Стакленик за парадајз изграђен са љубављу Томато

Стакленици добијају популарност међу становницима умерене зоне.Стакленик је најбољи начин да брзо и ефикасно узгајате укусно органско поврће и прелепо цвеће.

Самостојећи стакленици за рајчице, паприке, патлиџане и краставце дио су растућег тренда према органској хранинапајање.

Таква различита склоништа

Љетни становници су креативни људи и стално проналазе неку невјероватну употребу за најобичније ствари.Повеља уморна од покривања сваке године сопственим рукама пластичне фолије, користе пластичне боце.Транспарентношћу они нису инфериорни у односу на филм, али служе много дуже. Али, како кажу службе за заштиту животне средине, пластичне боце су штетне за људе и биљке које су тамо засађене. Према томе, сваки вртлар има право да одлучи шта и од чега да гради стакленик.

Не постоји вртлар који не би ни сањао о изградњи стакленика за узгој парадајза властитим рукама.Неки људи више воле јести ране плодове или узгајати егзотичне биљке, друге попут поврћа и зеленила.

Тешко је користити мали комад земље.Да би се парадајз заштитио од неповољних услова и обезбедио им светлост, разнематеријали:

Сваки од материјала има предности и недостатке.Најтрајније стакло.Током рада, не мијења своју транспарентност.Због слабе топлотне проводљивости и непропусности, соларна енергија се акумулира испод стакла, тако да ноћу, када температура ваздуха падне, унутар стаклених стакленика је 5-9 степени више него напољу.Коефицијент експанзије стакла је константан.Због високе густине и тежине, носеће конструкције стаклених стакленика су масивне, издржљиве и поуздане.

Готове конструкције рамова се купују у продавници, а све што преостаје је да се покрије филмом или глазуром и да се стакленик смјести на сунчано мјесто гдје сјеверни вјетрови не пуше.

Конструкција скелета стаклене баште састоји се од греда, на које се додају траке, које се користе као носачи испод прозора.Између њих су причвршћене траке и кровне греде.Ако је оквир израђен од метала, треба га покрити премазом отпорним на корозију.

Полиетиленске фолије се широко користе у производњи и склањању оквира.Они су флексибилни и отпорни. Такве конструкције се лако монтирају и преносе са места на место због њихове мале тежине.Плоче филма се лако повезују са обичним лемилицом.Сунчева светлост лако продире кроз филм, али температура не прелази 1-2 степена у односу на спољашњу, што није пријатно за топлом вољени парадајз. Филм има значајан недостатак у односу на стакло, процес старења се брзо одвија током рада, филм постаје крхак и крхак са оштрим промјенама температуре.

Филм је доступан у различитим модификацијама. Поливинил хлорид је издржљив, еластичан и издржљив. Слабо распршује сунчеве зраке и добро задржава топлоту ноћу. Рок трајања је 3-4 године. Недостатак: прогиб у хладном времену.

Стакленик може бити прекривен дебелом пластичном фолијом

Стационарни стакленик

Зидови стакленика изграђени су на бетонској подлози, која се налази у земљишту на дубини од 120 центиметара. Ширина - 300 центиметара, дужина - произвољна.

Темељ изнад тла је најмање 20 центиметара.

У стакленику треба истакнути ходник, одвојен зидом од остатка. У хладним, леденим и ветровитим данима, задржаће део ветра који продире у стакленик.

Која је ширина да би се сва врата одлучила за себе. Многи вртлари врше врата довољно широким рукама, тако да можете користити разне колица и колица.

Унутар стакленика, кревети се могу подизати, за садњу парадајза, на висину од 20 цм, што ће увелике олакшати рад. Можете додати висеће полице које ће се користити за узгој садница или биљака у лонцима.

Въз зеленотоУзгајају се парадајз, али могу се узгајати и егзотичне биљке и воће као што су смокве, диње, киви и лимуни, поморанџе и мандарине.

Метода омогућава добијање плодова много брже.Парадајз неће бити укуснији и мириснији од оних који се узгајају на отвореном пољу, али ће бити здравији и укуснији од оних купљених у продавници.

Стакленици у којима се узгаја рајчица морају бити топли.У хладној сезони (касна јесен, зима, рано прољеће) треба их прикључити на кућни систем гријања.Оптимална температура се може одржавати уз помоћ гријача.Већина стационарних стакленика користи електричну енергију или плин за гријање.

Купити стакленик - нема проблема.Данас их има много на тржишту, различити по потрошачким квалитетима и произвођачима.Ако упоредимо структуре направљене од разних материјала, пожељне алуминијумске: оне не захтевају посебну негу, поуздане су и издржљиве - служе 20-25 година.За успоредбу, дрвени "растегнут" негдје око 10 година, исти стакленици од пластике.Израђени од ПВЦ прозора, остакљени стакленим паковањем, углавном се користе за зимско гајење парадајза и другог поврћа.Али неспорни лидери су поцинчани стакленици, издржљиви и јефтини.

