Структура листа грожђа и његов изглед

Неке ствари постају за нас свакодневне, очигледне, неупадљиве. Ми у њима не видимо никакво скривено значење, не примећујемо ништа корисно или практично за нас. Ми посвећујемо мало пажње ономе што се догађа око нас. Ово се односи и на биљни свет који свакодневно видимо. Не обраћамо пажњу на њега, на промене које се дешавају у њему.

Лист винове лозе није само леп, већ и користан део биљке

У овом чланку ћемо говорити о неупадљивим и уобичајеним за нас лишће грожђа. Тешко је замислити шта ћемо ново рећи и сазнати о томе. Стално видимо ову ставку, знамо како изгледа. Али сада, замислите, можете ли лако и брзо описати њен структурни поглед, да ли вам је познато које су његове карактеристике и функције? Да ли вам је познато шта неке промене указују на оштећење спољашњих органа биљке? Како стечено знање помаже искусним виноградима?

Функције овог органа за биљку

Лишће грожђа је тешко збунити са овим дијелом одређеног другог.биљке. Ово је један од најсјајнијих и најрепрезентативнијих делова биљке Виноград. Његова структура нам даје могућност да лако иницирамо грм ових плодова. Структура листа грожђа је из више разлога. Прехрамбени грм зависи од рада кореновог система, као и - од спољашњих горњих органа - листова. Код грожђа ово тијело је широко, што вам омогућава да проширите подручје перцепције влаге и сунчеве свјетлости. Све функције које су додељене спољашњем органу винове лозе, проузрокују разноврсне карактеристике његове структуре - то је несумњив закон природе.

Здрави, формирани листови грожђа су релативно велике величине, зато што дјелују као “сакупљач” сунчеве топлине, влаге, микроелемената и макронутријената, витамина неопходних за здрав раст и развој грожђа.Али широке, велике плоче играју још једну важну улогу - штите грожђе грожђа од спарног сунца, које привлачи бобице, или их чак спаљује.Такође обавља и другу неопходну функцију - штити бобице од туче и затвара их.

Лишки винове лозе штити гроздове од сунца

Структура и изглед

Лишће грожђа је петокрако или тролисно, налази се скоро у целини, степен изражености зависи од сорте грожђа. На ивици плоче је назубљени рез. Величине су од малог (млађег) до прилично великог (величине длана одрасле особе). Заобљена је, са израженим пругама.Боја се креће од свијетлих до тамних нијанси зелене.Она такође зависи од сорте грожђа, од какве врсте лишћа је: младо или већ потпуно формирано.Листови грожђа су прилично танки, потпуно не меснати и нису сочни, што омогућава да се каже да не узимају много драгоцене влаге из грма, не захтевају много хранљивих материја и не узимају их.Због тога грм са својим плодовима не трпи велике губитке у присуству велике количине зеленила на грму.

Дефиниција сорте по изгледу листне плоче

Искусни виногради могу одредити разноликост лишћа грожђа.У томе нема ничег натприродног, само плоча у различитим врстама има разлике у структури.Код сорте Агадаи, овај спољашњи орган средње или велике величине, има заобљен облик, јасно је прошаран венама, изражено је пет оштрица.У Алиготеу, лист је средње или велики, петорични, али сегменти нису јако изражени, па изгледа готово чврсто.

Асма има велики, тространи лист, заобљеног облика.Уживајте у томе што су средње величине, петоструке структуре, заобљеног облика.И тако свака сорта има прописану структуру структуре.

Постоје чак и покушаји да се направи база фотографија листова грожђа са прописаним карактеристикама сорте.Постојањем таквог пројекта, сваки виноград би могао одредити сорту која се не иницира на њеном мјесту.Такође, са знањем о таквим карактеристикама, нећете дозволити да будете преварени при избору нове сорте у вашемколекција.

Грозде Асма имају листове са три оштрице

Када се примењује овај део грожђа

Лист грожђа није ништа мање разноврстан од самих бобица. Користи се у кухању, за кување долме, или као састојак салате, украшена јела прије послуживања. Користи се иу козметологији, јер има лековита, хранљива и чиста својства. Лишће грожђа се често појављује у рецептима традиционалне медицине, уочавају се његове лековите особине. Чак су сачувани у соку од парадајза, кисели.

Лишће лозе као лакмус бусх стања

Према лишћу винове лозе одређују његово опште стање. Виногради разликују болести које слабе винограде. Прво погоршање њиховог изгледа указује на пропадање винове лозе. Ово може бити пресушено жутом бојом и напад на биљку. То могу бити инсекти, болести, гљивичне болести.Врста лишћа показује инфекцију, појаву глодаваца који се хране кореновим системом.Све ово ће вам показати стање листова грожђа. Приликом првог зутог мораш бити опрезан. Ако листови почну да се суше, онда је то и алармантан знак за баштована.

Осушени лист грожђа је симптом болести

Схематска структура плоче

По изгледу листа грожђа је веома препознатљиво, па се користи као симбол. Користи се као шаблон, шаблон, лого, амблем.То је због чињенице да његов имиџ не изазива посебнетешко је разликовати, учити, приказати, поновити.Захваљујући таквим схематским сликама, можемо добро разумјети структуру листа грожђа. То су пет изражених ножева са урезима на платну. Главна централна вена која иде у средњи нож. Две горње вене у горњем десном и левом лицу. Доњи режњеви у близини корена и израженије и густе пруге у њима. Према томе, он је приказан у шематским цртежима и слично.

Какве закључке можемо извући из прочитаног

Структура листа грожђа је како слиједи:

 • је петострука (врло ретко - трокрака, због слабе експресије доњих оштрица);
 • централни режањ и четири (три) симетрична бочна;
 • степен експресије лопатица зависи од сорте грожђа;
 • плоча има изражене пруге;
 • ивица плоче није глатка, платно има зарезе;
 • кичма је дуга и тврда;
 • су танке структуре, не меснате;
 • боја од светло до тамно зелене.

Лист грозда има пет лопатица

Какво знање нам даје облик лишћа грожђа

 • његова структура зависи од функција које обавља;
 • људи користе грожђе у различитим индустријама;
 • према типу плоче одређују тип грожђа;
 • како плоча одређује болест, биљне болести;
 • знање из ботанике нас свеобухватно развија.

Идеја о стварању базе лишћа грожђа назива се функционална. Акоимате ову прилику - покрените је, макар и за себе.То ће вам у будућности помоћи да боље разумете сорте грожђа, да помогнете другима.

Тип тањура је веома занимљива и функционална тема.Већ смо с вама сазнали да је такав свакодневни предмет још увијек врло важан ако знате његове особине.

Потребно је знати да једењем младих листова грожђа, они помажу у спречавању уласка токсичних супстанци у људски мозак.