Спаривање бика са кравом - сви детаљи процеса Краве

Почетак пубертета код крава зависи од више фактора.Међу њима, најзначајнији су услови становања и исхране, услови раста и рана зрелост животиња.

Здравље будућег потомства зависи од поштовања правила парења

Периоди сазревања

Гобији су спремни за парење већ 6-8 месеци живота.Код јуница се појављује прва топлина у 8-10 мјесеци.Рано парење се не препоручује.Ово утиче на нормалан развој животиња.У будућности, ове краве дају много мање млека.

Њихова продуктивност се не обнавља током читавог периода одржавања. Стога се препоручује да се гобије и јунице држе одвојено, почевши од 6 месеци старости. Потребно је ослободити младе стоке на пашњаку, поштујући ова правила.

Ако је развој пилића нормалан, а нема одступања, онда се прво парење најбоље обавља у 18-22 мјесеца.Гобиес за ову потребу да достигну старост од једне и пол године.Када се први пут користе, препоручује се узимање до 25 крава.Са већим оптерећењем, здравље бика се може погоршати, ау будућности се губи и његова сексуална активност.

Бикови су примљени кравама након што су достигли годину и по дана

Тецхка (лов)

Време рада (лов) крава чини око 19-24 дана након тељења.Иф ину овом периоду неће доћи до оплодње, понављање еструса ће се јавити након 21 дана. Упозорење крава се може спречити ако:

  • израчунати и знати време тељења;
  • одредити приближно временски интервал појаве еструса. У стандардној ситуацији, лов крава траје око 17-24 сата, може бити и до 36 дана;
  • пажљиво прати стање животиње, како не би пропустио време парења.

Да би се одредио период еструса потребно је:

  • Обратите пажњу на њихово понашање. Током овог периода, животиње су веома немирне, константно муцне, апетит се смањује, а принос млека оштро се смањује. На шетњама, животиње често скачу једна на другу.
  • Потребно је пратити стање њених гениталија. Период еструса карактерише њихово отицање и црвенило. Има истицање слузи.

Код животиња у периоду застоја, када је дебљина недовољна, знаци еструса су прилично троми и невидљиви. Током зимских шетњи лакше је идентификовати краве с еструсом. Оплодња зауставља њихов сексуални циклус.

За време еструса, краве се понашају немирно

Типови облога

Постоје два типа везивања.

Слободно парење, у којем бик слободно хода у стаду. Он самостално проналази краве у лову и покрива их. Слободно парење омогућава бику да направи неколико кавеза на истој крави током исте топлине. Повређује бика, брзо се истроши и скраћује период његове продуктивности. Такво парење то дозвољаваБик покрива до 40 крава.Овим методом репродукције немогуће је контролисати порекло младих и вршити селекцију животиња.Нема контроле над временом покривања и временом тељења крава.Такође је лоше да се болести могу преносити на све животиње на овај начин.

Ручно повезивање је пожељније од слободног стила.Бикови се држе у заједничком дворишту за шталу, али се не пуштају заједно с кравама на испашу.Случај се производи у засебној оловци.На неким фармама постоји посебна машина за парење.Ручно парење има неколико предности.Они се састоје од чињенице да постоји могућност планирања времена израде и времена тељења на фармама.Код овог типа парења бикови се користе на организован начин, а узгојни рад се може вршити систематски.Ручно парење вам омогућава да повећате број крава по бику до 100 грла.То не штети времену коришћења бикова.

Да би се побољшала оплодња животиња, први кавез бика спроводи се кратко након почетка еструса.Друго пуњење се врши након првог оптерећења у 12 сати.

Метод ручног парења укључује држање бика у засебној оловци.Овај начин репродукције омогућава да се користе само вредни произвођачи.Због тога је могуће добити велики број потомака од бикова произвођача.

Са једним кавезом бикова, око 20 крава је оплођено, и семе биковаоко 400 животиња може бити оплођено у једној години. Понекад се та бројка повећа на 3000.Вештачка оплодња је добра јер се, ако је потребно, семе бикова транспортује на различите фарме.Помаже побољшати расу и избјећи ширење заразних болести.

Кравље кости су знатно смањене. Спровести вјештачку оплодњу на посебним артиклима. Постоји посебна арена за бикове. Анализа семена се врши у лабораторији и чува до 3 дана на температури од 0 ° Ц до 5 ° Ц. Ако се сјеме хлади, може се складиштити до неколико мјесеци.

Вештачко осемењавање вам омогућава да изаберете производ од најбољег производног бика

Спаривање животиња

Парење крава врши се стриктно према плану, према којем:

  • регулише број телења сваког месеца;
  • одредити време парења животиња;
  • краве су додељене одређеним биковима који су додељени парењу;
  • услови фарме се узимају у обзир приликом састављања датума парења и тељења. Уједначеност тељења омогућава регулисање производње и снабдевања млека потрошачима.

Када се периоди парења одгађају, то може довести до неплодности крава. Ако се тељења одвијају према годишњем добу, онда 2-3 месеца у години фарме су преоптерећене младим стоком. За то је потребан велики број телади које се не користе током остатка године. Радно оптерећење сточара постаје неуједначено током цијеле године. Млечни радфабрика због тога тешко.

Организирано и систематско парење животиња омогућава пољопривредним газдинствима да постигну високе стопе успјешне репродукције стоке.