Сортни знакови вишње шљиве Тсарскаиа Плум

Краткоплодна, продуктивна и болест отпорна вишња трешње Тсарскаиа стекла велику популарност међу вртовимаредови наше земље.Овај хибрид домаћег узгоја се вреднује због добре транспортности, утрживости и одличног воћног укуса.

Карактеристике постројења

Следеће карактеристике су укључене у опис усева:

 • дрво са висином која не прелази 2, 5 м;
 • круна има заобљени облик, средње задебљање;
 • листови светло зелене боје, издужени, са врхом;
 • Плодови Тсарскаиа цхерри шљива мале величине - тежине 20-25 г, жуте боје, са сочном пулпом слатко-киселог укуса;
 • на осјетљивој кожи садржи танак слој воска.

Култура ове културе се вреднује због доброг изгледа и безбедности током транспорта.

Предности и недостаци

Тсарскаиа шљива има неколико важних предности у односу на друге сорте шљива:

 • скороплодност - стабло почиње производити прве плодове већ за други илитрећу годину узгоја;
 • добропродуктивност - од једног одраслог стабла могуће је уклонити до 30 кг шљива;
 • високи имунитет на болести и штеточине;
 • дуг рок трајања плодова без губитка укуса;
 • атрактиван изглед воћа.

Међу недостацима су склоност ка интензивном расту коренових избојака, само-голотиње и просечном степену отпорности на мраз у зимама без снега.

Тсарскаиа Цхерри Пулп Пулп

Тајне успјешног раста

Царска трешња шљива - култура је незахтјевна у бризи, тако да је сваки вртлар, па чак и почетник, може узгајати. Да бисте то урадили, изаберите квалитетан садни материјал, место и земљиште за садњу.

Избор садног материјала

Једногодишњи или двогодишњаци ће бити најбољи примерци за садњу. Приликом куповине, важно је испитати стање кореновог система и круне - на стаблу не смије бити знакова болести, плијесни и штеточина.

У висококвалитетном расаднику, коренски систем се састоји од неколико добро развијених корена дужине 25-30 цм, изданци су зелени, садрже 2-3 здрава пупољка и неколико листова.

Избор седишта

За садњу вишње Тсарскаиа погодна је иловаста земља, оплођена органским и минералним компонентама.

Ово је култура која расте на сунцу, тако да ће јој требати сунчана парцела са заштитом од вјетрова и дубоким проласком подземних вода. За узгој ове културе, одаберите мјесто са југозападне или јужне стране куће, простор у којем се налази фарма зграда.

Припрема земљишта

Прије садње, саднице се очисте од корова, олабаве и навлаже.Ако је земља сувише кисела, потребно ју је деоксидирати додавањем 300 г доломитног брашна на 1 квадратни метар.м.

У јесен, хумус или компост (1 канта), 1 кг дрвеног пепела, 50 г суперфосфата и 50 г калијум нитрата се уносе у област под копањем.

Тсарскаиа прва жетва чешерних шљива

Технике садње

Крај априла или почетком маја је најбоље вријеме за засађивање Тсарскаиа.До тог времена ће се снијег срушити, тло ће се осушити и прољетни мраз ће проћи.

За групну садњу, држите раздаљину између садница најмање 2 м, размак између редова 3 м.брокен брицкНа врху се налази хранљива мешавина коњског ђубрива (5 кг), суперфосфата (200 г) и калијум сулфата (80 г).Сви састојци заспати помијешани с вртним тлом, испуњавајући рупу на пола.Корени биљке се полажу, изравнавају и посипају баштенском земљом.Код садње је важно да врат корена буде изнад површине земље.

Након слијетања, пристанска зона је добро изгнана, направљене су мале рупе у подручју зона стабљике и заливене дестилираном, топлом водом.На једном младунцу потрошити 2-3 канте воде.

Након залијевања шљива вишње, Тсарскаиа је малчана дебелим слојем тресета или хумуса како би се спријечило испаравање влаге.

Опрашивање

С обзиром на то да је хибридна шљива самозапаљенакултура, поред ње треба да засадите неколико сорти опрашивања.Као опрашивач можете користити сорту Наидена, Прамен, Травеллер или Клеопатра.

За једну биљку, 2-3 саднице биљака опрашивања су довољне да се добије пуна и обилна жетва.

Правила неге

Уз одговарајућу негу, дрво даје не само укусно, већ и велико воће, тако да је важно осигурати да су сви услови испуњени.

Обрезивање

Ова процедура се спроводи једном годишње како би се створила исправна круна, као и за заштиту од болести и повећала количина усева.Резидба се врши сваког пролећа у средини или крајем априла, у зависности од климатских услова.

Прво обрезивање се врши одмах након садње - сви избојци на дрвету се режу до трећине дужине.Ова техника доприноси брзом развоју младог раста.

Током првих година, све слабе гране су изрезане, остављајући 3-4 најјаче излазе у бази трупа да формирају круну.

Такође, током лета и јесени, праве се орезивање и уклањање коренових изданака, који уклањају хранљиве материје и влагу са дрвета.

Заливање

Ово је култура која воли влагу и која захтева често заливање.У сухом љетном периоду, дрво се зали најмање 1 пут у 10 дана.Испод једног дрвета излило је 5 канте воде.

Након наводњавања, тло се отпушта и уклањају корови.

Храњење

Прва дресура се врши две године након садње.Поспите хумус преко мјеста у прољеће и јесен (1канта) и уреа (60 г) на парцели од 1 квадрата.

За цијелу сезону, Тсариина трешња шљива се мора хранити најмање 3 пута према сљедећој схеми:

 • гнојиво је уреа и калијев сулфат неколико тједана прије цватње - 40 г сваке твари;
 • на стадијата на възможност на плодове - нитрофоска и уреа (40 г всака компонента);
 • после жетве чине калијум сулфат и суперфосфат (по 50 г).

Припрема за зимовање

Прије почетка првог мраза, шумска зона је прекривена дебелим слојем земље, затим прекривена смрековим крзненим гранама, а након снијега - снијегом.

У прољеће, чим се снијег отапа, склониште се уклања, а тло око дебла се отпушта.

Спречавање болести и штеточина

Да би се заштитиле шљиве од болести и штеточина, потребна је годишња превентивна терапија:

 • од пепелнице, рђе, септорије, бордеаук мешавине или бакравитриол (обрада се врши у пролеће пре паузе пупољака и у јесен након пада листа);
 • за паукове гриње, лисне уши, мољце и гусјенице користе се инсектициди - Фундазол, Скор или Актеллик (круница се распршује у рано прољеће, прије цватње и након јесенског лишћа).

Узгој вишње трешње Тсарскаиа није тежак процес - од вас се тражи да набавите квалитетан садни материјал, гађате на време и на плодном тлу, и такође обезбедите одговарајућу негу.Када се испуне ови услови, моћи ћете да добијете не само здраво, већ и годишње плодоносно дрво.