Сорте вишње које су отпорне на кокомикозу и монилиазу

Често трешње су погођене озбиљним болестима.То изазива бројне тешкоће за вртлара: смањење или недостатак жетве, потреба за третманом, на којем он троши време, новац и труд.Постоји решење за овај проблем: сорте биљке мање подложне инфекцијама и најчешћим болестима.Ако трешња отпорна на кокомикозу и монилиазу расте на вашој парцели, нећете морати да бринете о жетви и стању дрвета.

Монилиоза је озбиљна болест трешње

Карактеристике развоја болести

Гљивичне инфекције, као што је кокомикоза, шире се у влажном окружењу.На листовима почињу да се формирају смеђе мрље, које на крају добијају смеђу патину и јавља се активни листопадни поклопац дрвета.

Ако до почетка јесени биљка потпуно изгуби све листове, није вредно чекања на жетву наредне године.Стабло треба неко време да се потпуно опорави.Зимска гљива је способна за опадање лишћа, па с почетком прољетне врућине, он поново почиње паразити трешње.Неколико основних радњи које ће минимизирати штету:

  • Сва отпала лишћа морају бити спаљена.
  • Дрво мора бити третирано инсектицидима ("Топсин" или "Скор").
  • Онфунгициди се користе у напредној фази ("Флатан" и "Цаптан").

Знак монилиозе је појава белих мрља на кори. Након тога, болест почиње да се преноси на лишће и воће. Као резултат, након неколико дана, плодови почињу да труне и падају. Оштећене гране се постепено деформишу. Да бисте сачували дрво, препоручујемо да на време уклоните оштећена подручја. Дрво можете прскати раствором бакар сулфата (40 г на 10 литара воде).

Отпорне сорте вишње

Постоје различите врсте трешања које се могу укоријенити у башти, али оне неће бити отпорне на болести. Вртлари су заинтересовани за оно што одрживе сорте усева могу купити да би се избегли проблеми са приносом, а не да се третира дрво. Препоручује се засадити сорте као што су Схоколаднитса, Тургеневка, Минк, Ноевелла, Тои.

Чоколадна чоколада

Чоколадница је идеална за северозапад земље. Ова врста припада самоносивим усевима, отпорним на монилиазу и кокомикозу. Врло ријетко је захваћена гљивичним болестима, те је стога једна од најпопуларнијих.

Ова врста је узгајана након што су узгајивачи прешли неколико врста трешања: Лиубава и Суперфоод Цонсумер. Висина стабла досеже три метра. Круница је ретка.

База листа је акутна, облик јајета. Боја плоче је тамнозелена. Тежина бобичастог воћа је до 3 г. Воће је погодно за универзалну употребу.

Тургеневка

Његова популарност се заснива на високој концентрацији воћакорисне супстанце.Плодови су срцолика, тамно црвене боје.Просечна тежина једног плода је 57 г. Постоји посебна густина пулпе која омогућава да се пали плодови не деформишу приликом судара са земљом.Укус је пријатан, слатко и кисело.Дрво почиње да доноси плод у петој години након што је слетио на стално место.Постоји врста отпорности на мраз, што јој омогућава да расте у северозападном делу земље.

Тургеневка Цхерри је сорта отпорна на мраз

Минк

Минк је отпоран на гљивичне болести.Његова главна предност је да није погођена монилиозом и кокомикозом.Плодови ове хибридне сорте појављују се прилично брзо: 40 дана након цветања.Плодовање почиње од 23 године након слијетања.

Плодови велике величине, тежине до 7 г. Њихов облик је симетричан, округли.Кора тамноцрвене боје је танка, па се кроз њу виде мале мрље црне боје.Месо је сочно, слатко, топи се у устима.Плодови су универзални: погодни су за свјежу и за припрему укусних јела.

Новелла

Ова врста се односи на оне усеве који ретко добијају гљивице.Током дугог боравка на тржишту, ова сорта никада није била погођена монилиазом или кокомикозом.Ови параметри чине сорту Новела трешњом идеалном опцијом за садњу у башти.Дрво је средње висине до 4 м. Круна је широка, овална.Берба се обавља крајем јула.

Плодове карактерише тамноцрвена боја.Просечна тежина - 35Кора је густа.Пулпа је сочна.Међу осталим предностима врсте:

  • сорта самоплодна;
  • укусно слатко и кисело воће;
  • отпорност на мраз;
  • висок принос;
  • свестраност у употреби.

Цхерри Новелла производи велике плодове

Играчке

Ова сорта припада оним категоријама воћа које су отпорне на уобичајене болести.Висина стабла је 67 м. Круна се шири, овалног је облика.Одбојци се одликују смеђим нијансама, имају конусни облик.Опис лишћа указује на тамно зелену нијансу.Сорта није самоплодна, па је потребно опрашивачима.

Просечна тежина плода је 10 г. Кожа је танка, тамноцрвена, готово црна.Месо је сочно, пријатно на укус.

Унутар пулпе се налазе влакна која бобици дају пријатан, топиви укус у устима.Постоји универзалност у употреби.

Закључак

Пре него што се посади култура вишње, треба одредити врсте које ће бити отпорне на гљивичне болести.Већина вируса негативно утиче на стање дрвета и може довести до потпуног уништења усева.Када купујете садницу, обратите пажњу на отпорније сорте.То ће значајно смањити трошкове прераде хемикалија.