Сорта грожђа Прима, опис

У последњем периоду у Француској је забележен пад продуктивности сорти столног грожђа.Пала потражња за њима.Тако се конзумација јабука и банана за годину креће од 8 до 16 килограма по особи, а грожђе - до четири килограма.Све зато што је тржиште повећало увезено грожђе.Стога су деведесетих година настале три нове сорте грожђа (Ора, Иса, Прима), које се одликују раним раздобљем сазревања и оптималном цијеном.

Прима је грожђе које је добијено на бази Ливал и кардиналних сорти на Француском институту за агрономска истраживања.

Карактеристичне карактеристике грожђа Прима

Сорта Прима је произведена у Институту за агрономске студије Француске, због преласка Ливал и кардиналних грмља.

При опису, уочене су следеће карактеристике:

 • Супер рано сазревање.Прима сазријева брже кардинал седам дана.
 • Лоза расте умереним темпом.
 • Гроздови расту средње или велике величине, дугуљасти, цилиндрични, разликују се по густини.Њихова појава је слична оној у Молдавији.
 • Велике бобице, овалне, равномјерно обојене тамно плаве боје.Њихово месо је нежно, крцкање се осећа, густо са малом количином семена.Укус је веома пријатан.Кожа је танка, са густом пурином.Плодови постају плави много раније него што сазрију.Плодови су исте величине, што дуготрајно ствара привлачан изглед.
 • Описана сорта грожђа не захтева резидбу, уситњавање, штипање, стањивање.
 • Приму карактерише обилна жетва.
 • Добра оцена за бизнис.
 • Сорта је отпорна на мраз, али мора бити покривена за зиму.
 • Отпорност на болести је ниска, а да би се постигао жељени принос, неопходно је спровести превентивне мере.

Борба против болести и штеточина

Многи људи знају да су сорте грожђа често оштећене гљивичним болестима.При описивању Прима грожђа треба напоменути да то није изузетак.

Ево описа неких уобичајених болести.

Оидиум

Оидиум или Меали роса је једна од најопаснијих болести за винограде.Појављује се у облику сиве скале са мирисом трулежи, који се лако брише.Оидиум грм је погођен било где.Захваћене бобице почињу да се стврдњавају, а затим пуцају.Млечна роса добро се развија у температурним условима од +25 до +35 степени.

Обуставља ширење оидиум кише и росе.Превентивно лечење грожђа Прима од болести оидијума врши се четири пута по сезони:

 1. пре цветања;
 2. после цветања;
 3. после две недеље од другог третмана;
 4. почетком августа.

Предложени за токористити једно од ових средстава: Квадрис, Топаз, Флинг.

Милдев

Ово је такође прилично популарна болест грожђа.Назива се и пепелница.Болест је примећена уљаним мрљама жуте или светло зелене боје на биљци.При високој влажности, дно лишћа је прекривено бијелим цвјетањем.Удобни услови за развој плесни - влажност, висока температура ваздуха.Период инкубације траје од четири до десет дана.Што је виша температура, активније се развија болест.

​​

Плијесан оштећује све зелене дијелове винове лозе: лишће, младице, цватове, бобице и витице.

Филоксера

Најопаснија болест за Приму и друге врсте грожђа.Суочавање са таквом болешћу је веома тешко.Не само да се невакцинисана биљка може заразити, већ и уз помоћ гриње.У борби против ове болести препоручују се лекови Нитрафен и Днок.Ако се појавио крпељ пре цветања грма, примените Би-58, Нурел Д, Омаит.Након цветања цветова, корисно је да се грмље третира једним процентом раствора колоидног сумпора или да се користи сумпорни прах.Али, морате разумети да је руковање сумпором дозвољено само на температурама ваздуха до +25 степени.У супротном може доћи до опекотина.У периоду плодоношења грожђа може се користити само калијум перманганат или колоидни сумпор.

Филокксера има необичан развојни циклус, због чега паразит преживљава.

Антхрацносе

Антрацноза је другачијазове се богиња грожђа. Најчешћа болест се јавља током периода цветања грожђа. Када су листови грожђа погођени, они показују сиве мрље које се на крају претварају у чиреве. Депресивне мрље се појављују на захваћеним бобицама. Након неког времена, плодови мењају облик. У профилактичким циљевима употребе антракозе подразумева се Антрацол, Ридомил Голд. У периоду од 4-5 летака корисно је третирати биљку са Бордо смјесом.

Антрацносе је инфекција која је поријеклом из тропа, а појавила се у умјереним географским ширинама релативно недавно.

У борби против болести грожђа, важно је да се стакленике благовремено проветре, да се веже грмље и да се на време уклоне заражени делови грожђа.