Суседство поврћа у башти са парадајзом Томато

Током периода узгоја повртарских култура, похлепни вртлари су приметили да неко поврће добро расте ако су у близини, док су други лоши. Стога, да бисте добили богату жетву, морате знати о комбинацији различитих усева и њиховом утицају једни на друге.

Уосталом, размишљање о садњи одређене биљке је потребно унапријед. Обратите пажњу на садњу садница у стакленику, јер микроорганизми и излучене супстанце у малом простору могу негативно утицати на одрживост свих садница и принос једног од усјева.

Парадајз и цвеће у једној ладици

Издвајамо пре слетања

Пре планирања садње биљака у башти, потребно је одредити:

 • врсте усева које ћете засадити;
 • сунчана, засјењена подручја и тип тла;
 • локација биљака на локацији, с обзиром на то како сусједство утјече на њихов раст;
 • метода наводњавања;
 • величину и локацију кревета.

Подела места на два или три дела је најбоља опција за комбиновање усева у зависности од уноса хранљивих материја и начина на који то суседство утиче на принос.

Таблица взаимнеј утросениа садового растениа

Њиховаколичина за нормалан раст биљака варира у зависности од врсте.

Съгласно съдържание на азот, зеленчува се разделат в трех типов потрошитела:

 1. Снажан. Ту спадају готово све врсте купуса, целера, лук, парадајз, паприка, бундеве, краставци.
 2. Просечно. То су мрква, репа, ротквице, лук, кромпир, патлиџани, коморач, спанаћ, зелена салата, цикорија.
 3. Слаб. То су грашак, пасуљ, ротквице, зачинско биље, зачини.

Парадижники и репа на истом кревету

Парадајз је најчешће поврће које се узгаја у стакленицима и земљишту у пролеће и лето, али захтевају хранљиве материје, посебно азот. Садња ове биљке на истом мјесту неколико година доводи до осиромашења тла. Да бисте избегли болест и осиромашење земљишта, можете се наизменично слагати са различитим врстама поврћа.

Замијените једну биљку с другом у сљедећој кружној секвенци: парадајз, мрква, кукуруз, репа, лук, бундеве, зелена салата, купус, грашак. Такодје у овом низу могу се садити и друге биљке из одговарајућих породица.

Постојећи облици утицаја на парадајз

Између биљака постоје три врсте ефеката:

 • позитиван - побољшава раст, штити од инсеката који узрокују болести;
 • неутрални - немају позитиван и негативан утицај једни на друге;
 • негативно за једну или обје биљке, када се културе међусобно надмећу, смањујупринос и спор раст. То може довести до смрти једне од врста.

Неки вртлари верују да су парадајз поврће које воле да сами расту у башти без суседа.

Парадајз и бибер со неутрални

.

Ако изаберете праву културу, приметићете да велики број „корисних“ суседа треба да се засади заједно у истом кревету на отвореном терену или у стакленику.

Правила и савети за љубитеље вртлара

Искусни вртлари имају правило - не садите близу поврћа из исте породице. Такво насеље ће уништити културу, јер имају исте болести и штеточине. Дакле, не можете садити поред парадајза, патлиџана и паприке, чак иу стакленику.

Мора се имати на уму да различити усјеви имају штеточине исте врсте. Колорадски крумпир једе кромпир, а затим зими у земљишту на којем се узгаја ово поврће. У овој области тла боље је не садити патлиџане и парадајз, јер колорадски кукуруз такође једе лишће ових биљака.

Парадајз и лубеница расте уздуж

Правилно суседство различитих биљних култура доприноси добром расту, жетви богате жетве, а такође помаже да се одврате штеточине и значајно смање број болести.

Приликом садње биљака треба узети у обзир позитивно или неутрално суседство, породицу културе, као и могућност садње цвећем и другим културама.

Сусједи поврћа

За тако добро познату биљку као што је парадајз, корисно јесусједство са босиљком, шпарогама, тимијаном, першуном, спанаћем, грахом, мрквом, ротквицама, краставцима, целером, копром, зеленом салатом, луком, паприком и дињама. За високе резултате, парадајз треба засадити са луком, першуном, шпарогама, мрквом или краставцима. Зелена салата и спанаћ повећавају раст корена и самих парадајза. Сви ови усјеви могу се узгајати заједно у стакленику или на истом кревету.

Копар - велики комшија за парадајз

Суседство са кукурузом, кромпиром, већином сорти купуса, коморача и пелина је непожељно. Коморач и пелин угњетавају све сусједе, па их треба узгајати у удаљеном дијелу врта.

Поред поврћа, у близини се може посадити одређена врста цвијећа или траве. За многе културе, ово насеље ће бити успјешно и дати естетику вашем врту.

Миомирисна биља, која емитује испарљиве супстанце, отјеру неке врсте инсеката и даје укус парадајза зачињеним укусом.

Босиљак даје рајчицама мирисни укус, побољшава њихов раст и плаши мухе и комарце. Невена такође има позитиван ефекат на парадајз, плашећи листове кукаца шпарога, црва парадајза и разних инсеката.

Невенки отстранавали штеточие от парадајза

.

Невен или оригано, који избијају у близини парадајза, спречавају штетне инсекте.

Узгој парадајза у стакленику

Пре садње садница у стакленику, пожељно је зону територије, као и на отвореном терену. У једном засадјеном стакленикуповрће које воли топлину: паприке, парадајз, краставце, ротквице, неке врсте купуса. Краставци и парадајз, заједно, расту лоше због различитих услова.

Краставци требају земљиште богато храњивим тварима са високом влажношћу, а за парадајз умјерено плодно тло и сухи зрак. Стога се препоручује узгој овог поврћа не у истом стакленику нити у различитим дијеловима стакленика. Повољна околина ротквица, лука, паприке и парадајза омогућава да се ове биљке заједно узгајају и да се очува усјев од болести и штеточина.

Цо-плантинг ин греенхоусе

Нека ови савети помогну у узгоју богатог усева парадајза и других усева у вашем врту.

Могу ли паприке и патлиџани бити комшије парадајза

Парадајз, паприка и патлиџани су усјеви који се користе као пелуд, тако да могу добро расти у стакленицима без нарушавања међусобног утицаја. Дешава се да у башти нема увек довољно места за узгој патлиџана, па се лако могу додати у стакленик са парадајзом и паприком. Ове три културе се добро слажу и дају добру жетву.

Парадајз и блитва на истом кревету - добри суседи

Али са свим позитивним квалитетима узгоја овог поврћа, треба узети у обзир услове клијања сваке од њих. Овде, на пример, папар воли загушљивост у стакленику, а парадајз топлоту, али са добром вентилацијом. Како бити у овом случају?

Да, врло једноставно, треба да узмете у обзир карактеристике сваке од њих, тј. Да одаберете потребну шему засађивања за сваку културу.

Главно правило у узгоју таквог поврћа је да свако поврће које се узгаја не би требало да засени једно друго.Да би то урадили, они покушавају да пристану у одвојене групе.