Сорта Буденовка: опис, карактеризација и култивација Томато

Међу познатим љетниковцима и почетничким аматерским парадајзом, Буденовка је већ пронашла своје фанове, захваљујући доброј жетви укусних и великих плодова, чак иу најплоднијој години, непретенциозној нези и отпорности на бројне болести. Парадајз ове сорте је узгајан, регистрован 2002. године и патентиран у Русији.

Разноврсни парадајз Буденовка

Парадајз Буденовка карактерише средњорочно сазревање. Овај тип је могуће узгајати у земљишту и стакленику. Величина плода зависи од климатских услова и начина култивације. Биљке у топлим регионима могу се узгајати у пластеницима и на отвореном. А у хладнијим крајевима боље је користити пластенике тако да су плодови велики и меснати.

Опис изгледа

У разним изворима о вртларству дат је следећи опис ове сорте парадајза. Постројење је представљено грмом просјечне висине од око једног метра, али обично до 120, а понекад и до 150 центиметара. Коренски систем је моћан, широк до пола метра. Стабљика је танка, тако да вам треба везивање. Лишће на кљуну мало, четкица једноставног типа. Њихов број варира од шест до осам комада. Листови су средње величине, са набораном површином, без пубертета. Боја је тамно зелена.

ТоЗа узгој сорти парадајза Буденовка потребно је 100-115 дана након формирања првих изданака.

Томато Буденовка. Како расти

Цватови и плодови

Цватови су једноставни, први се формира изнад деветог - једанаестог лишћа, а остатак свака три лишћа. Број плодова у цвату је у распону од три до седам. Важан параметар ове биљке је самоопрашивање.

Парадајз ове сорте је велик, укусан, округлог облика са сужењем плода. Кожа је глатка, танка, али густа. Већина парадајза има исту величину. Месо је добро, густо, слатко-кисело по укусу. Тежина парадајза достиже 300-500 грама, често можете наћи парадајз тежине 700 грама. Боја плода је ружичасто-црвена. Незрели парадајз има боју у распону од светло зелене до бледо ружичасте. Месо је ружичасто-црвена, месната, укусна.

Принос од једног метра квадратног лежаја је до двадесет килограма , а из једног грма се креће од четири до пет до седам килограма.

Парадајз је отпоран на касно палеж, брашно и друге болести. Да би се спречиле инфекције разних врста болести, врши се прскање микробиолошким препаратима општег спектра дејства или инфузије белог лука.

Зрели плод парадајза Буденовка

Сетва, садња и жетва

\ т

Да би се добила добра жетва, потребно је користити само одрживе саднице. Да би се то урадило, семе треба одбацити ручно или саупотребом соли.

Први метод се заснива на визуелној контроли семена. Одбачени су они који имају видљиве знакове болести или се разликују у боји или величини.

Други метод се заснива на одбацивању семена употребом раствора кухињске соли. Да би се то урадило, семе треба ставити у 1,5% -тни раствор соли и видети која су семена на површини. Они морају бити одбачени, а они који су остали на дну, темељито опрати и користити за садњу.

За саднице се сјеме сеје у лонце или посуде. Али прво исперите семе и затим потопите у слаб раствор калијум перманганата. Сјемење сјемена би требало бити почетком ожујка, а саднице би требало садити у стакленику у свибњу или почетком липња, када се тло загрије на температуру од 20 ° Ц. Додајте хумус или ђубриво у сваку рупу за саднице.

Саднице у отвореном тлу треба засадити на удаљености од 30-35 цм између биљака и 60 цм између редова. Не постоји више од три биљке по квадратном метру.

Расадник парадајза Буденовка

Жетва је могућа од краја јула до октобра. Парадајз сазрева унутра, споља је од зелене до светло ружичасте. Такав парадајз треба одрезати након сазревања на ружичасту или благо браон боју и оставити да дозријева.

Брига за постројење, складиштење и употребу парадајза

Сорта не захтева хируршку бригу. После садње у земљи, биљка се мора везати и залијевати два пута недељно пре него што се парадајз укоријени на новом месту, а затимограничите наводњавање једном недељно.Затим садите биљку да бисте добили један или два стабљика да добијете велике плодове на рукама.Храна сорте Буденовка мора бити најмање три пута по сезони.

Изглед и преносивост су добри.Да би се плодови дуго чували, потребно их је скупити незрелим и оставити за дозријевање до новембра.А онда можете јести парадајз из ваше баште зими.Воће треба чувати на тамном сувом месту.

Парадајз Буденовка је универзалан по типу употребе и може се користити свеже, за конзервирање, као и за сва кулинарска ремек дела.

​​

Томатоес Буденовка

Предности и недостаци сорте Буденовка

Предности сорте Буденовка:

  • велике, меснатевоће;
  • средња рана сорта;
  • висок принос;
  • непретенциозно збрињавање;
  • отпорност на неповољне временске услове;
  • отпорност на касно палеж и низ болести.

Уз правилну негу, сорта нема недостатака у култивацији, али је неопходно купити семе сваке године.

Ако вам опис ове сорте одговара са свим карактеристикама, покушајте да узгојите ове парадајзе и оставићете их заувек у вашем врту.Надамо се да ће вам се свидети сорта Буденовка!