Сорта грожђа Леон Мијо - преглед са описом и фотографијом

Практично сваки вртлар је укључен у узгој грожђа. Захваљујући раду узгајивача, нове зимски-издржљиве, обилато плодоносне сорте, које се узгајају не само на југу, већ иу регионима средње зоне. Сорта грожђа Леон Миио је високоприносни хибрид који је веома тражен међу виноградарима. Ово је хибридна форма која се добија француско-америчком селекцијом као резултат крижања три варијанте - Рипариа, Голдрислинг и Рупестрис 101-14.

Грозду Леона Миллауа - Француза из Америке

Опис сорте

Ова култура има висок, квалитетан и стабилан принос, рано сазревање плодова, одличан укус и добар комерцијални изглед плодова. Грмље карактерише снажан раст. Винова лоза и изданци добро сазревају. Листови петоглавог, средње величине, заобљеног облика са неравном, пјенушавом површином. Плод се јавља након 130 дана од почетка вегетације, а пада на прву деценију августа.

Четке средње густине, цилиндричног облика. Уз добру негу и исхрану, тежина једне гомиле може досећи 150-170 г. Јагоде су овалне, љубичасте боје, тежине од 5 до 7 г. Унутар плода налази се меснато, пријатно укусно, веома слатко месо са лаганим чоколадним укусом. Садржај шећера у плоду је 25%. Због тога се жетва ове сорте често користи за повећање садржаја шећера у свакој мошти.

Једна од главнихПредности Леон Миио хибрида су добра зимска отпорност - до -27 степени . Осим тога, грожђе има добру отпорност на болести и штеточине. Рано зрели технички тип грожђа Леон Миио спада у групу универзалних сорти.

Сорта грожђа Леон Миллау је отпорна на гљивичне болести, толлерантин на филоксеру

Апликација

  • Потрошња свеже.
  • Производња сокова, вина.
  • Кухање грожђица.

Берба грожђа има добру транспортну способност и високе укусне особине. Од плодова ове сорте су елитна пића, добре структуре и невероватне ароме.

Брига за винову лозу не захтева много труда и трошкова. Редовно заливање, отпуштање земље, исхрана и годишња резидба су све што овај усев захтева за потпуни раст и плодност.

Упркос високој отпорности на болести, искусни вртлари препоручују редовно превентивно лечење грмља биохемијским препаратима пре почетка вегетације, током периода цветања грмља и јесени, након спуштања лишћа.