Сорта грожђа: Водограи

Аматерски вртлари су често ограничени у погледу простора за садњу, тако да су пажљиви у избору воћних култура. Приоритет се даје биљкама са повећаним приносом и незахтјевном бригом. У прегледу описујемо како се узгаја грожђе Водограја, као и предности и мане сорте.

Воће грожђа - продуктивна средња рана сорта

Основне информације

Главни задатак оплемењивача је узгој усјева који би задовољили све захтјеве узгајивача. Један од ових хибрида може се назвати Водограи - резултат рада украјинског научника В. Загорулка. Биљка је добијена укрштањем две сорте - Аркадијем и Кишмишом. Најбоље особине родитеља укоријењене у новом воћном вину.

Према опису, култура припада средњим раним сортама. Период сазревања је 4 месеца.Посебност грожђа је снажно грмље са гранама.Зелено лишће средње величине са пет лопатица. Лоза се брзо укоријенила и развија: 2-3 године живота биљка доноси плодове.

Према опису, сорта има огромне конусне групе које имају лабав облик. Зреле бобице добијају светло ружичасту боју и достижу 10 г. Плодови су сочно месо са деликатном аромом мушкатног орашчића. Цветови су бисексуалне биљке. Масивне руке равномерно сазревају и развијају до 1 кг.Незахтјеван је за транспорт и дуго се чува.

Различитим минусима спадају слаба отпорност на мраз.Минимална дозвољена температура не би требало да падне испод -21 степени.Стога се Водограи не препоручује узгој без зимске заштите.

Упркос отпорности на гљивичне болести, искусни вртлари се саветују да редовно обављају третмане фунгицидима против лисних уши и пламењаче. Стога се сви сезонски радови на заштити грмља обављају по плану.

Во времето зорева, Водограи добива окус на мушкатни орах

Садење

Съгласно описание на сорта, завод има висок принос.Али, да бисте добили одличне перформансе, морате да обезбедите културу исправног уклапања.

 1. Избор локације.За нормалан раст и развој, грожђе треба пуно свјетла и лагани повјетарац.Стога, при избору места за плантажу, предност се даје елевацији светлости.
 2. Холе.За садњу биљака ове сорте потребна је јама, чија ће дубина бити најмање 80 цм за средњи појас и преко 1 м за хладну климу.
 3. Дренажа.Обилно заливање је основа раста за грожђе Водограја.Али, да би се спријечило труљење коријена из вишка влаге, слој разбијене цигле и експандиране глине се ставља на дно рупе.
 4. Храњење.Воћна винова лоза увијек је засађена на јастуку органских и минералних ђубрива.
 5. Малчирање.Практичан поступак који поједностављује бригу о биљци и подстиче брзо укорјењивање садница.

Пре укрцавањаПрепоручује се да се рупа излије неколико пута и остави времена да се слегне.Искусни земљорадници узгајају јаме у јесен, ау пролеће сади младе биљке на стално место раста.

У циљу заштите усева од напада лисних уши, хранљиво земљиште је помешано са речним песком.

Саднице су пажљиво посађене у рупу и исправиле корење.Постепено повлаче лабаво тло и лагано набијају прстима.После свих поступака обилно заливених.Садња у отвореном тлу врши се:

 • у пролеће, када се просечна дневна температура повећа на +16;
 • у јесен, уз обавезно густо уситњавање.

После садње грожђе треба малчирати

Нега

Чак и најнезахтјевније грожђе треба правовремену негу.Да не би обећали произвођачима, али без поштовања основних правила неге, свака биљка ће се претворити у необично дивље с малим, ријетким плодовима.Особа узгаја воћку винову лозу више од 6 хиљада година, због чега су познати главни захтеви.

Водограи је сорта којој је потребно обилно залијевање.Током целог вегетативног периода, биљка наводњава и спречава исушивање корена.Планиране активности:

 • у прољеће, када грмље излазе из хибернације и требају снагу за развој;
 • пред цветење;
 • ​​
 • после опрашивања;
 • у периоду формирања и сазревања плодова.

Запамтите: током цватње није могуће наводњавање водограјских биљака, јер ће то проузроковати пад пупољака.Унапредспроводите процедуру да бисте избегли проблеме. Избегавајте стагнирајућу течност на корену. Вода за наводњавање се узима одвојено, а не из бунара.

Грожђе воли систематско храњење, а високородне сорте без њих неће производити плодове. Зато се препоручује редовно прављење органских и минералних супстанци. Обавезни поступци:

 • пре цветања;
 • након појаве првих плодова;
 • када се бобице омекшају;
 • током зрења.

Упамтите: уношење хемикалија је забрањено 30 дана прије жетве. Искусни виноградари хране биљке органским производима као што су стајњак или пилећи гној.

Све високородне сорте треба узгајати на јаким подлогама. Водограи има масиван пртљажник, али неће спасити културу од спуштања под тежином огромних кластера. Вртлари гаје воћне лозе на луковима погодним за негу и контролу воћа. Не препоручује се садити грмље у близини кућа због развијених коријена који уништавају темељ.

Водограиа има огромне гроздове, стога је за његову лозу неопходна снажна подршка

.

Малчирање је обавезна процедура за ову сорту грожђа. Како биљка расте током сезоне, она се понавља неколико пута. Да бисте то урадили, користите:

 • пиљевина;
 • хумус;
 • тресет;
 • отпало лишће.

Мала отпорност на мраз узрокује виноградаре да покрију усјеве за зиму.Прије почетка првог мраза, искусни вртлари обављају сав посаозаштитите воћну винову лозу. Што је склониште поузданије, веће су шансе за преживљавање грмља.

“Пре скривања грмља потребно је извршити наводњавање наводњавањем. Његова запремина је већа од обичне наводњавања и направљено је 4–5 канте воде по грму. ”

Сорта Водограи је високоприносна сорта грожђа која расте без проблема код куће. Према опису, биљка је отпорна на многе гљивичне болести. Уз одговарајућу садњу и редовну његу, воћни воћњак се брзо укоријенио и доноси одличне плодове.