Спанаћ не трпи кашњење

Спанаћ не трпи кашњење

За рану пролећну сетву спанаћа припрему земљишта треба почети чим се леје ослободе претходне културе. Уколико се предусев скида рано, онда се земљиште риља два пута: први пут до 20 цм дубине, одмах по скидању предусева, а други пут до 35-40 цм. Пожељно је да се дубоко зимско риљање поравна. У таквом стању земљиште се остави да презими.

Површински слој од 4-6 цм треба добро уситнити и поравнати и то непосредно пред сетву. Спанаћ добро успева само на плодним и добро нађубреним земљиштима. Уколико претходна култура није ђубрена стајњаком, треба га додати уз дубоко риљање.

Уз основну обраду земљишта потребно је унети и једну половину предвиђених фосфорних и калијумових ђубрива, а остатак заједно са једном половином азотних ђубрива унети током површинске припреме земљишта. Треба користити ђубриво у којем је азот у амонијачном саставу, јер се тако мање ствара оксална киселина. Велике количине оксалне киселине штете здрављу.

Сетва почиње у пролеће, чим дозволе временске прилике. Ако се мало закасни, резултати су лоши, пошто биљка брзо потера семе. Спанаћ се сеје у редове, на растојању 20-30 цм, а на сваких пет редова оставља се размак 40-50 цм. Семе се полаже на дубину од 3-4 цм. Након сетве земљиште треба поваљати или потабати. Зависно од густине сетве и квалитета семена, заједан ар, потребно је 200-250 г семена.

Чим се укажу редови, неопходно је култивирати усев, два или, ређе, три пута. Биљке се, са проређивањем, окопавају обично једанпут.

Уколико је спанаћ посејан у рано пролеће, довољно је само једно прихрањивање. Пожељно је да се то уради пре култивирања или наводњавања, да би се ђубриво што пре унело у земљиште и било доступно биљци. У технолошку зрелост спанаћ доспева за 30-40 дана, што значи да бер-бу треба почети када биљке имају 5-6 добро развијених листова. Усеви из пролећне сетве обично доспевају за бербу у априлу и мају. Спанаћ се бере ручно, чупањем или одсецањем биљака до земље, ујутру или кад опадне роса и предвече. За веће површине могу се користити и косачице.

Спанаћ се бере све док биљке не „потерају“ у семе. Принос по једном ару је 90-100 кг спанаћа.