Сорта грожђа Софија

Столне сорте грожђа су веома популарне јер се одликују добрим укусним својствима.Софијско грожђе је једно од најбољих међу столним врстама.Опис овога је овде.

Софијско грожђе је сортна таблица коју карактерише рано сазревање бобица.

Карактеристика сорте грожђа Софија

Сорта грожђа Софија припада столној врсти раног сазревања.Почетком августа, већ можете жетву.Сорту је произвео узгајивач аматера В. Загорулко, прелазећи сорте грожђа Аркадиј и Кишмиш.Софија је веома популарна у централним регионима Русије, где нема зиме са јаким мразом.

У опису грма означени су велики листови, који се одликују светлом зеленом бојом, малом дисекцијом.Често можете наћи грмље Софије са валовитим лишћем.До јесени на њима се појављује жутило.Цвеће је женско, али са оближњим врстама грожђа хермафродита неће бити проблема са опрашивањем.

Сам кластер је прилично велик и достигне тежину од једног килограма или више.Постоје чињенице када је гомила Софије тежила око три килограма. Облик грозда је у облику конуса, релативно густ, готово не грашак. У описивању сорте, бобичасто воће привлачи посебну пажњу, лијепе су и велике, досежу15-16 грама. Обликују се као јаје са малом количином семена (2-3 семена). Кожа је умјерено густа, али се не осјећа када једе. Пулпу карактерише меснатост са високим процентом сочности. Веома укусне бобице које имају изврстан мушкатски укус. Они су нежни, топи се у устима. Од ових бобица добијте укусни сок. Воће се складишти релативно добро, али као што је наведено у опису, оне су нежне, па је потребно пажљиво транспортовати.

Јагоде привлаче оригинални црвенкасти тон. Али могу се сломити током дугих киша и распасти се.

Винова лоза је јака, светло смеђе боје. Лоза овог грожђа брзо расте, тако да је висока.

Царе

У опису сорте треба напоменути да она захтева пажњу.

Сорта грожђа Софија слабо реагује на предозирање препарата који садрже азот, али се добро развија са фосфор-калијум додатцима. Обавезно покријте грм за зиму. Не воли ову дугу врелину. У таквим случајевима, корисно је покрити лишће кластерима. Сорта се одликује стабилним приносом, али за висок проценат плодоношења неопходно је да се грмље обрезује годишње. Сорта се цијени због високог приноса. Да би се одржало ово својство сорте, неопходно је да се годишње изврши обрезивање винове лозе. Пошто се Софија одликује активним растом, врши се резидба, остављајући између шест и осам очију. Резнице ове сорте карактерише способност да се брзо укорени и прилагоде новим условима.

Водите рачуна о обилном залијевањугрм прије цватње, тијеком цвјетања и послије.

Вакцинације треба проводити с опрезом. Морате бити сигурни да је Софија усађена у некога ко јој није инфериоран у имовини. Приплодивши га слабијим врстама, младунче ће такође бити слабо.

Борба против болести и штеточина

Софија је цијењена због отпорности на гљивичне болести (различите врсте пепелнице, труљења). Међутим, неопходно је спровести превентивне мере помоћу Радомила и ТИЛТ-250. Софија је отпорна на филоксеру, али и овде су потребне превентивне акције. У ту сврху користе се Бордеаук текућина, карбофос, витриол, антрацол фунгицид, ТИЛТ-250 за третирање грма.

Често када бобице почну да се пуне соком и постају обојене, а узгајивач већ предвиђа богату жетву, птице уништавају безглавост ситуације.

Потребно је узети и методе за заштиту плодова од птица, инсеката, који су веома привучени укусним и лепим бобицама. Методе су следеће:

 • Заштита плодова од птица ће доћи у помоћ специјалне заштитне мреже.
 • Диклорвос, инсектициди се користе у борби против осе. Међутим, потребно је у потпуности прегледати територију за идентификацију гнијезда оса. Пронађено гнездо је изгорело. Корисно је ставити гроздове грожђа у посебне врећице са мреже и онда се оси неће пробити до слатких бобица.

Продуктивност

Продуктивност Софије је константно добра. Будући да је грм моћан, снажан, изданци равномерно сазревају, а плодови имају одговарајућу количину храњивих честица. ХвалаВисоко грожђе је добро осветљено сунцем.

Иако грм има само женски цвијет, добро опажа полен других сорти. Продуктивност се не смањује. Код истосполних сорти често се манифестују плодови грашка. Али Софија са истополним цветовима, то није. Најбољи опрашивач грожђа за Софију је Аркадиј.

Дешава се да ће током кишног лета берба описаног грожђа бити прилично оскудна.

Али Софија такође не преферира суво тло.

Сорта припада супер раним врстама и дозријева од 110 до 115 дана, што омогућава жетву у августу.

Предности и мане сорте

У опису грожђа вредно је обратити пажњу на његове различите стране.

Софија има и предности и мане. Предности грожђа су следеће:

 1. рано сазревање са обилним приносом и одличним укусним својствима;
 2. отпорност на мраз за јужне регионе Русије и Украјине је добра (до -21 степени), али је боље да се покрије зиму, посебно у хладнијим регионима;
 3. толерише топлоту и сушу нормално, али у случају продужене топлоте, пожељно је да покрију гроздове са листовима ;
 4. готово не оштећене гљивичним болестима;
 5. сорта релативно добро превози, што омогућава да се она узгаја за пословање;
 6. резнице имају тенденцију брзог коришћења.

Недостаци сорте Софија су:

 1. цвијеће је само за жене, али аутор сорте Загорулко примјећује изврсну осјетљивост Софије на полен других сорти, што не умањује принос, узима се у обзири чињеницу да грожђе дуго цвета;
 2. захтева пажњу и бригу;
 3. бобице се могу испуцати са продуженим кишама ;
 4. зреле бобице се дуго не држе на кластерима, падају.

Када се описују гроздови сорти грожђа Софије, указује се на љепоту извана и изврсна својства окуса.Величанственост гроздова никога не оставља равнодушним ко их види и пробат ће изузетан укус.Али Софија захтева пажњу и бригу.Направивши компетентан одлазак, ви ћете као награда уживати у најплеменитијим плодовима од обилне жетве.