Сорта грожђа Схирвиндт

Многи људи, купујући дацху, прво одлуцују да тамо посаде гроздје. И то није случајност, јер грожђе не само да има високе укусне особине, већ и ствара тенекс који су толико потребни у земљи. Истина, ако никада прије нисте узгајали грожђе, онда сте суочени с питањем које врсте грожђа треба засадити у сјеници. Уосталом, желим да буде укусна и да се по потреби може продати на тржишту. У овом чланку ћемо говорити о разноликости грожђа Схирвиндт. Неко ће одлучити у корист овог грожђа.

Схирвиндт - литовска селекција грожђа, узгајана од стране А. Гаилиунас

Опис сорте грожђа Схирвиндт

Ова сорта грожђа је велика за сјеверне регионе. Јер трпи хладне и оштре зиме. Схирвиндт може преживети смањење температуре на 28 степени испод нуле. Други разлог због којег се може узгајати у оним регијама у којима је љето кратко је због веома раних периода зрења. Вегетативни период је 95-105 дана. Ово грожђе донио је литвански узгајивач А. Гаилиунас. Схирвиндт грмови снажни. Цветови су бисексуални, тако да процес опрашивања није тежак.

Опис кластера културе

Гроздови овог грожђа су мали од 110 до160 гр.Четке имају цилиндричну среднерлих густину.Плодови су средње величине и округли.Тежина једне бобице је 4 грама.Боја плода је тамно ружичаста.Јагоде су слатке, иако имају специфичан укус, док гризу наликују лингонијама.Унутра је плод слузав, а кожа густа.Приликом гризења, кора је јако жвакана.Избоји Схирвиндта добро сазревају. Сорта је отпорна на мраз и отпорна је на гљивичне болести .Иако виноградари кажу благи плијесан.Али ова гљива не утиче на бобице, већ само на лишће.Јагоде се препоручују да користе свеже.И прелепо лишће на грмљу ће лако створити удобност у вашој сали.

Ова сорта грожђа се препоручује за културу видиковаца

Опис правила за садњу сорте грожђа Схирвиндт

Они засаде Схирвиндт у пролеће и јесен.Бити ће лакше засадити ову сорту у пролеће - мање трошкова и труда да се брине о њој.Али ако немате избора, а биљку посадите на јесен, онда нећете имати никаквих проблема.Штавише, Схирвиндт припада сортама отпорним на мраз и према томе толерише зиму.

Пре засадавање на Схирвиндт, проверат качество на садни материал.Здрава садница на резу треба да буде бела, тамњење је већ болест.Али ако посадите једногодишњу биљку, рез на снимку треба да буде зелен.Проверите да нема сувог или мртвог корена.Ако их има, треба их одрезати.Али понекад то није довољно, биљка већ умире, а ви ћете посадити свјесно болесну садницу,који није у стању да се укорени.

Потребно је проверити очи на биљци.Да бисте то урадили, морате их мало гурнути.Ако су очи пале, боље је не користити ову садницу, а ако останете на мјесту, можете је посадити.

Да би се засадила садница Схирвиндт, мораћете копати рупу дубине 0,8 метара и ширину од 0,8 метара.На дну јаме лежао је дробљени камен дебљине 15 цм за дренажу.Затим узму плодну земљу и помијешају је с хумусом у омјеру 1: 1.Након тога, минерална ђубрива се стављају у јаму, мало се мешају са горњим слојем земље и набијају.Након свих манипулација, јама би требала бити дубока 0,5 м.Почните садити грожђе.Усађују га вертикално и њежно изравнавају све корене, а затим заспе плодним земљиштем.

Званични опис искрцаја каже да ако посадите резање, онда оставите три од три рупе на површини земље. Ако су на садницама већ клице, онда би требало да изаберете једног од најјачих и најздравијих изданака, а остало разбијете.

Биљка ће се убрзо укоријенити у земљи, а потребно је произвести нове избојке.Заједно са садницом, у земљу се ставља цев дебљине 10 цм која се налази непосредно поред корена биљке.А када је јама са младицом потпуно закопана, на површини која је прекривена каменом треба видети комад цеви.Таква мјера је потребна за практичност наводњавања Схирвиндта.И кроз ту цев можете да сипате ђубриво.Овом методом ђубрива одмах одлазе до корена биљке ипочните га хранити.

Вишеструко залијевање грожђа - гаранција за жетву

Након завршетка садње, тло се затрпава, а грожђе обилно залива водом.Свака биљка треба да узме око две канте топле воде, не мање.Такође препоручује стављање малча на земљу.То ће помоћи да се задржи влага у земљи и спречи раст корова.

Садња у јесен

Ако посадите Схирвиндт у јесен, морате имати времена да то урадите пре првог мраза, а на крају покријте биљку за зиму. Службени опис каже да иако ова сорта припада грожђу отпорном на мраз, младе младице су још увијек преслабе и не могу преживјети горак хлад .Постројење се може заклонити на неколико начина:

  • са земљом, за то је садница прекривена земљом, подижући хумак висок 30 цм;
  • уз помоћ пиљевине, у ту сврху узимају пиљевину, игле или тресет и покривају садницу;
  • уз помоћ стаклене баште, у ту сврху је изграђен стакленик над свим младим младицама, или бар покривен филмом.

Карактеристике Схирвиндт неге

Пошто Схирвиндт спада у јаке сорте грожђа, препоручује се обрезивање грмља и током јесени и пролећа.Исто тако, након дозријевања грожђа, не можете одмах уклонити цијели усјев.Боље је то радити постепено.

​​

Ако у Вашем подручју постоје сухе зиме, онда можете избјећи покривање Схирвиндта.Али ако су зиме кишовито и сњежно, боље је покрити биљку за зиму.Чињеница је да ако је трс прекривен ледом, ондагрожђе може умрети не толико од мраза колико због недостатка кисеоника. Једноставно речено, биљка ће се угушити.

Након хладне зиме, Схирвиндт ће морати да се "загрије". Да би се то урадило, обилно је залио топлом водом. Схирвиндт је јака грожђа, тако да вам треба времена да се побринете за решетку. Најбоље од свега, ако одмах направите решетку са две траке, нећете морати касније да мењате прилог. Такође је повремено неопходно спровођење превенције болести. Због тога, три пута годишње прскајте грожђе фунгицидима.