Сорта грожђа Цране

Култивација ждралова одвијала се у неколико фаза уз учешће искусних узгајивача којикао резултат добијања одличне сорте вина.Не само да се не боји главних болести и гљивица винове лозе, већ је и отпоран на ниже температуре до -30 степени.Принос облика се може назвати високим, у просјеку се узме 10-15 кг бобица из једног грма.С обзиром на отпорност биљака на мраз, сличан показатељ приноса је прихватљив за сјеверне регије, гдје грожђе које воли топлину ријетко производи велики усјев.

Средно, 10-15 кг зрелих плодов се бере от единиот грозд за грозд

Одстранаване на кран

Вртнар даде подстрек на појаву на новата форма.аматер са звучним презименом Цхерномирдин.Он је тај који је довео домаће младице винове лозе из Азије, а потом и своју сопствену, користећи азијске културе у оплемењивању.Резултат је био задовољавајући, али је имао два значајна недостатка - ријетке кластере и касну зрелост.Таква "осредња" сорта је убрзо заборављена и није добила жељену дистрибуцију.

Требало је неко време, и запослени у НВО "Зхигули Гарденс" В.М.Прст при узгоју нових хибрида подсјетио је на младице Черномирдина.Добра успомена послужила је Валентини Микхаиловној у доброј позицији, и појавио се резултат селекције Прворођенца из Куибишева и азијског хибрида.Тада му је то истинасамо је додељен број, име није дато.

Даљи рад са „новином“ спровео је Н.В. Казакова. Проучавајући "дозволу" сорте и утврђујући је као погодну за узгој, Надежда Владимировна одлучила је посветити дужну пажњу грожђу и дати му име "Журавлик". Након тога, А.А. је узео палицу. Кузнетсов, који је сачувао сећање на прелепе ране зреле бобице, погодне за производњу вина.

Ова сорта је високо отпорна на болести и штеточине

Карактеристике сорте Зхуравлик

У посљедњој фази селекције, кориштене су столне и винске сорте, али је Журавлик постао вино. Чак су и вањске карактеристике грма сличне Алварни, кориштеној за вријеме првог пријелаза. Од трпезарије у Куибисхев Первенза, винова лоза је узела рани период сазревања и просечну ломљивост гроздова. Предности хибрида такође укључују:

  • невероватна отпорност на мраз - винова лоза је способна да издржи температуре и до -30 степени без губитка очију наредне године;
  • биљци практично не требају спрејеве и третмане - висока отпорност на болести и штеточине даје вртларима могућност да не проводе планиране третмане, већ само да оплођују винову лозу у складу са сезоном раста;
  • оптерећење на грму није регулисано- при високим приносима грожђе практично не захтијева резидбу како би се истоварио грм;
  • складиштење усјева је могуће на грму - дуго времена, након потпуног сазревања, бобице могу остати на лози, скупљајућиПроцес шећера и само незнатно мажење, што не утиче на квалитет вина.

С обзиром на једноставност биљке, сорта постаје најатрактивнија за узгој у сјеверним регијама, гдје клима није погодна за топлотне облике грожђа.

Сорта кранов је прикладна за узгој у сјеверним регијама

Кран у винарству

Жетва може почети почетком августа,као резултат селекције, период сазријевања бобица је значајно смањен.Просечна тежина сваке групе је од 150 до 200 грама, али може достићи и до 400 грама.Свака бобица тежи просјечно 2,5 грама, има прекрасну плаву кожу и бјелкасти плак.Унутра је неколико малих костију.

У преради усјева и пресовању сировина за производњу вина, удио сока је 75% од укупне масе, још 10% су чешљеви, а преосталих 15% су коре и сјеменке.Садржај шећера варира од 14 до 16%, а киселост је само 0,6-0,8%.Добијени бледорјави сок задржава хармоничан слатки укус са додиром светле киселости и пријатном аромом.

Разноврсна меморија дизалице

Цране има "брата" - молдавску варијанту стола са прелепим именом "Мемори оф а Цране".Неискусни виноградари се понекад збуњују у својим именима, иако је мало вина заједничког између двије врсте.Јагоде “Меморије ждралова” су веће и овалне, нема беле боје.Укуси молдавског узгојног облика су различити, киселост и садржај шећера су нижи.

До сличности "кранских" садница можеукључују просјечну величину зрелих кластера, њихов облик и лабавост, високу отпорност врста на мраз и разне болести. Жетва обе врсте добро подноси транспорт и може се чувати на грму још неко време након зрења.