Сорте грожђа Ружа: женска, бела црвена, Бииск - опис

Да би се добила добра берба грожђа, мора се не само водити брига о винограду, него се мора одабрати и одговарајућа сорта. Обраћајући пажњу на ову сорту грожђа, треба напоменути да постоји неколико варијанти.

Чернаа роза - аркиј представитель розовој фамилии розов

Сматра се да су следеће сорте грожђе: Дамаск, Бела, Црвена и Бииск ружа. Свака сорта има своје карактеристике које се морају узети у обзир приликом израде бројанице грожђа.

Опис грожђа Дамасцус росе

Дамаск ружа или “Цхаусх пинк” је врста “Цхаусх” са турским коренима. Спада у сортну групу црногорског слива. Ова стара рана зрела грожђа има необичну дугуљасту структуру бобица.

Активно растуће грмове грожђа формирају велике и бујне. Винова лоза је обрасла грубим петокраким, снажним сецирањем, заобљеним листовима. Унутрашња страна листова је длакава.

Дамаске руже карактеришу добро сазреле винове лозе и женски цветови, који су добро опрашени из сусједних грмова, али су понекад потребна и умјетна.Лоза се реже у 7–8 пупољака и слаби процеси се уклањају. Замена и пасинкованние винова лоза су у стању да донесу плодове.

ГрожђеДамаск ружа даје цилиндричну, разгранату четку средње величине. Издужена бјелкаста бобица са бордо врхом. Плодови имају складан укус са садржајем шећера до 17% и киселошћу до 7%. Нежни танак пилинг једе.

Просечна тежина гроздова је 0,8-1,4 кг, а бобице до 12 грама.

Розово грожђе Дамаск даје гроздове масе до 1,4 кг

Грапес Вхите Росе

Столно грожђе сорте Бело или Рано Ружа изнијели су руски научници Института И. И. Потапенко, прелазећи пар Маленг Еарли-а на Ак Иакдон.

Белу ружу карактерише посебна отпорност на мраз и нарочито рани рокови старења. Увећани или осредњи гроздови су формирани од ружичасто-белих средњих крупних плодова са спљоштеним крајем. Садржај шећера у плодовима достиже 16%, уз киселост од 6%.

Уз бисексуално цвеће, грожђе добро реагује на опрашивање, чак и под неповољним временским условима.Међутим, сорту карактерише нестабилан принос из године у годину, који варира од 75 до 160 центара по хектару.

Рано сазревање спречава ударање плесни у грмље. Отпорност на гљивице и штетне инсекте је просечна. Грмови су прилично високи и захтијевају очување вишегодишњих трсова. Препоручени трим за 6-8 пупољака.

Маленг Грожђе Рано је основа Беле руже

О Црвеној ружи

Сорта грожђа Црвена ружа или "Цхервона Тројан" је хибрид са камелеонским плодовима који мењају боју у зависности од светлости. На сунцу јагоде су нежнецрвенкасто, ау хладу - ћилибар.

Црвена ружа потиче од родитељских сорти "Тситса Ресистант" и "Делигхт Ред" (АИА-1) и одликује се добром отпорношћу на мраз до 25 степени. Љубав виноградара освојила је одличан укус, богату жетву и снажан имунитет на гљивице и штеточине. Гљивична зараза се може појавити у сјеновитим насадима, тако да морате одабрати сунчано мјесто.

Зрелост сорте Црвена ружа је рана, али бобица може дуго да се задржи на грму, а не распрсне и не падне. Добру транспортност без кварења карактеристика производа високо вреднују имплементатори.

Сорта формира велике четке (до два килограма) из великих овалних, не-кикирикијевих плодова средње-слатког окуса. Пулпа плода је густа, а кожа је танка. Садржај шећера у воћу варира од 16 до 26%, а киселост од 5 до 9%.

Црвена ружа има бисексуално цвијеће и не треба додатно опрашивање. Разликује се непретенциозном негом у стању правилне садње и подрезивања.

Грожђе Црвене руже дају четке тежине до 2 кг.

Сорта грожђа је Бииа ружа

Сорте грожђа Бииа ружа или бело-ружичаста - директни потомак „дамашке руже“ Разликује се слабом отпорношћу на мраз. Вртлари препоручују пресађивање на мразу отпорну стоку.

Бииа Росе има рано или просјечно вријеме старења. Грмови су високи и бујни са великим, средњим сецираним лишћем. Цветови андрогени цветови. Кластери су средњи, састоје се од великиховалне бобице светло зеленкасте боје са ружичастим нијансама.Плодови имају пријатан укус са нотама мушкатног орашчића.Квалитет је добар.

Научници и виноградари наводе порекло грожђа.53треба узети у обзир климу у региону.Ако у зимском периоду има мало снијега и јаких мраза, онда ће бити коректније садити грожђе у ров у којем мраз није страшан за коријење.А са сњежним зимама и кратким љетњим периодом, погодно је слијетање у гомилу, онда ће коријени имати довољно топлине у кратком љетном периоду.

Залог за здраву плантажу винове лозе ће бити компетентна садња садница у јесен.Садња се врши у фазама:

  1. Место је изабрано сунчано и суво, заштићено од северних ветрова и акумулације прекомерне влажности.
  2. Роп је ископан 20-50 цм дубоко, у зависности од врсте тла.Код иловастог тла, слијетање је мање дубоко, а на пјешчарима - дубље.
  3. Земља је засићена органским и комплексним минералним ђубривом.
  4. Дно рова прекривено је дренажом помоћу шљунка или експандиране глине.
  5. Инсталирајте канал за заливање у облику цеви.
  6. Корени садница пре копања третирају се композицијом гноја и глине у односу 1: 2.
  7. Локације резова на изданцима су воскасте.
  8. Винова лоза заспи са оплођеним земљиштем и пажљиво набијена.
  9. Иоунгсвеже засађене младице су заливене загрејаном водом.
  10. Тло око дебла је обрађено компостом или иструнаним гнојивом.

Интервал између садница не би требао бити мањи од једног и пол метра.Слетање се врши у правцу југ-север.

Изрека каже: "Врт је црвен са оградом, а винова лоза је грожђа".

Уз правилно руковање, можете постићи квалитетне усеве.Сорте руже грожђа савршено се надопуњују, стварају одличне услове за опрашивање и обезбеђују жетву од јула до септембра.Штавише, одређени део усева са добрим карактеристикама производа може се применити у сврху профита.