Сорте вишње Декоративна вишња

Једна од најјединственијихПопуларна сорта трешње је Декоративна трешња.У пејзажном дизајну, ова култура је цењена због бујног и мирисног цветања, што је симбол доласка пролећа.Ова сорта има неколико украсних сорти чије је цветање фасцинантно.

Врсте врста

Ова јединствена врста је комплексно име за све сорте источноазијских украсних сорти.

Јапански и кинески сорти представљају највећу вриједност у приватном вртларству и пејзажном дизајну.То су хибридне форме у облику масивног грмља, полу-грмља или дрвећа са бујним и мирисним цветањем.Цветови су крупни, двоструки, розе, сњежнобели или тамно розе боје.Биљка цвета почетком пролећа.

Свако цвастање садржи 7-8 цветних пупољака.Велика лишћа, смарагдно зелена.

Већина јапанских сорти декоративне вишње има компактну круну и нису јако јаке.Само неке хибридне форме достижу висину од 20 м.

Главне карактеристике врста укључују:

 • круну у облику лијевка, плакање;
 • крхке гране које висе;
 • са доласком јесени, листови постају жути, љубичасти или наранџасти;
 • дуго цветање - од почетка марта до краја јула, унеке врсте пада на новембар.

Плодови

Ова биљка има обилно мале, сочне, слатке и киселе бобице.Пречник једне бобице је 1-2 цм, а плодови су црне или црвене боје.Готово све сорте су јестиве.До зрења жетве долази средином јула.

Уз добре услове раста и правилну негу, из једне биљке могуће је прикупити од 10 до 20 кг бобица.

Воће производи укусан компот, џем.Листови се користе као зачин за припрему маринада и сољење.

Курил Цхерри

Сорти

Съгласно с всички постоасими формами съответни хибриди:

 1. Сахалин(Наредниче).Култура дрвета достигла је висину од 8 метара.Крона је овална, просјечна густоћа.Дебло и избојци су наранџасто-црвени.Плоча је велика - дуга око 12 цм и широка 8 цм, смарагдне боје.Дрво обилато цвета са ружичастим или црвеним великим цветовима пречника око 4 цм
 2. Курил (Хонсху).Среднеросна биљка висине од 3 до 3,5 м. Црохн заобљена, благо разграната.Листови су тамнозелени са набораном површином дугом око 8 цм, цветају бледо ружичастим цветовима, сакупљени у неколико делова у сноповима у облику снопа.Величина цветова је просечна - 2-3 цм у пречнику.
 3. Невеста.Ова декоративна сорта вишње разликује се од осталих облика у снежно белој боји.Висина биљке - 7-8 м. Пирамидална круна са великим листовима (11-12 цм дуга), смарагдно зелена.Цветови су средње величине - 4-5 цм у пречнику.
 4. Схорт бристли.Недовољно хибридни облик, узгојен посебно за узгој у малим вртовима.Ова биљка има неколико варијанти које се разликују по боји цвећа.У пролеће, дрвеће цвета тамно ружичасто, бело или ружичасто дупло цвеће.Код неких врста долази до поновног цветања, које пада средином новембра.
 5. Токио - једна од најстаријих украсних грмља Декоративна.Круна се шири, гране висе.Цвате велике цветове меке розе боје, с временом постају бели.Током периода цветања одише пријатним цветним мирисом.Доласком јесени, лишће постаје жуто или црвено.
 6. Короткопилцхатаиа је висока биљка која досеже висину од 7 м.Цвјета у меком ружичастом, двоструком или једноставном цвећу.Је сорта отпорна на мраз и сушу.Круна се шири са висећим гранама.Има богат цветни мирис.
 7. Тиен Шан.Централно азијска биљка, преферира топлу климу и планински терен.У процесу раста формира густу шикару.Овај хибридни облик се може сусрести у планинама на надморској висини од 1000 м. Цхерри Тиенсханскаиа је листопадни грм са заобљеном, густом круном.Листови су средње величине, смарагдно зелени.Цветови су бели, скупљени у цвасти или су формирани појединачно.Пречник је 1,5-2 цм, а Цхерри Тиансхан даје бургундац малог воћа.

Сахалинска вишња

Дрвеће и грмље Декоративне вишње одликују се добримотпорност на зиму, отпорност на смрзавање и пребрзина.

Карактеристике неге

Скоро все декоративните сорти на търговите не изискваниа за неговање. Да би се постигло бујно цветање и обилно плодоношење, стабла треба да имају:

 1. Редовно, али умерено заливање, које се производи током целе вегетације. У сухим љетима, учесталост заливања се повећава.
 2. Растресање тла након наводњавања обезбиједиће добру пропусност ваздуха и влаге, што је веома важно за раст и развој ваздушних и подземних делова постројења.
 3. Ова култура добро реагује на дораду. Као ђубрива користе се азотни и фосфор-калијум препарати.
 4. Младе јединке треба покрити за зиму. Као склониште, користите било који материјал - јелову смреку, кровни филц, агрофиру. Пре тога, дрво у близини стабла је прекривено хумусом или баштенским земљиштем.
 5. Трешња треба периодично резање, које се проводи сваке године у рано прољеће. Изрежите све изданке који згусну круну, као и одломите их, оштетите мразом и болестима грана.

Цхерри Цхерри

Закључак

Због лијепог изгледа и непретенциозности у бризи о декоративним сортама трешања постале су врло популарне међу вртлацима. Дрвеће и грмље са бујним и дугим цветањем постали су прави украс не само приватних, већ и градских паркова и алеја.