Сортна шљива има Цхемалскаиа Плум

Већина вртлара који засаде шљиву на својој земљи желе не само да стално уживају у њиховим плодовима, већ и да обављају декоративну функцију. Да бисте то учинили, морате знати све карактеристике његе, иначе нека ситница може уништити биљку. Шљива Цхемал справлинг непретенциозан, али кршење технологије садње и узгој може лишити љетне становнике солидног усјева мирисних плодова, који су врло корисни.

Шљива Цхемал справлинг - скромна сорта

Опис сорте

Сорта је набављена на истраживачком институту у Челаму на Алтају и укључена је у Државни регистар почетком 2000-их. Висина стабла са сивом кором ретко прелази 2 м, па се често назива грм. Карактеристика круне је својствена имену - она ​​се шири, али њен облик је променљив током живота дрвета. На жутом избија велики број лећа. Листови су средњег облика и слични јајету, имају тамно зелену боју и шиљаст крај. На плочама листова су црвене петељке. Бијели цвјетови се углавном комбинују у гранама букета.

Опис плодова шљиве Цхемалскаиа се простире јединствено - они не изгледају као плодови других сорти. Маса једне копије у просеку износи 25 г, али тежина неких посебно великих износи 30 г. Са бојом наликују трешњама, мешају се ружичаста и жута боја. Постоји напад и уочљив абдоминални шав. Имајте воћепулпа је светло жуте боје и опорног укуса, комбинује слаткоћу и киселост.Кост се може извадити без проблема.Стабљика нема чврсту везу са гранама.У испуштању ове сорте око 15% сувих материја, шећера - 10%.Ту су и киселине и пектин, који благотворно утичу на организам, уклањајући штетне материје из њега.

Цхемалскаиа Плум се обично класифицира као сорта са просјечном зрелости.У августу доноси плодове.Жетва је готово увијек стабилна, плодови су велики. Недостатак разноликости је само-неплодност.Дрвету су потребни опрашивачи посађени у близини, готово све сорте ће урадити.Једна од најбољих опција је Узиук.

Погодности могу потицати од лишћа ове шљиве.Неки вртлари их растргају и примењују на болна места.Листови имају најјачи ефекат на ране, лечећи их за кратко време.

Култивација

Процес култивације шљива Цхемалскаиа има особине, чије непознавање може наштетити култури:

  • место раста мора бити повишено;
  • слијетање треба поуздано заштитити од јаких вјетрова;
  • Контраиндиковано је да се садница налази у непосредној близини поврћа из фамилије велебиље због могућности инфекције гљивицама;
  • најприкладнија је глинена земља.

Препоручљиво је изабрати садницу у доказаним расадницима, где стручњаци могу да саветују о њеном стању.Слетање би требало обавити у прољеће, али би земља требала бити спремна на јесен.Треба да ископате рупу, чија је просечна величина 70к70 цмдодајте ђубриво са калцијумом. На самом дну боље је ставити органска ђубрива. У средини се поставља клин који служи као подлога за садњу.Посебна пажња се посвећује коренима: морају се пажљиво поравнати. Због мале величине кореновог система потребно је извршити малчирање пиљевином или сламом.

Сага за шљиву се препоручује за куповину у специјализованом расаднику

Царе

Хладна сезона за шљиву Цхемал справлинг тече мирно, не треба додатне методе заштите. У пролеће је потребно орезати гране и уклонити изданке који спречавају развој шљива.

Заливање треба бити редовно. Прекидање влаге је неприхватљиво у врућим љетним мјесецима, када је потребно по 4 канте воде по одводу. Лоше је када је дрво поплављено, онда можда неће преживети, а зелена шљива неће сазревати.

За појаву великих плодова, треба квалитативно ослободити земљу. У пролеће је треба ископати до дубине од 10 цм, што треба урадити пажљиво како се не би додирнули корени.

Младој младици не требају гнојива. Прве порције треба 2-3 године након слијетања. Препоручљиво је користити хумусне, суперфосфатне, минералне комплексе.

Степен отпорности сорте према болестима и штеточинама је просечан. Најчешћи проблем је патуљастост. Лако је приметити инфекцију, сви делови дрвета су значајно смањени. Шансе за излечење су минималне, морате се отарасити биљке.

Заштити шљиву од монилиозе,клиастероспориоза, рђа помажу Бордеаук флуид третман и примену фунгицида.