносе плодове. Пре садње трешње на месту, треба да размислите шта је токомшије Безобзирна садња - главни узрок смрти биљке и недостатка воћа.