Сибирско зрење - рано зрела сорта парадајза Парадајз

Парадајз је усјева која воли топлоту и воли влагу и сунце.Зато што се највећи део овог поврћа извози из јужних региона.Али чак и они који живе у сјеверним географским ширинама земље желе на парцелама узгајати парадајз за јело и конзервирање.Али због климатских услова и кратког лета, немају сви прилику да пожање зрели усјев.

Да би се ријешио овај проблем, узгајивач је узгајао разне врсте парадајза "Сибирски рано".Одавно се етаблирао и до данас је популаран међу становницима Сибира и Украјине.

Сибирски парадајзи су одличан избор за све вртларе.

Карактеристика сорте

Рано дозријевање рајчице припада типу детерминанте.То значи да у неком тренутку постројење престаје да расте.Током лета достижу висину од 30 до 90 цм, али у просеку 60-70 цм, а за повећање приноса практикују формирање грмља за два стабла.Сорта сибирског парадајза назива се рано сазревање, јер је потребно просечно 110-130 дана од клијања до плодног.На једној биљци се развија од 5 до 12 плодних цватова.Зрење усјева се дешава истовремено.

Парадајз расте, до 70-110 г. Облик плодова је округлог и равног округа.Риббинг је слаб.Боја плода је јарко црвена.Разликује се смањеном количином семена.Тасте Томатораван али арома изражена. Због високог садржаја суве материје (7%), парадајз се може конзумирати не само свеже, већ и за кување пире кромпира, пасте, сосова, за пресовање сокова, за очување.

Опис пољопривредне технологије

Званична карактеристика каже да парадајз добро расте, везан и сазрева под условом да има довољно топлоте и светлости. У условима кратког хладног лета или на релативно сиромашним тлима, да би се постигао максимални принос, потребно је придржавати се компетентних пољопривредних техника.

Узгајати сибирски парадајз сазрео у отвореном тлу, у пластеницима под филмом иу пластеницима. Без обзира на изабрану методу, вртлар мора слиједити правила култивације, а не прескочити важне кораке.

Узгој поврћа као што је парадајз захтијева компетентан приступ, тако да је важно предвидјети све нијансе.

Сви знају да се највећи могући принос и за кратко вријеме може постићи само узгојем садница. Али пре сјетве контејнера у марту, неопходно је да се изврши припрема семена.

Опис агротехнике:

  1. Да би се убрзали унутрашњи процеси, семена су стратификована или хладна. Да би то урадили, они су средином јануара, у сувом облику, у паковању стављеном у фрижидер даље од замрзивача. За два месеца, они ће бити каљени на температури од + 2 + 4 степена. Ако сте пропустили ову тачку, можете организовати комбиновану стратификацију са променом хладних и топлих температура. Фород тога, отекле семе се стављају у фрижидер 20 сати, а након неколико дана у топлој просторији са температуром ваздуха од 18-20 степени.
  2. Садни материјал се чува у хранљивом раствору са дрвеним пепелом, дезинфикује се калијум перманганатом и сија се у припремљеној земљишној мешавини.Неки вртлари радије клијају семе пре сетве.
  3. Контејнери су покривени стаклом или фолијом и стављени у топлу просторију пре клијања, што се већ дешава 6–7 дана.Материјал за прекривање се уклања, млади сеји се преносе на сунчано место и одржавају температуру од 16 степени, постепено повећавајући на 22º.Зароните у биљке након формирања првог пара правих листова.

Када се сади сорта

Пар недеља пре садње, одрасле саднице почињу да се стврдњавају.Да бисте то урадили, извадите на улицу у хладу.Ноћу, узмите веранду или на затвореном балкону.Након што је биљка успостављена у пенумбри, постепено се навикли на сунце.И тек након што се парадајз довољно опустио, довели су их на сунце, али не у време ручка.Ако се на листовима садница појаве беле мрље, биљке су изгореле од сунца, потребно их је одмах вратити у хлад.

3-4 дана пре садње, саднице се остављају ван ако температура ваздуха ноћу не падне испод 12 степени.

Слетање у земљу је могуће само 55-60 дана након појаве изданака, када се на биљкама формира 7–9 летака.Немогуће је дуже затегнути.Када се садња обилато залива и више се не додирује7-10 дана Након што се биљке укоријене, оне их хране, уклањају коров, благо увијају и малчирају тресетом, коприве, калемљеном травом и чиревима. Слој малча није мањи од 5 цм.

Да би се добио велики усев, важно је једном у 4 дана ставити парадајз на сламке (оставити 1 цм пенеса), везати их док расту, резати лишће (само до прве четке). Месец дана пре жетве, они зграбе врх тако да храна иде плоду, а не зеленилу.

У отвореном тлу жетва из грма износи до 600 г, од квадратног метра до 7 кг. У стакленику су биљке високе, принос је до 9-10 кг /м², од грма - 1-1,2 кг.

У отвореном врту, воће је веће и има богат укус. Од стакленика, парадајз није тако укусан и сви су средње величине.

Сорта издржава летње хлађење и отпорна је на многе болести осим на мрље. Али упркос томе, грмље се мора распршити из фитопхтора и колорадског крумпира.