Стакленици су идеални за узгој термофилног поврћа, али и за узгој украсног биља.У стакленицима пружају добре услове за раст и развој, али, пре свега, продужава се сезона раста биљака којима је потребна топлота и сунце.

МостПарадајз, краставац, паприка и зелена салата се често узгајају у ручно израђеним пластеницима.

Стационарни стакленик је инсталиран на бетонској подлози

Гдје градити

Изградња стакленика је неколико сати рада стручњака у овој области.За лаика, можете чак и сами изградити стакленик за неколико дана.Софистицирани и завршени пројекти могу служити дуги низ година. Боље је планирати изградњу стакленика на мирном и сунчаном мјесту, на удаљености од 1 м од границе парцеле. Структура не би требала бити инсталирана на мјесту гдје постоји опасност од прања водом.Поред одређивања места потребно је израчунати димензије.Стакленик мора бити довољно висок и довољно широк да се може слободно кретати по њему.Пре него што почне изградња, треба да размислите о свим нијансама.

  • Да ли колица пролазе кроз врата?
  • Одредите висину прага.
  • Да ли ће бити довољно отвора.Морају бити најмање 15% површине пода.
  • Идентификујте место за полице и куке које ће бити корисне за саднице, лименке за залијевање и друге вртне алате.

Стакленица мора бити на освијетљеном мјесту

Шта градити

Челик, алуминиј и дрво се користе за изградњу стакленика.За покривање крова помоћу филма, минералног стакла или полиестера, поликарбоната или плексигласа.Широко распрострањен и најјефтинији материјал за кровни материјал.Век трајања од 2 до 6 година.Боље је направити тунеле од металног оквира.Пластични тунелиПВЦ профил је лако разбити, па зими морате скинути кров како се не би срушили под тежином снијега. Једини плус је да сам оквир не захтијева одржавање.

За тунеле се користи специјални филм. Она варира по дебљини и карактеристикама. Стандардна ширина филма је 6 м, 8 м и 12 м.

Приликом изградње другог стакленика, темељ је направљен од опеке или блокова. Оквир је израђен од алуминијума или метала. Стакло се може користити за попуњавање таквих структура, али ово је прилично компликован процес да то урадите сами. Препоручује се прекривање углова вишекоморним поликарбонатом са УВ заштитом. Дебљина поликарбоната је обично од 4 мм до 10 мм. Стакленици су издржљиви, није их потребно растављати за зиму, нити су изложени негативним ефектима сунчеве свјетлости - не блиједе. У таквим стакленицима на крову, можете направити отворе за ваздух и обезбедити адекватну циркулацију ваздуха. Једини недостатак је што привлаче прашину. Без обзира на врсту премаза и дизајна који сте изабрали за себе, имајте на уму потребу за вентилацијом стакленика током врућих мјесеци. Корисно је имати отворене прозоре на крову или бочним зидовима.

Оквир стакленика може бити од дрвета, али ће бити мање издржљив од метала

Учините то сами

Ако си не можете приуштити готов стакленик или привући стручњаке за градњу, онда од нуле, можете га сами изградити по властитом нахођењу.Поред тога, изградња ће коштати мање, а ви ћете бити “херој у сопственој башти”. Оквир је најбоље направљен од метала и заварен, али то можете учинити са металним конзолама. Онда дизајн неће бити тако тежак. Челичне елементе прије монтаже потребно је поцинковати, што ће заштитити оквир од брзе корозије.

У зависности од величине стаклене баште, неколико цеви пречника 150 мм треба да се улије у земљу вертикално, тако да крај цеви излази за 15 цм. Да бисте убрзали и поједноставили темељ, умјесто лијевања бетона између претходно постављених оплата, можете пробити ивичњаке дебљине 6 цм између цијеви. Вертикални челични профили и углови су заварени на конструкцију на угловима. На висини морате комбиновати затворени профил. Заварује се за марку за формирање крова. Завршетак изградње може бити кут окренут према ван.

Будући да конструкција стакла и челика није тако јефтина, неки дијелови се могу замијенити дрвом (то није тако издржљиво), а стаклене плоче су израђене од поликарбоната.

Шема пластеника с својими руками

Стакленици

Ручна стакленика штити рајчице и друге биљке од вјетра и хладноће, као и других типова склоништа. Али у стакленицима, због дизајна, боље јетоплота се одржава и ефекат ветра није тако приметан.Ово је повољно мјесто за узгој биљака које су овдје трансплантиране из стакленика.

Скелет стакленика је израђен од алуминијума и челика. Зидови су непрозирни да би се дуже задржали на топлоти. Да би режим светлости био повољан, зидови су направљени од стакла.Стаклени кров је крилат, склопљив или клизан, тако да можете проветравати стакленик.

Прозрачивање и присуство вентилационог система је важно за стакленик, јер у одсуству размене свежег ваздуха и ваздуха, биљке су заражене и разболеле се.

У хладном времену, стакленици су прекривени покривачима или ручно рађеним специјалним простиркама са сламом или сијеном.