Симптоми орнитозе код голубова Голубови

Садржај
 1. Карактеризација болести
 2. Третман болести

Болест орнитозе код голубова је широко распрострањена на територији на којој птице живе и која је озбиљна болест.Оштећује респираторни систем птице, кламидија је постала његов трговац.

Орнитоза - обична болест голубов

Карактеристике обољења

Хламидија је узрок орнитозе код птица.Након инфекције, ћелије вируса се сакупљају у респираторном систему голубова и излучују кроз слуз и фецес. Период инкубације је више од месец дана, ћелије хламидије живе у леглу недељу дана. Ово својство чини орнитозу опасном за целу популацију голубова.Стога, инфицирана особа треба одмах бити изолована од здравих.И спровести појачану дезинфекцију.Болест капљица у ваздуху преноси се на људе.Потребно је бити опрезан у контакту са болесном птицом, користећи различите методе заштите:

 • маске;
 • побољшање личне хигијене;
 • изолација болесних особа;
 • одржавање чистоће у кући.

Немојте контактирати голуба са болесном орнитозом у непосредној близини.Већина превазилази опасност по особу, јер је ризик од инфекције мали.Али, као што јесте, треба водити рачуна о прецизности.

Болесни појединац мора бити трансплантиран у посебан кавез

Болестан појединац треба лечити, а голуб се често опоравља.У квалитетуупотреба дезинфекционих профилактичких средстава:

 • креч;
 • формалин;
 • хлорамин;
 • фенол;
 • карболна киселина.

Пожељно је да се превенција спроводи благовремено, него да се чека да се голубови разболи.Симптоми се не могу увек препознати у почетној фази, што доводи до инфекције свих птица без изузетка.Посебност микроорганизама у хламидији је његова отпорност на температурне услове.Голуб не само да се зарази орнитозом, већ га преноси и на друге појединце. Да би се спријечио развој орнитозе великих размјера, потребно је редовно чистити кућу и држати голубове чистим.

Голубови треба да буду чисти

Лечење болести

У почетку, неискусни узгајивачи су се борили са орнитозом да би убили заражене појединце.Да би се спријечила инфекција здравих голубова, уводе се одредбе карантина.И перадарница је дезинфикована, где живе здрави појединци.

Када сте управо купили појединца, ставите га на посебно место да бисте идентификовали симптоме болести.Ако не, померите голуба у заједничку просторију.

Третман зараженог појединца се обавља следећим активностима:

 • У облику хране која се третира посебним препаратом, стока птица се храни.
 • Спровести превентивне мере дезинфекције.
 • Изолација појединаца.

Лечење орнитозе обрађеном храном спроводи се до седам пута дневно.Двадесет грама тетрациклинског лека је изоловано по килограму хране.

Када се заврши стадијум утицаја на тело голуба са антибиотицима, неопходно је да се његово стање обнови витаминским препаратима и лековима за животиње које су прошле интензиван третман.

В примеру орнитозе, дезинфекција голубова је обавезна

За одржавање третмана и очување здравственог стања стоке обавезна је акција чишћења куће. Препоручује се промена пода на поду, темељно опрати под и зидове дезинфекционим средством. Лечење орнитозе није тежак процес, главна ствар је да се симптоми благовремено идентификују, а да се не збуњује са другом болешћу.

Третман треба спроводити благовремено како би се спречила контаминација популације. Ниво трошкова за обнављање статуса свих голубова и један се разликује.

Вањске знакове болести карактерише слуз. Излучује се из респираторног тракта животиње. Након тога постају гнојни. Течност се ослобађа из очију, а прстени се увлаче око очију. Голуб почиње да реагује на светлост и шкиљење, подручје око очију постаје ћелаво. Као резултат, очи се држе заједно због лепљиве конзистенције суза.

Следеће манифестације су губитак апетита, затим губитак тежине и летаргија. После тога, дисање голуба постаје звучно, а следи му кашаљ.

Орнитоза има изражене симптоме

У плућима постоје различити звукови респираторне инсуфицијенције. Ово сугерише да је респираторни систем појединцаамазед.Накнадне манифестације орнитозе су: лабава столица, повреда птичјег моторичког система, као резултат имобилизације птице.

Проблематично је излечити голуба.Досегла је завршну фазу развоја болести.Ово наглашава потребу за редовним надзором појединаца у било којем стању.Спречавање болести гарантује смањење трошкова неге перади.

Држите птице чистим, храните их чистом и свјежом храном, пратите чистоћу воде.Вршити правовремену вакцинацију стоке.

Када купујете појединца, извршите детаљну инспекцију, након што сте је изоловали.Тако ћете себи и голубу дати прилику да се прилагоде, ау случају присуства морбидитета заштитите здраве појединце од болести орнитозе.