Столно грожђе Фаворите

Грожђе са обећавајућим именом сорте „Фаворите“ узгајали су мађарски узгајивачи преласком врста „Краљица винограда“ и „Схасла Вицториа“.Упркос очигледним потешкоћама у расту, винова лоза је тражена међу професионалцима и аматерима.За узгој средњовјековних грмова са добрим приносима преферира се топла клима јужних региона.

Фавоурите грожђа

Сорта „Фаворите“ је окарактерисана као виноград средње класе, нестабилан према штеточинама и болестима, преферирајући топлу климу.Велике крупне бобице расту на цилиндричним гроздовима, чија тежина може достићи 250-300 грама.Са задовољавајућим приносима (око 70%) јагодичасто воће има одличан укус, необичне киселе ноте и пријатан мирис мушкатног орашчића.

Опис сорте Фаворит

Сорта Фавоурите хибрид произведува култура до прва декада августа.Према стручним процјенама, стопа плодоношења за сорту варира од 0.9 до 1, а свјеже бобице добило је оцјену од 7.1 бода.Грожђе добро акумулира шећер, погодан за индустријску употребу.Треба напоменути да се усев не може транспортовати на велике удаљености, бобице губе своју презентацију.Сорта се користи у комерцијалне сврхе у регионима као што су Саратов и Сочи, у Европи, а фаворит се узгаја у топлим градовима.

Лоза не воли мраз , пати од пада температуре на само -18-20 степени, потребно је пажљиво.Различите гљивичне болести могу оштетити грмље, па је потребно редовно прскати заштитну опрему.Оидиум и плијесан - главни непријатељи биљке, борба против које се проводи тијеком цијелог периода узгоја грма.

Главне карактеристике:

 • Принос - 70%;
 • Плодоноше - 0.9-1;
 • Съдържание на сладкор - 20%;
 • Киселост - 5–9 г /л;
 • Отпорност на мраз - 18-20 степени;
 • Транспортност - медијум;
 • Тежина бобица је 3,5-4 г;
 • Тежина кластера - 250-300 грама;
 • Оценка за дегустациа - 7.1 точки.

Зрели грозд Фавоуритеа се одликује пријатном жуто-јантарном нијансом бобица

С обзиром на зрелу хрпу, могуће је примијетити угодну жуто-јантарну нијансу бобичастог воћа које има густу пулпутанка светла кожа.Укусан укус у комбинацији са мушкатним орашчићем у ароми привлачи осе, за борбу која користи растворе слатке воде са отровном супстанцом.Контејнер са припремљеном композицијом мора се поставити у непосредној близини грмља.

Брига за фаворита

Чак и када се суочавају са потешкоћама у узгоју мађарске сорте грожђа, виноградари напуштају грмље на својим плантажама, јер усјеви имају високе стопе.Имајући у виду укусне карактеристике сорте и њен прихватљив принос, многи стручњаци долазе до закључка да табеларни изглед оправдава време и труд потребан у процесу.узгој винове лозе. До краја лета, на сваком грму сазријева довољан број кластера, под условом да је брига била редовна:

 • Висококвалитетно залијевање;
 • Хулање винове лозе;
 • Базална дорада биљке;
 • Обрезивање и контрола оптерећења за свако постројење;
 • Лечење одговарајућим препаратима за спречавање појаве гљивица;
 • Заштита винограда од осе.

Засита от винограда

За наводњавање винограда, предност треба дати дубинској методи, када сваки грм прелиминарно има цев која се шири у земљиште до 50 цм. Ако винова лоза расте дуго и не постоји могућност опремања дубоког система наводњавања, можете користити површинску методу. Да би се то урадило, на удаљености од 50 цм од сваког грма, направљена је рупа до дубине од 40 цм, у коју је потребно сипати канту воде. За наводњавање је боље користити топлу воду.

Хиллинг се одвија у фази зрења винове лозе као заштита од прољетних мразева. Висина брдашца земље може варирати од 10 до 25 цм.

Треба напоменути да употреба хиллинга није потребна у оним регијама гдје су чак и рани прољетни индикатори температуре прихватљиви и неће довести до негативних посљедица за постројење.

Додавање хранљивих материја у воду током наводњавања, као и висококвалитетна обрада зоне корена биљке било које сорте ће омогућитине само да испоручују неопходне минерале и једињења винове лозе који стимулишу раст и принос, већ и да избегну појаву штетних микроба. Неки микроорганизми се добро размножавају у слоју старих листова под грмљем, тако да тло око биљке треба да буде поштеђено од сломљених грана, лишћа, падавих бобица.

Компетентно орезивање и уклањање вишка изданака је обавезна мјера у фази вегетације винове лозе. На грму који је преоптерећен изданцима и јајницима неће бити велик принос због чињенице да биљка не може да издржи будуће бобице са свим потребним супстанцама у довољним количинама. Штипање младе винове лозе користи се за формирање винограда, и пружа могућност да се довољно хране за гране на којима ће сазревати главни усјев. Третман цијеле плантаже прскањем је неопходан како би се спријечио развој гљивичних обољења, исти метод је примјењив за борбене осе.