Сорте грожђа

Када ране и средње ране сорте грожђа сазрију, слаткоћа и мирис бобица привлаче штеточине. Да би се плодови заштитили од летећих птица и инсеката, препоручују се многе методе, а најједноставније и најхуманије од њих је мрежа која се купује или производи ручно. То је јефтин и поуздан начин да се спријечи слетање птица на клевете и касније појављивање осе и стршљена.

Јефтин и поуздан начин заштите грожђа - мреже

Методе борбе

Методе које користе домаћини за контролу штеточина подељене су у две групе:

 • активан;
 • пасивно.

Активна метода укључује уништавање штеточина. Недостаци таквих метода:

 • нехуманост;
 • опасност за људе;
 • уништавање заједно са штетним корисним врстама птица и инсеката.

Уз помоћ пасивних метода настаје механичка баријера, коју штеточине не могу савладати. Уобичајена метода пасивне заштите је употреба сопствених мрежа и решеткастих структура. Виноградар треба да запамти да штетници истовремено имају користи, уништавајући лисне уши, скакавце, прождрљиве гусенице. Недостаци пасивног начина - трошак труда и времена.

Контрола инсеката

Осе су инсекти који живе на једном месту. Они суорганизовати гнезда близу извора напајања. Штетност оса је да они покваре плодове нетакнуте од птица. Овакав усјев није лако продати и складишти се дуго.

Неки виноградари почињу да се боре са осе пре него што грожђе почне да сазрева. Након зимског периода, прва генерација ових инсеката храни се животињским протеинима, а ту особину користе домаћини који вјешају рибу или месне мамце натопљене отровом.

Засита от грозда от и других инсектов

Вреће од мрежастих материјала

Међутим, еколошки и хумани начин спречавања напада оса је употреба врећа које се израђују рукама најлонске мреже. Да бисте то урадили, испустите ручник за прање рубља је брз и економичан начин. Остали материјали који се користе у независној производњи кеса:

 • тил;
 • агрофибер;
 • мрежа против комараца;
 • старе хулахопке.

Врећица није ушивена блиско, на основу раста гомиле грожђа, просечна величина је 35 на 25 центиметара.Не препоручује се шивање врећа од газе . Када пада киша, суши се дуго времена, а затим лепи на плод. Неке сорте агрофибера такође се не уклапају - оне су:

 • спали на сунцу;
 • лако се тргати.

Ови уређаји за заштиту грожђа се такође продају у продавницама. Направљене су од фине мреже. Препоручује се куповина мрежастих врећица од једног и три литра, израђених од полиетиленске мреже. Они нисуограничити гомилу грожђа у расту.

Вреће се стављају на снопове када се уносе шећер и појављују се прве бобице које су претрпјеле штеточине.Одабрани су са маргином за узгој грожђа.Свака гомила се носи у доњем-горе правцу заштите од решетке, направљена својим рукама или купљена у радњи.Одозго је везан за грм тако да нема рупа.Важно је да мрежа не додирује дно хрпе.Лишће грожђа око жица је уклоњено како би се спријечила труљење.

Предности ове методе су:

 • поуздана заштита;
 • вентилација, која спречава појаву трулежи;
 • одбацивање отровних материја;
 • могућност дуготрајне употребе.

Заштитне вреће треба одабрати са резервом за раст грозда

Недостаци употребе врећица укључују интензитет рада и економске трошкове.Овај метод је погодан за употребу у малим фармама на 40 грмова.

Борба с птицама

Птице се појављују у винограду испред инсеката.Прво кљуцају бобице, а слатки мирис сока привлачи осе и стршљене.За пар дана уништава се до половине жетве - више воле сок и сваки пут бирају ново воће.Ако штитите садњу од врабаца, сокова, сиса и црвених заставица, можете избећи напад инсеката.

Финиат тип с ланчатими връзки се чува гроздо от птиците.Ако га покријете оквиром балдахином, тада ће такав ручни уређај истовремено сачувати од слијетања.Такође, виноградари користе лагану мрежу од најлона.Када зреле бобице сазрију, мрежа је објешена на боковима носача.То чини заштићену зону до једног и по метра висине.Ово не омета профилактичке засаде.

Власници препоручују коришћење посебне мреже против пернатих полипропиленских штеточина.На њега не утичу ултраљубичасти зраци, погодан је за поновну употребу и покрива целу подршку.Не препоручује се растезање рибарских мрежа преко грожђа, нису погодне за то.

Недостаци употребе мрежастих материјала и ланчаних веза - птице се заплећу у заштитни поклопац и умиру.Да би се то избегло, потребно је редовно прегледати мреже и пажљиво ослободити птице које су ухваћене маказама.Још један недостатак такве заштите је да није погодан за велике површине.

Мале врсте птица и инсеката кваре презентацију грожђа, а посебно су погођене сорте стола и семена.Гљивичне инфекције и бактерије појављују се на пеек плодовима, плодови труну.Напади на штеточине убијају до 30-40% усева.Да би га се сачувало и истовремено избегло нехумано уништавање инсеката и птица, препоручује се да се користе купљене или самосталне мреже у различитим комбинацијама.