Сорте сорти грожђа Емералд: главне карактеристике

Сорте смарагдних сорти су неколико врста: црни смарагд; таига; Басхкир. Опис сваке од ових сорти ће бити представљен у овом чланку.

Гроздови зрелог грожђа Црна Емералд

Црна Емералд - опис сорте и главне карактеристике

Опис ове сорте треба да почне са чињеницом да је ово веома укусно и слатко грожђе из Америке. Грожђе без сјеменки, сазријева у раним фазама - овако разноликост коју бих волио имати на свом мјесту сваком вртлару. Међутим, овај црни виноград је прилично хировита биљка, тако да га узгој захтијева велики напор и добру бригу.

Усјев из таквих сорти грожђа убран у другој или трећој деценији јула. Слатко воће без сјемена обично се конзумира свјеже, од бобица овог грожђа припремају се ликери и све врсте десерта. Међутим, треба га пажљиво транспортовати и складиштити како се не би оштетило осјетљиво воће.

 • Раст грмља одликује се великом снагом, цветови се разликују по обоеполу.
 • Кластери су конусни, мали, тежине до 600 г.
 • Боја грожђице је тамно плава, готово црна (за коју је добио ово име), маса једног плода је до 5 г са сочним месом. Кожа бобица, иако није густа, али издржљива, али када се једе готово не осјећа.
 • Лишће винограда је округло, велико, зелено.Винова лоза је браон и јака.

Ова сорта узгојена је у Калифорнији од стране биљака, посебно као рана отпорна на мраз.Дошли смо у земљу из Украјине, где је узгајана и на колективним пољима и на личним парцелама.Најпогоднији региони наше земље за нормалну култивацију Црног Емералд - Луганск регион и Црноморске обале.

Црни кишмир умјерено одолијева главним гљивичним болестима (плијесни и одији), довољно је отпоран на мраз (до -22 ° Ц).Када се брине за Црни смарагд, исте основне методе узгоја треба примијенити као и за друге сорте грожђа.Међутим, мора се водити рачуна да током зрења усјева нема преоптерећења грмља.Иначе ће ова сорта смањити свој принос, у јесен ће бити постављено мање воћних пупољака, у наредним сезонама ће таква винова лоза процветати и доносити плодове, а количина шећера у бобицама ће се смањити.

Грожђе Кишмиш Црни смарагд

Све агротехничке мере се спроводе када најмање половина сорти ове сорте цвета.Раније њихово понашање доводи до пада јајника.

Сорта Блацк Емералд је веома осетљива на мраз у пролеће.Обилне кише или залијевање могу довести до озбиљног пуцања плодова зрења, могу се чак и распасти.Разликује се недовољно високом отпорношћу на тл.Птице, пчеле и осе показују веће интересовање за ову сорту.Затообично се у периоду сазревања гроздова пакују у посебне мрежасте вреће.

Редовито превентивно прскање плавог витриола штити ову сорту од главних болести грожђа - плијесни и зноја - користе се фунгицидни препарати као што су Карбофос, Ридомил и друга слична средства.

Филокксера се обично бори са угљичним дисулфидом, иначе ће болест потпуно уништити кошницу за кратко вријеме.

Ипак, ова црна врста грожђа треба засадити на његовој парцели, упркос њеној помало хировитости.И уз правилну негу, добри приноси неће вас задржати.

Башкирски смарагд - сортно грозје

Описание на оваа сорта грозда треба да започне с период на сазревање.Ова грожђа сазрева око 5 месеци.Башкирски смарагд је врста стола са специфичним укусом Опис грожђа:

 • Грмови ове сорте имају велику снагу раста, лишће је зелено, тамно, готово чврсто, лопатице су слабо изражене.
 • На горњој страни листа нема пукотина, а дно је мало паучинасто.
 • Гроздови су мали са просјечном тежином од око 120 г, крхки.
 • Плодови су средње величине, округле, боје су зелене, када су зреле, прозирне са воскастим премазом, са меснатом пулпом.
 • Съдържание на съдържание на сладкор в плодове е до 20%.
 • Принос грмља је прилично висок, повећава се уз редовну примјену минералних и органских ђубрива на тло.

Сортно грожђе Басхкир смарагд

Ова сортадовољно отпоран на болести и штеточине, међутим, превентивно лијечење против плијесни и зноја треба проводити редовно. Поред фунгицида, бактериолошки препарати треба да се користе током периода зрења како би се спречиле болести и напали штеточине.

Сорта је изузетно отпорна на јаке мразеве, може издржати ниске температуре до -40 ° Ц.

Главне предности ове сорте су веома рано сазревање,високи приноси од винове лозе, добра зимска отпорност . Башкирска сорта грожђа препоручује се за садњу у региону Урала.

Сорта грожђа Таига смарагд

Опис ове врсте грожђа треба почети са његовим главним карактеристикама:

 • Сорта таига смарагда узгајали су руски узгајивачи, посебно за хладне регионе наше земље. Управо ова столна грожђа може савршено да издржи мразеве Урала или региона Далеког истока и има пријатан укус.
 • Винова лоза овог грожђа има зелену боју, лишће је округло, прилично велико, готово интегрално. Са спољне стране лишћа нема пубертета, а унутрашње је прекривено кратким чекињама.
 • Цвеће у бисексуалним цватовима.
 • Воће је округло, зелено, готово прозирно.
 • Кора је изузетно густа, али кости се и даље појављују кроз њу. Кластери средње величине, тежине око 300 г.
 • Количина шећера у воћу је до 20%, количина киселине је до 11%, укус плодова је одличан.
 • Таига смарагд има способност да чак и сазријепод лошим временским условима - мали број сунчаних дана по сезони и велики број кишних дана.

Зрела грожђа Таига Емералд

Обично је потребно око 4 мјесеца од појаве првог лишћа до потпуног сазревања кластера. Штавише, пупољци почињу да се отварају у првој деценији априла и потпуно сазревање гроздова у првој деценији августа.

Тајана смарагдне саднице карактерише добар опстанак, сорта је отпорна на штеточине и болести.

Немојте бркати различите сорте, назване "смарагд". На крају крајева, свака од њих је посебна врста са својим непорецивим заслугама.

Посебно желим нагласити да се сорте тајге и башкираца одликују високом отпорношћу на мраз. Управо тај квалитет омогућава да се узгајају у сјеверним крајевима наше земље, гдје се зимски замрзавају други сортни виногради.