Сопствени бизнис: фарма за узгој и одржавање фазана Фазани

Узгој фазана се сматра егзотичном сортом живинарства. Ако правилно организујете производне и финансијске компоненте, фазанска фарма ће донети добар приход. У просјеку, профитабилност узгоја ове птице је око 50%, што је код живинарства висока стопа поврата.

Узгој фазана је једна од најпрофитабилнијих грана перадарске индустрије

Користи од растућих фазана

Ако желите одмах покренути озбиљан пројекат, морате узети у обзир да је цијена узгоја фазана већа од трошкова узгоја перади. Организовање мале индустријске фарме за 500 птица коштаће најмање 350 хиљада рубаља.

У овом сегменту перадарске индустрије конкуренција није тако висока као код произвођача традиционалне перади за нас - кокоши, патке, ћурке.Сходно томе, постоји више шанси за успјешно покретање и развој бизниса без да се доживи посебно јака конкуренција.

Ако желите да узгајате фазане за сопствену потрошњу и продају, онда почните са идентификацијом тржишта.

Главни потрошачи фазана:

  • ресторани који нуде јела од дивљачи;
  • престижни супермаркети;
  • ловни објекти;
  • фарме;
  • приватни зоолошки вртови и сакупљачи;
  • појединачни купци.

Фазанска јаја су скупа и имају ограничену, али стабилну потражњу. Оплодљена јаја се купују за узгој живине, а неоплођене могу се понудити трговцима у елитним дијететским производима.

Фазани купују за зоолошке вртове и уређење парцела

Као што видимо, тржиште је прилично ограничено и специфично, али врло обећавајуће ако примијенимо модерне технологије узгоја и ефикасне маркетиншке стратегије.

Комерцијални узгој фазана захтијева опипљиве трошкове рада и новца, тако да не треба улагати средства у овај посао без дефинирања стварних изгледа, барем у блиској будућности.

Имајте на уму, да постоји потреба за месом и живом живином.

Ко може продавати фазане у великим количинама?

Главни купци меса од фазана су ресторани, у кухињи од којих постоје одговарајућа јела, и неки супермаркети који продају егзотичне производе. Ресторани и супермаркети углавном купују замрзнуте лешине увезене из европских земаља. Ресторани могу бити заинтересовани за свеже квалитетно месо. Међутим, не треба очекивати превише уносне уговоре. Мало је вероватно да ћете моћи да заинтересујете домаће купце на велико са првом свежином и квалитетним месом. У овом сегменту, ваш адут је атрактивна цена.

Фазанске трупове купују углавном ресторани

Пољопривредни произвођачи, укључујући и фарме фазана, добијају добар приход продајом својих производа у иностранству. У прелиминарној фази организовања сопствене економије не треба озбиљно планирати извоз. Поред постизања довољних количина, то је повезано са додатним трошковима, папирологијом. Новом чувару фазана ће бити тешко без искуства, познавања страних тржишта, специфичности законодавства земаља увозница, као и многих сродних питања за организовање извоза производа, чак и уз довољна финансијска средства.

Неки пољопривредници узгајају и продају фазане ловним фармама. Нису сви ловишта успели да сопственим напорима обнове популацију. Неки уопште немају такве способности.У просјеку, за један лов купују око стотину фазана.​​Такође ћете морати да радите са овим сегментом потрошача. Овде не треба рачунати на велике количине продаје по повољним ценама. Али постоји позитивна тачка. Ловачки фармери радије купују јефтину перад, тако да постоји могућност да они неће бити презахтјевни за њен квалитет.

Овдје треба напоменути да се у циљу смањења трошкова транспорта таква газдинства требају тражити у њиховом региону. Неки купци већ имају своје добављаче, али то је ситуација у готово сваком послу. За поштену конкуренцију морате имати своје неоспорне предности.

Ловске фарме купују јефтине фазане

УзгојТрибал Пхеасантс

Многи људи истичу да је узгајање фазана за племе једна од најпрофитабилнијих врста живинарства. Данас постоји све већи интерес за узгој фазана. За брз почетак, фармери радије купују пилиће или одрасле птице.

