Стока: Начини да задржимо краву

Максимална продуктивносткод стоке зависи од знања и вјештина пољопривредника.Без посебних вјештина, губици у расту су неизбјежни.Методе држања говеда утичу на лактацију крава, перформансе бикова или повећање масе у месним пасминама.Размотрите карактеристике сваке од постојећих метода, њихове предности и мане.

Продуктивност говеда зависи од правилног избора методе одржавања

Метода везивања

Карактеристика ове методе је ограничавање животиња у кретању.Да бисте то урадили, опремљен је специјалним штандом са бравом.Краве слободно једу, стоје или лажу.Највише су заштићени од повреда и контакта са суседима.

При дизајнирању боксова треба узети у обзир просечну величину животиња. Сада користе дуге просторије са бетонским хранилицама.Мачевање са методом везивања није потребно, јер су краве ограничене у кретању. В среднем 2,5 м2.корисна област.Уклањање стеље помоћу подрума, стајњака, система одвода и стационарних колектора.

Предности овог начина чувања:

 • свака крава прима храну и додатне додатке строго у складу са нормом;
 • искључује колизије између животиња, напрезања у стаду;
 • олакшано је зоотехничко рачуноводство;
 • побољшана је контрола над физиолошким, клиничким стањима (куративне, превентивне мјере);
 • повећава продуктивност за 15%;
 • Смањење трошкова хране за 10%.

Међутим, овај метод ограничава аутоматизацију пољопривредних газдинстава и значајно повећава трошкове рада.Да би се смањила потоња, препоручује се употреба линије за млеко током мужње.

Увезани садржај елиминише могућност физичког судара између појединаца

Метода лабавости

Ова метода је релевантна на фармама са великом популацијом - од 400 грла игоре.Животиње се држе на фарми без везивања за штандове.За мужу се издваја посебна просторија.Стадо се слободно креће унутар просторија и на пјешачким подручјима.

Кравама се обезбјеђују најприроднији услови становања који најбоље одговарају њиховим физиолошким потребама.

Предности ове методе:

 • висока продуктивност рада;
 • аутоматизација радно интензивних процеса;
 • Нема потребе за пашњацима.

Губитак стоке има значајне недостатке:

 • недостатак особља које може радити на модерној опреми;
 • окрепљена ветеринарска контрола стоке;
 • стресне ситуације због контакта животиња једна са другом;
 • ​​
 • повећање потрошње хране за 5%.

Стадо треба поделити на физиолошке групе како би се смањила напетост у групи животиња.Коришћење табела хране смањује губитак хране,Тиме се скраћује време за дистрибуцију порција, што помаже да се смање трошкови трошкова.

Лоше држање је погодно за велике фарме

Одржавање система

У зависности од капацитета сточарства, климатских карактеристика, користи се неколико система сточарства.стока.

Стабилни пашњак подразумијева држање у затвореном простору зими (са редовним ходањем у оловком) и на пашњаку љети.У топлим сезонама постављају се специјални кампови у којима се налазе животиње.Свака крава има приступ зеленилу, води, минералним елементима. Искусни пољопривредници организују склоништа, под којима се одмарају кућни љубимци, скривају од временских услова.

Систем за ходање у штанду подразумева држање стада у просторији са обавезним дневним шетњама у посебним стазама, платформама и механизованим инсталацијама.

Систем тока-схоп се базира на формациата на различни групи животних:

 • ;
 • инсеминација;
 • суво;
 • материнство;
 • стриппинг.

Индивидуалне карактеристике становања и исхране произлазе из физиолошких потреба животиња одређених група.

Пашна испаша стоке је могућа на фармама које поседују велике површине земљишта.Фармер мора да размисли о зеленом транспортеру који ће одговарати свакој групи животиња.Парцела је подељена на мале квадрате, засађена хетерогеном вегетацијом.На првом месту, животиње се пасу на узвисини, јертрава тежи да избледи. Такав садржај добро утиче на репродуктивну функцију крава.

Систем стабилних пашњака подразумева ходање на пашњацима у летњем периоду

Систем штала током цијеле године је због недостатка пашњака или негативних географских и климатских услова. Животиње се стално држе у посебно опремљеним штандовима, искључујући ходање.

У Белорусији и Сибиру, у летњем периоду, препоручује се одржавање пашњака млечних крава. У мљекарским комплексима пољопривредних газдинстава у равничарској зони Закавказије, практикују се животиње које се крећу током цијеле године, ау планинској зони - пашњак.

Одржавање младих

Обе методе се користе за држање телади, али лабава је ефикаснија. Животиње се стално крећу, па се формира здрав скелет, папци су обрасли заштитним рогом. Ако постоји велика количина сламе, подови просторија су прекривени незамјењивом постељином. Ово ствара оптималне услове за задржавање топлоте.

Једна од варијанти лабаве методе је садржај уоквирен. Свака животиња добија посебну "кутију" са сувим рокерима. Употреба сламе је минимална или уопште није потребна. У малим фармама практицирају везану методу на пашњаку.

Стандардна кутија за телад

Одржавање бикова

Мушке животиње се држе са кравама, али им је потребна одвојена пространа штала са коритом за храњење.Одржавање биковапроизвођачи подразумевају обавезну фиксацију на узици. Немогуће је везати мужјаке прстеном у носу, роговима - само за врат.Неке фарме практикују одвојену култивацију агресивних узорака. Брига за њих је искусан одгајивач. Не можете мењати особље.

При руковању биковима запамтите:

 • не можете подићи глас;
 • животиње се третирају мирно;
 • без грубости.

Одговор звери ће бити агресија, која је опасна за људе. Бијесна животиња је тешко смирити. Ако се љубимац узгаја за производњу меса, не заборавите на вежбање. Дуготрајна имобилизација доводи до гојазности, они постају љути.

Бик не тръгва грубото или имобилизациа

Узгој бикова подразумијева правилну исхрану. Ирационални мени утиче на потенцију произвођача. Ако је предвиђено велико сексуално оптерећење, тело се припрема за месец дана уз обилно храњење. Не можете преоптеретити храну грубих угљених хидрата. Обезбедите протеинске намирнице са витаминским и минералним суплементима.

Течност се леми пре храњења. Не можете да залијете након парења или вежбања. Дајте воду само свјеже, чисто, три пута дневно.