Складиштење лука у подруму Лук

Дакле, дошло је време за жетву, која ће сада бити депонована у подруму и подруму. Најчешће поврће које се шаље у подрум за складиштење је лук. Неки становници и вртлари, поготово ако су први пут узгојени и убрани, не знају како правилно складиштити лук.

Складиштење лука у подруму ће бити успешно под одређеним условима

Да би се ово поврће сачувало зими, потребно је знати правила чувања лука. Најважнији услов који мора бити испуњен је оптимална температура и влажност у подруму, кући или стану.

Ако одједном немате подрум или подрум, можете похранити лук у кућу или стан.У подруму испред домаћих услова за складиштење поврћа постоје неоспорне предности. Код куће иу стану можете похранити само мале количине луковице. Подрум ће им понекад омогућити да их повећају. Поред тога, услови у којима ће поврће лука трајати до пролећа у подруму може сачувати све витамине са којима је ово поврће богато.

Припрема лука за складиштење

Да би жетва била задовољна током зиме и чак пролећа, потребно је знати правила за ефикасно чување поврћа у стану.

Приликом сакупљања различитих врста лука, важно је пратити некепрема правилима.Без обзира на сорту, ни у ком случају не можете повући поврће из земље.У супротном, сијалице могу бити озбиљно оштећене, а њихов рок трајања у подруму или код куће може се значајно смањити.Приликом брања поврћа, важно је обратити пажњу на сваку луковицу посебно.Пажљиво се копају малом лопатицом.Неопходно је осигурати да жаруље не бацају и не повређују једна другу.

Рок трајности лука дома или у подруму директно зависи од сорте.Стога, ако имате неколико врста у врту, морате их сортирати.И слично послати на складиште.

Сладкије сорте немају својство дуготрајног складиштења.Уз дугорочну штедњу, они су често изложени болестима.Због тога је тешко задржати такве сорте лука дуго, максимално до јануара.

Релативно много снажније сорте, онда је то сасвим друга ствар.Такве врсте могу мирно лежати у кући и подруму цијелу зиму у потпуној сигурности.

Лук различни сорти захтева другачији услови складиштења

Пре слања лука за складиштење у подрум (или ако одлучите да га задржите код куће), моратеобављају припремне радове.Прво, сијалице су пажљиво осушене на сунцу или у затвореном простору. Ако немате подрум, али имате гаражу, није препоручљиво складиштити поврће у њему.Такав лук ће бити нездрав.Сијалице су сушене две недеље.Даље се обрађују: лишће се одсече, али не у потпуности.ОнСијалица мора остати глава, чија је висина 5 цм.

Прије слања лука на дугу ознаку до подрума, одаберите је.Не само сортирати по оцјенама, као што је већ споменуто.Од укупног броја, неприкладне су за складиштење сијалица.Само густе сијалице које имају здрав изглед и у којима се скале сасвим уклапају једна поред друге, подложне су складиштењу.

Без обзира на то колико ће се сорти лука полагати, једна или више, оне се одређују према величини.Лако је то радити код куће.Преостало поврће које има „различит калибар“ биће ускладиштено на другом месту, у кутији.

Да би се биљка лука заштитила од влаге, она се пепе са дробљеном кредом.

Основна правила и услови за складиштење различитих сорти лука у подруму.

Отприлике смо смислили како складиштити лук у подруму или стану, али је важно поштовати све услове.

Када одлучите где ћете складиштити лук (код куће или у подруму), припремите дрвене кутије у које ће се сортирати.Понекад се складишти у густим и непрозирним врећицама, утврђује шта је за вас погодније.

Погодно је складиштити лук у ладици

Методе за складиштење лука

Главни начини складиштења овог поврћа су:

  • ) Како држати лук дуго времена?Рашири се на кутије.Главна ствар је да се довољно поврћа стави на поврће, јер би требало чувати у најудобнијим условима.Важно је да висина лука прекривена кутијама не прелази 50 цм.У супротном, постоји могућност да ће најнижи слојеви замаглити. Пазите да дно кутије не додирује под подрума, а зидови кутије не би требало да додирују зид свода.
  • Лук се и даље може складиштити у уске торбе. Врећица мора бити израђена од трајне и непрозирне тканине. За складиштење се сипа у вреће (дословно неколико килограма).
  • Како чувати лук зими? Постоји други начин. За то се користе контејнери за јаја. И елементарно, умјесто јаја, лук се ставља у сваку грану. Ако подрумски простор дозвољава, у њега се уграђују регали, на којима ће се складиштити контејнери.
  • Последњи не мање ефикасан начин да се сачува поврће за зиму је плетење. Овај метод је заиста уметност. Ткање плетенице с луком омогућује вам да је сачувате цијелу зиму.

Не заборавите на вентилацију подрума или просторије у којој ће се складиштити лук.Строго је забрањено складиштење било које врсте лука на влажном или слабо проветреном простору.Поврће ће изгубити своје корисне особине или се потпуно погоршати.

Лук в плетеници савршено очуван током целе зиме

Најбоље стање у којем се лук може ускладиштити је температура ваздуха од +3 степена. На овој температури чувају се не само лук, већ и много другог поврћа које се ставља на зиму. Због тога је температура у стану, кући или подруму веома важна.

С времена на време, погледајте у свој подрум и проверите жаруље. Аконаићи на меко поврће, треба их уклонити. Ако се лук нагло смочи, уклоните их и добро осушите. Подрум мора бити проветрен.

Ако је подрумска просторија сувише мокра, преко пода и углова, распршите вапно или дробљену креду. Ово ће елиминисати влагу.

Када се у подруму током времена накупљају сухе љуске, не журите да успоставите ред. Препоручује се да се те ваге напусте, а помоћи ће иу борби против влаге.

Кора црног лука која се накупила у подруму ће уклонити вишак влаге

Карактеристике празилука и складиштења

Правила за складиштење лука и порила код куће су нешто другачија. За складиштење празилука, благо је усађен у влажан песак. Захтеви за температуру су исти.

Да би биљка била постављена тачно до пролећа, важно је да је жетва када није потпуно сазрела.

Дакле, хранљиве материје којима је ово поврће толико богато, потопите га и одолите дуго времена. Прајк може бити сигуран и здрав у подруму до шест мјесеци.

Пре полагања, корени се секу, остављајући дужину од неколико центиметара. Ако се појаве жути листови, уклоните их.

Сада, сијалице празилука су спремне за таб. У подруму, припремите довољно влажног песка да у њега ставите поврће. За деконтаминацију се препоручује пре-песак. Након тога лук окомито копа у припремљени пијесак.

Дакле, организујете вештачки вртни кревет у подруму.

Празилук у домаћемуслови који се чувају у сличним условима, као и сијалица. Влажност - 70%, температура ваздуха је 3 степена. Уверите се да сунце не пада на поврће.

Као што се може видјети, очување лука је прилично компликован процес. Главна ствар је да се поштују основни услови за складиштење, а онда ће вас ово поврће хранити цијелу зиму, па чак и прољеће.