Сорта грожђа Ризлинг

Техничке сорте грожђа се вреднују јер производе квалитетна квалитетна вина и здраве сокове. Грожђе ризлинга заслужује посебну пажњу.

Ризлинг техни ~ кого рејтинга

Карактеристике грожђа од ризлинга

Ризлинг сорта грожђа је добила међународно признање. Тврдили су да га виноградари називају краљем. Вино ове сорте је лагано, софистицирано, складно. Једногодишња трава светло смеђе боје. Млади пагонтси прекривени филом.

У опису листова ризлинга наведене су следеће карактеристике:

 • округли облик са резовима;
 • завршни део лопатица је троугао;
 • горњи део листа је наборан;
 • млади листови имају нијансу бронзе, зрели - сочно зелени. У јесен лишће постаје жуто;
 • доњи дио листа је благо спуштен, на жилама су ријетке чекиње;
 • резови у горњем делу личе на облик лире, обично су затворени;
 • Доњи резови су отворени, али слабо видљиви.

ризлинг цвеће оба пола. После периода цветања, уска гомила са малим бобицама зелене боје, приметна жута нијанса и сиви цвет. Плодови ове сорте су мекани са танком кожом. Карактеристично је у опису бобица ове врсте грожђамного малих смеђих тачака.Грмље карактерише снажан раст.Млади пагонтси танки, шири се.Вине савршено сазревају.

Принос сорте је низак.Али, жеља за узгојем ризлинга на тлима са бољом плодношћу довешће до погоршања квалитета бобица.

Отпорност на мраз сорте је висока.Због касног цветања лишћа, грожђе савршено издржи пролећне мразеве.Али постоји велики проценат испаравања цвећа и плодова.Још један недостатак је да су таква грожђа склона грашку.

Грожђе ризлинг савршено подноси пролећне мразеве

Узгој

Важна карактеристика сорте ризлинг је да је једна од ретких врста којеније потребна велика количина топлоте током вегетације.Узгој у врелим климатским условима, укус бобица и неизраженог вина.Пошто сорта припада типу касног сазревања, погодан терен треба да створи дужи период раста.Почетак зрења се јавља у септембру, а завршава тек у новембру.Најповољније зрење грожђа ће бити у хладним климатским условима, што ће створити квалитетан усјев.

Ризлинг воли вапненасте, не баш плодне земље које стимулишу плодове да акумулирају минерале и елементе у траговима у максималној количини.Али у опису ове сорте треба нагласити њене захтјеве за влагом.

Површина за узгој описане сорте грожђакарактерише га блага клима зими, па га углавном узгајају без склоништа.

Лоза се формира на два начина:

 • Када расте без склоништа, стабљика се гради на висини од 120 цм.

Растуа период от 150 до 160 днеј .

Ризлингове болести

Грашевина грожђа није отпорна на болест Рак бактерија, осјетљив на инфекције са сивом трулежом и оидијумом.У влажним климатским увјетима потребна је додатна обрада биљака.Боље је заштитити грожђе од плијесни.

Када су листови оидијума прекривени мрљама, а затим осушени

Опис ризлинга указује на корисност излагања овој плесној гљивици Ботрисциереа.Захваљујући њему, биљка смањује проценат влаге, што благотворно утиче на квалитет бобичастог воћа, јер постоји процес повећања минерала и шећера.Гљива има позитиван ефекат на арому вина.Није ни за шта овај калуп назван "племенит".

Највећу штету грожђу наносе инсекти, гомила лицетаил и филоксера.Боље се борити против таквих штеточина помоћу превентивних метода, јер их је тешко ријешити.

Чињеница да Ризлингима низак проценат приносаи да нема заштиту од одређених болести и штеточина не ствара велике тешкоће у његовој култивацији.

Важно је да сорти не треба плодно земљиште.Упркос неким недостацима у узгоју грожђа,његова популарност је остала висока још много година.

Рајнски виноград

Производи од ризлинг вина разликују се по квалитету и укусу. Опис класичног ризлинг вина има следеће карактеристике: светло жуту боју са зеленкастом нијансом и наговештајем укуса цветне јабуке.

Укус је киселкаст.

Проценат винске киселине је виши од нормалног, али не постаје сметња у одржавању хармоничне равнотеже вина.

Рислинг бобице које расту у шкриљцима разликују се по осећају минералне ноте на непцу.

Производи од винове лозе од ризлинга варирају по квалитету и укусу

Мирис уља, гуме, керозина се вреднује у производима од вина. Такве ароме стварају се у старим ризлинг винима и имају своју вредност код обожаватеља.

У складно сложеном вино букету, такве специјалне ноте вешто су окружене другим нијансама и изазивају више интереса него непријатељства: можете их дефинисати као "уље" или "гуму" или "катранско уље" само подстицањем стручњака.

Стварање мириса нафте доприноси:

 • висок проценат зрелог воћа, који је могућ са касном бербом;
 • дуготрајна инсолација;
 • мали проценат влаге;
 • висока киселост плодова.

Каже се да је нота уља власништво аристократије на њемачким виноградима.