Симптоми и лечење кетозе код крава Краве

]

Кетоза је честа болест у сточарству.Појављује се као резултат неправилног метаболизма услед недовољног нивоа угљених хидрата и обраде масти у јетри.Болест је својствена млијечним кравама старости од 5-8 година.Појављује се у року од месец дана након женске телади.У случају не-дијагнозе и одговарајућег третмана, болест постаје хронична.Такође, стање болести се односи на животиње са високим нивоом продуктивности.Пољопривредници треба да обрате пажњу на стање млека, при чему кетоза готово да не пени, има мирис ацетона са горким укусом.Краве су неактивне, губе на тежини, вуна се смањује, сексуална цикличност код жене је поремећена.

Недостатак сена и траве у исхрани краве може узроковати кетозу

Појављују се узроци кетозе

Због карактеристика рукавице, тело акумулира кетонтијела која узрокују оштећење унутрашњих жлијезда, јетре, срца и неколико других органа. Чешће од других животиња, појединци са производњом млека од око 4000 кг су подложни болести.Кетоза се јавља и код прекомерног храњења концентрисаних хранива са недостатком сена и коренских усева.Прекомерно храњење храном која садржи протеине имасна киселина, недостатак енергије у напетом времену лактације. Сама маслачна киселина је примарни извор кетонских тијела. Кетоза се јавља после женске телади три месеца. Зато што у периоду интензивне лактације тело троши много енергије на формирање млека. Према томе, потреба за глукозом се повећава скоро три пута.

Симптоми појаве болести

Клиничка слика стања краве директно је повезана са интензитетом и временом утицаја кетонских тела на појединца, целокупну имунолошку функцију и карактеристике организма. Болест се одликује читавим низом симптома.

Тјелесна температура не расте, али постоји низ поремећаја у пробавном, кардиоваскуларном и нервном систему.

Индикатори у крви, урину и млеку се мењају. Животиња постепено постаје неактивна, споро реагује на различите подражаје, јављају се грчеви мишића. Дуго времена лежи дуго, тешко се диже.

Крава са кетозом постаје летаргична и често лежи

Пољопривредници примећују аритмију. Болна регија јетре. Животиња губи тежину због смањеног апетита. Као резултат, продуктивни капацитет појединца се смањује.Сексуални циклус залута. У хроничном облику болести долази до неплодности.Болест је озбиљна и има тежак исход, како за краве, тако и за пољопривреднике. На крају крајева, продуктивност се тешко може прилагодити само сљедећемтељењеСтога, када се код крава појаве први симптоми кетозе, треба предузети све неопходне мере да се избегну непоправљиве последице.У зависности од количине накупљених кетонских тела и нивоа метаболичких поремећаја, утврђени су симптоми кетозе.Вежбање у акутним, субакутним и хроничним облицима код крава.Акутни ток карактерише иритација нервног система, претерано узбуђење, губитак апетита, млеко даје мирис ацетона.У субакутној фази, формирање млека ће бити завршено, долази до квара пробавног тракта црева.Уз хронични ток болести, јављају се проблеми са репродуктивним функцијама, што је препуно појаве циста у јајницима.

Дијагноза болести код крава

Да би се направила тачна дијагноза стања животиње током кетозе, треба извршити свеобухватну анализу.Анализирајте храну, услове под којима се држи стока и извршите тестове крви, урина и млека у лабораторији.Квалитет млијека можете провјерити код куће.Производ из болесне краве практично не пени, има горак окус и танак слој креме.

Да би се добила тачна дијагноза у клиничкој лабораторији, користи се Лестраде реагенс, што указује на повреде у кратком времену.

У случају када се у тиквици мијеша 10 мл млијека и реагенса, течност постаје љубичаста због великог накупљања кетонских тијела.На исти начин проверавају урин животиња које су такође у опасности.

Млеко болеснокрава кетоза горка према укусу

Лечење кетозе код животиња

\ т

За ефикасно лечење, потребно је искоријенити извор болести. Пољопривредници треба да балансирају енергију и исхрану протеина, смање концентрацију високопротеинских, угљених хидрата и обрнуто повећавају потрошњу висококвалитетних сијена и коријена. Важно је ослободити се хране лоше квалитете у исхрани, као што су: силажа, храна са високим садржајем бутерне и оцтене киселине. Болесним особама са кетозом потребна је посебна здрава исхрана и исхрана. Терапија лековима се користи за смањење садржаја кетонских тела у телу, нормализацију глукозе у крви, гликогена и ацидобазне равнотеже.Такође, да побољша рад гастроинтестиналног тракта, срца, јетре и других органа, да попуни тело недостатком витамина, елемената у траговима.Глукоза се даје интравенски 1-2 пута дневно током три дана. Они стављају натријум бикарбонат, амонијум лактат, пропилен гликол, витамине. Пољопривредници морају да се консултују са ветеринарима како би добили прецизан и свеобухватан рецепт за лечење.

Ветеринар ће прописати потребне лијекове и њихову дозу

Превенција болести

Потребно је фокусирати се на исхрану стоке на прехрамбеним производима, укључујући сочну и високо концентрирану храну. Изузетно је важно обезбедити уравнотежену исхрану краве током трудноће и директног телења. Храна треба да буде свежа, квалитетна иу довољној количини. Диет андхрањење обухвата:

  • чистоћу хранилица са новим оброком;
  • ​​
  • слободан приступ посуди за пиће;
  • примање око два кг свежег сена дневно;
  • енергија и лако пробављиви производи.

Превенција кетозе се постиже уравнотеженом исхраном животиње.У исхрани треба да буде најмање 8 кг свежег сена, око 15% коренских усева, 30% концентрата.У периоду близу хотела, покушајте да повећате енергетски садржај хране.

Приближно 3 недеље пре тељења, храни краву килограм концентрата дневно, повећавајући количину килограма сваке недеље.До времена тељења, порција мора бити најмање 3 кг.

Активна вежба је једна од најбољих превентива.И летња и зимска шетња за километарску дистанцу повећавају апсорпцију мишића кетонских тела из крвотока.

За добру изведбу стоке, обавезно држите животиње добро избалансираним.Обезбедите одговарајућу негу и одржавање.Ако имате прве симптоме болести, потребно је да се обратите специјалисти за тестирање.