Спречите опекотине на грожђу

Прва грожђа појавила се у античко доба. Чак иу Библији се спомиње да су се његове бобице прве појавиле на Земљи. О грожђу је било више него о другим бобицама и воћу. Чак иу најстаријих времена, особа је научила како да се правилно брине о овој биљци, како би уживала у њеном слатком укусу или укусу вина, што се такође показало да је учињено. Савремени научници верују да су људи користили вино на почетку свог постојања. Од тог времена ова култура се непрестано развија и око 4 хиљаде сорти већ постоји за љубитеље ових слатких бобица. Свака од њих је богата витаминима и корисним киселинама. То се односи и на лишће које кухиње народа свијета користе за припрему разних јела.

Са развојем културе грожђа, особа је стално наилазила на проблеме које је Мајка Природа бацила на њега. Као што знате, грожђе - биљка која воли топлу климу. За његово сазревање потребно је одржавати температуру у опсегу од 20 до 30 степени. Када температура расте, као и када сунчева свјетлост погоди грожђе, на лишћу и бобицама могу остати опекотине.

За много винограднишких региона, који се налазе у врућим климама, опекотине од сунца могу проузроковати значајне штете

Спаљује бобицегрожђе

Опеклине грожђа настају у подручјима повећане активности сунца, гдје дневне температуре у великој мјери прелазе 30 степени.Плодови ове биљке су први који пате од излагања сунцу. Када се температура околине подигне изнад ове ознаке, процеси развоја и раста грожђа се успоравају и потребно је стално обнављати залихе влаге које биљка користи за ослобађање од сунца и довољно дисање.

Опеклине се појављују на бобицама од сунца.Изгледају као мале мрље, сиве или смеђе.Њихова локација је увек на страни сунца.У периоду настанка изданка, сама биљка изазива своје стање до оштећења.Лишће лишће спречава опрашивање цвасти.Штета би била много мања ако би се лишће издвојило.

Сорте грожђа погодне су за вођење са стране и омогућавају особи да ручно савије и лишће листове.Ове методе се користе током периода када бобице добију боју.Ово је згодно.Када температура расте и за сунчаних дана, лишће се може вратити у првобитни положај и смањити ризик од оштећења плодова сунца.

Помагање биљци

Ако већ имате групу грожђа која је почела да пати од опекотина, можете испробати неколико метода које ће успорити оштећење од сунчевог зрачења.Ево неких од њих:

  1. Уклоните ручно оштећене бобице.Морате то урадити пажљиво, без оштећивања других бобица ипожељно је да кист ставите хоризонтално на длан.Ово ће створити лагано сјенчање.
  2. Употреба папира.Четка нежно облаже танки лист, пожељно снежно беле, јер бела боја рефлектује сунчеве зраке.Рубови су причвршћени хефталицом, траком, љепилом.
  3. Употреба тканине.Веза је иста.
  4. Употреба хоризонталних структура за узгој воћа, тако да се кластери налазе испод тепиха лишћа.
  5. Уз одговарајућу бригу о биљци као што је грожђе, у зависности од сорте, може се добити до 30 кг бобица из једног грма, чиме се обогаћује вас и ваше најдраже свим нутријентима и витаминима у којима је ова древна биљка богата.

Кластери су спаљени, посебно пре сазревања, али се могу опећи и потпуно сазрели

Опекотине које могу остати на листовима

]

Штете од директне сунчеве светлости и високих температура могу се појавити и на лишћу.На листовима, опекотине се појављују као смеђе мрље, цвату.Временом се ово место скупља, стварајући чиреве. Чешће долази до оштећења листа након заливања или кише.Водене капљице које остају на површини лишћа служе као природно сочиво.Његово присуство на листовима помаже у повећању ефекта сагоревања у кратком временском периоду.Од појаве таквих опекотина, улцери се формирају на површини лишћа, доприносећи болестима и спорој смрти биљке, да не спомињемо чињеницу да се ризик од оштећења повећавабобице, јер лишће штити гроздове од опекотина.

Структура лишћа је створена на такав начин да се влага равномјерно распоређује и превози по цијелој површини, а уз појаву таквих оштећења могу се исушити и тиме нарушити циркулацију њихове хране кроз биљку. Опекотине од сунца на које лишће полако опада смањује плодност биљке, сазревање и раст. У таквим случајевима биљка покушава заштитити воће и оштећену количину лишћа, стварајући велику количину влаге. У таквим временима, неопходно је често залијевање грожђа, чиме се наглашава помоћ у рјешавању штете.

Методе борбе у таквим случајевима су доступне у малим количинама, али њихова употреба не може имати ефекта ако се климатски услови у облику врућих сунчаних дана наставе дуго времена. У територијалним географским ширинама Руске Федерације то се дешава у периоду од средине јула до краја августа. У таквим врућим данима, потребно је заштитити осјетљиву биљку од штета ове природе како би се сачувала његова плодност и развој. Неодговарајућом негом, грожђе може брзо да умре или да смањи број плодова.

Методе за спречавање оштећења лишћа

Да би се спречила опекотина на лишћу грожђа и успорио утицај сунца на биљку, користити:

  1. Често али благо заливање. Обезбеђивањем влаге, биљка ће дати снагу да се бори против опекотина и њиховог живота.
  2. Привременолишће склоништа, подложно опекотинама од сунца.Обично је сунчана страна прекривена лаганом крпом за вруће сате.
  3. Преместите изданке у осенчена подручја, ако је могуће.

За добру жетву је неопходна пажљива брига о биљци, заштита од директне сунчеве свјетлости из горе наведених метода и друге мјере које ће помоћи да се добију укусна, здрава бобичасто воће.