Сорта грожђа Кхасански

Обично, грожђе је биљка отпорна на мраз и мраз. Неће сви у северним областима желети да га узгајају. Али у протеклих неколико година, узгајивачи су развили многе врсте непокривеног грожђа за Урал и Сибир.

Хасански

Карактеристике грожђа Хасански

Хашанско грожђе је техничка сорта и има такве особине:

  • снажне грмље;
  • зрење винове лозе је добро;
  • повећана отпорност на мраз;
  • ломљивост цвијета;
  • гроздови и бобице средње или мале величине, тамно плаве или црне боје;
  • отпорност на болести.

Хашанско грожђе је подељено у две подврсте:

  1. Хасан Боус;
  2. Хасан свеет.

Вариети Кхасански Бовес

Ова сорта је створена преласком амурског грожђа са далекогисточним Тихоновим.

Сорта је одлична за производњу вина и сокова. Важно је да Хассан Босуа има повећану отпорност на гљивичне болести, посебно на милдеу.

Грмови се разликују по снази и отпорности на мраз. Ова врста грожђа носи зимски мраз без склоништа.

Грожђе се разликује по малим групама цилиндричног облика

Савршено зреле младице. Ова сорта се цени због високог приноса.

Оставља средњувеличине, трослојне са малим резовима.Цвијеће бисексуално, што не захтијева посебно опрашивање.

Гроздови су мали, цилиндрични.Јагоде су мале црне боје, округлог облика.Кушају слатко и кисело са деликатним укусом Исабеле.Зрење бобица почиње у августу, али се коначна зрелост плодова постиже тек у септембру.

Користи Хасан Боус за прављење сокова.Али користи се и свеже.

Грожђе Хасански Боуса је високо отпорно на мраз у северним регионима.

Хасански Свеет

Вино сорта.Направили су га фармери из Далеког истока.Кхасански слатко одликује прилично кратка сезона раста и снажан раст грмова, те стога припада супереарним сортама.Током године грм расте на пет метара.Изврсно зрење винове лозе Хасански слатко је обдарено отпорношћу на смрзавање и може издржати температуре до -35 степени, тако да нема потребе за склоништем.

Листови су цели, ретко тространи, са ситним резовима, издуженог облика, тамно зелене боје.Због броја цвијета, сорта је самозапрашена.

Берри Кхасански свеет - мален от 12 до 14 мм.

Гроздови расту до средње или мале величине, од 8 до 12 центиметара, цилиндричног облика. Јагоде су мале, од 12 до 14 мм., плоснатог облика, тамно плаве боје са примјетним цвјетањем плаве.Кожа бобица је танка, али је издржљива, има много боја.супстанце које се могу брзо одвојити од пулпе. Пулпа плода је слична угрушку, светло зелене боје, хрскава. Укус је слатко и кисело, али пријатно. Воће сазријева почетком септембра.

Нанесите слаткиш Кхасански за израду сокова и вина. Сок из описаног грожђа са црвенкастим нијансама има много витамина Ц и мали проценат танина. Дакле, у 100 мл сока налази се 21,8 мг вредног витамина Ц. Сорта Кхасански Свеет се вреднује високим процентом приноса сока: од масе купине, принос сока је 74-75%, садржај шећера је од 20 до 26%. Техничке сорте грожђа обогаћене су складном комбинацијом шећера и киселости.

Ова сорта грожђа савршено се користи за производњу висококвалитетних десертних и столних вина, тамне боје граната са посебном складном бојом и изузетном чоколадном нотом.

Многи када описују вино из овог грожђа, уочавају деликатну нијансу трешње и прекрасну црвену боју.

Вина овог грожђа су популарна у балтичким земљама. Дакле, постоји равно, светло вино "Кхасански свеет"