Совјетски чинчила - зец за љубитеље укусног меса Раббитс

Име "чинчила" обично се схвата као посебан род глодара - мали, са висококвалитетним, дебелим крзном.Али такође се зову и неке пасмине зечева, изведене из укрштања других врста и чинчила.Кунићи совјетске пасмине чинчила су једна од тих животиња.

Зец совјетске пасмине чинчила

Узгајани су 1963. године - као што и име каже, у Совјетском Савезу.Међутим, припремни радови трају од 1927. године, када су ови глодавци први пут доведени у нашу земљу.У то време, мале животиње су се укрстиле са великим зечевима, тако да им се повећала величина и телесна тежина.

Карактеризација

Опис ове пасмине почиње величином и обликом тела.Мало је издужена и наизглед заобљена, посебно леђа и сапи.Груди широке и обимне.Ноге снажне и мишићаве.Дужина тела достиже 70 центиметара.Они припадају великим расама.

Поред глодара чинчила, бијели див је служио као изворни материјал за ову пасмину - још једну „обимну“ сорту зечева.

Захваљујући овом узгоју, зечеви су добијани, атрактивни и са својом квалитетом меса и крзном, узгојени су ради обоје.Познато је узгајање совјетских чинчила као украсних животиња.

Боја ових зечевапривлачан и добро запамћен.Длака је сребрно-плава, бела подручја су видљива у пределу абдомена и око очију, а на ушима и врху репа постоји црна граница.

Маса одрасле животиње достиже 6 килограма, али неки узорци расту до 8 кг.

Посебност совјетске чинчиле је сребро крзно

Садржај

Ова пасмина кунића карактерише се лаким узгојем и одржавањем.Добро је прилагођен климатским промјенама. Међутим, у врућем и хладном времену треба поштовати нека правила.У љето, соба се не смије прегријати, а директна сунчева свјетлост не смије пасти на зечеве.У зимском периоду не трпе промаје, хладан вјетар, просторија треба бити топла.

Ова пасмина кунића је захтјевна за храну.Његовом квалитету треба прићи са одговорношћу, јер ће лоша храна довести до озбиљних болести, па чак и смрти.Ови кунићи се хране сијеном, сочном зеленом травом, купусом, житарицама, махунаркама и корјенастим поврћем;може се применити.Генерално, права храна се састоји од сувих и сочних биљних састојака.

Као што је већ споменуто, њихов узгој се одвија у економске сврхе: то је "не само вриједно крзно, већ и пет до шест килограма дијететског, лако пробављивог меса", како су рекли класична драма Данилтса и Моисеенка.Али, као декоративни глодари, чинчиле нису погодне због своје величине: за ову сврху прикладније су мале пасмине.Неки љубитељи садрже своје „за лепоту“ -таква је "гигантоманија".Постоје случајеви малих величина, смјештени су на малој површини.

По природи, ове уши су прави "љубимци": тихи, послушни, неагресивни, послушни.Тако је на неки начин декоративни садржај таквих зечева оправдан.

Кунићи ове пасмине су пријатељски

Ови кунићи се такође одликују високом плодношћу.За једног окрола зец може узети до 10 младунаца.Током периода храњења, она ослобађа много млека.Али зечеви брзо расту и постају све јачи - већ четири месеца постају сексуално зрели и могу се умножавати.Једном речју, совјетски чинчиле “као зечеви” умножавају се, тако да се по жељи њихов узгој може претворити у добар посао.

Чистоћа пасмине

Најтежа ствар у оплемењивању чинчила је њихово стицање.Препоручљиво је купити животиње са документима.Ако их нема, биће тешко утврдити чистоћу расе за почетну животињу."Визит карта" пасмине је боја вуне, међутим, типична боја младих зечева се не појављује одмах, већ тек након прве молитве.

Наравно, морате набавити здраве животиње.Поред ветеринарске документације, њихови спољни подаци могу указивати на здравствени статус кунића.Здраве чинчиле су велике, добро везане, добро храњене и мобилне.

И даље вриједи споменути "близанце" совјетске чинчиле.Слични по изгледу и историји узгоја су такозвани "зечеви чинчила", међу којима:

  • Амерички чинчила - изведена, као што и само име каже, у Сједињеним Државама;
  • Гигантска чинчила је такође америчка врста. По изгледу и величини сличан совјетској чинчили;
  • Цхинцхилла вулгарис - разликује се у мањим величинама у односу на друге сорте.

Америцан Цхинцхилла

Узгој кунића код куће

Кунићи и чинчиле су животиње које су погодне за кућни узгој. У поређењу са другим гранама сточарства, узгој кунића је релативно јефтин. Совјетски чинчиле захтијевају неколико великих инвестиција - опет, због своје величине.

Међутим, код кунића код куће је корисно узгајати само једну сезону (ако је парцела примјетно мања од потпуно развијене фарме).

У марту и априлу, зечеви се паре, затим се добију два или три круга, а затим заклају за месо (или вуну). Млади зечеви се држе на јефтиној сточној храни - поново, пре почетка одраслог стања.

Совјетски чинчиле су плодне

Гиант Цхинцхилла

Кунићи чинчила узгајани су не само у СССР-у, већ иу другим земљама. Једна од ових врста је дивовска чинчила. Појавио се у Сједињеним Државама и много раније од Совјетског Савеза; међутим, тешко је разликовати обје пасмине - оне су сличне по изгледу. И они су се узгајали на исти начин - преласком чинчила са зечевима беле дивовске пасмине. Једна од разлика - недостатак дивовске чинчилетамне границе на ушима и репу.

Из свега наведеног може се закључити да је совјетски чинчила једна од најбољих за узгој кунића.Његови показатељи омогућавају узгој чинчила за месо и вуну - оба су високо цењена на тржишту.Такође је приступачна и некомплицирана пасмина, погодна за узгој чак и неискусних узгајивача кунића.