Узгој ријетких пасмина фазана, које купују приватни зоолошки вртови и сакупљачи ријетких птица, сматра се обећавајућим.

Добра елита може коштати неколико стотина долара. Али само обучена перадарска кућа може да узгаја квалитетан примерак. У ту сврху се стварају посебне фарме које су усмјерене на узгој фазана.

Птица је одабрана на племену када је фарма била у служби најмање три године. До тог времена, пунокрвне птице ће расти, и биће могуће правилно изабрати. Узгој живине за племе захтева огромно искуство и значајне материјалне инвестиције, тако да се почетницима не препоручује да се баве овим профитабилним, већ тешким послом.

Потребно је добро искуство за узгој фазана за узгој

Карактеристике узгоја фазана

Фарма треба да буде лоцирана што ближе тржишту. Најбоља опција - сусједство великог града. Према статистикама, главни део фазана у нашој земљи се узгаја у предграђима.

Приступи узгоју фазана мало се разликују од метода узгоја традиционалне перади.Чак и "на старински начин", производи се продају, мало људи размишља о модерним технологијама узгоја перади и маркетиншким стратегијама.Стога,Фазански почетници имају добре изгледе за успјешан почетак и брз раст.

Птица за фазане

Савремене технике препоручују планирање кавеза на отвореном, додјељујући барем два квадратна метра једној птици. У пролеће, они морају да издвоје простор по стопи од 12 квадратних метара по птици. Такви услови се стварају у индивидуалним фармама.

Главни део трошкова представља стварање ограђених простора и кавеза. За узгој месорових фазана потребни су кавези. Ако нема одговарајућих подручја, могуће је у почетној фази доћи до малих кавеза за главно крдо, као и великих кавеза за узгој матичњака, и за младе.

Узгој перади за лов се разликује од узгоја за месо. У таквим фармама потребно је створити услове блиске природним за птице. Птица би требало да буде разиграна и стидљива, јер ловци нису заинтересовани да добију лењо товљене кућне љубимце.

Лови фазани требају врло простране волијере

Потпуно ограђивање за пет стотина фазана заузимаће око 4 хектара, а према најскромнијим прорачунима, да би се приложио, материјал треба купити за око 125 хиљада рубаља. Ограда је направљена од металне мреже са пречником ћелија не већим од 25 мм, а преко врха је повучена најлонска мрежа која не дозвољава птицама да лете.

Као иу случају узгоја фазана, младима су потребна млада ограђивања.

Задржавање дивљих птица у заточеништву је тежак, али решљив задатак. Морате створити одговарајућиуслови, иначе ће птице бити болесне, лоше се развијати, умријети.

Главни узроци болести:

  • неуравнотежена исхрана;
  • повећана гужва;
  • недостатак склоништа, затамњење.

Стални проблеми у одржавању дивљих птица у затвореним подручјима су кљуцање и канибализам. Да би их што више смањили, птице носе наочаре на кљуну. Ова мјера значајно смањује стопу одбацивања.

Кад су затворени, фазани често показују агресивност

Инкубатор за узгој фазана

\ т

Инкубатор је потребан за организацију предузећа пуног циклуса. Данас су доступни модерни неонски инкубатори за различити број јаја. Можете почети са малим обимом, ау процесу проширења производних капацитета у складу са плановима и могућностима.

Фазани репродуктивног доба стижу најкасније до 12. месеца. Женка у просјеку дува једно јаје свака два дана.

Јаја треба одмах сакупити и ставити у инкубатор, јер их у заточеништву птица најчешће баца, кљуца. И друге птице могу бити гажене или кљуцане. Пилићи се излегу за 25-35 дана. Три недеље живе у инкубатору. Мора бити опремљена потребном температуром и влагом. Затим се неколико мјесеци млади држе одвојено од одраслих фазана. Са просечном дневном брзином од 100 г, тежина птице достиже 1-2 кг до петог месеца.