Сибирске сорте грожђа

За виноградарство у Сибиру важно је знати које су сорте погодне за ову климу. Постоје специјално узгојене сорте грожђа сибирске селекције.

Једна од сорти грожђа за Сибир - сјећање на Домбовску

Карактеристике грожђа за Сибир

Прије 50 година почела је селекција грожђа за сурове сјеверне крајеве. За ово је било потребно узети у обзир особитости сибирске климе:

 • дуге и хладне зиме;
 • велике флуктуације дневних и сезонских температура;
 • веома кратак период за сезону раста.

Зато се користе само сорте које су отпорне на зиму. Морају да издрже -40 степени мраза. Од велике важности у опису сибирске селекције је време сазревања грожђа: од тренутка цветања бубрега до сазревања грожђа. На северу, рани типови грожђасазревају у 115-125 дана . Врло ране сорте дају зрење плода, у 105-115 дана. Супер рано грожђе треба мање од 105 дана.

грожђе Тукаи

Ово је веома рана сорта сибирског узгоја,даје високе приносе.Сазријева за 100 дана.Његови грмови расте широко.Једна винова лоза може дати много грожђа.Зрели плодови могу дуго остати у грму у добром стању.Гроздови су велики и достижу један килограм.Амбер са зеленим тоновима бобица мале величине са укусом мушкатног орашчића.Њихова кожа је густа, тако да ова сорта савршено транспортује транспорт.Ако је грм преоптерећен, величина кластера ће бити мања.Да би се то спречило, рационирање цвасти, уклањање вишка.

Сорта толерише мраз нормално на -25 степени.Али Тукаи нису обдарени добром заштитом од штеточина.Проматрајући правилну његу, грм неће бољети.

Сибирска сорта Тукаи

Сорта Соловиов-58

Соловјев-58 сазрева последњих дана лета.Нанесите га на винарство, правите сок и користите као изглед стола.Принос је просечан.Нормализовањем грма, ствара се компактност.Четке релативно мале величине, од 100 до 300 грама.Јагоде су беле боје, заобљене, тежине 2-4 грама, врло сочне, са једним рудиментарним семеном, осећа се мушкатно-јагодна арома.Соловјев грожђе -58 обдарено је добром заштитом од болести, брзо се укоријенило.Отпоран на мраз, може издржати до -32 степени.Ово је сјајно за Сибир.Али, потребно је склониште за зиму.

Русовово грожђе

Плодови Русовена се достигну за 115 дана.Нанесите га као поглед на стол и припремите вина.Има просечну плодност, али није преносива.Кластери сазревају са тежином од 500грама до 1 килограма. Јагоде су велике, до 5-6 грама, зелене боје, са посебним мирисом мушкатног орашчића. Када је кишно вријеме или обилно залијевање, могуће је пуцање грожђа. Слаткоћа бобица привлачи осе. Ради заштите добијају мреже или спреј инсектициде. Фрост бусх добро подноси (до -27 степени). Отпоран на пепелницу.

Грожђе Мурометс

Плодови сазревају у 110 дана. Користи се као стол и погодан је за прављење грожђица. Жбун се одликује снажним растом, има одличне плодове. Тежина зрелог грла достиже 400 грама. Јагоде су тамно плаве, велике са воскастим премазом. Јагода је месната, са малом количином семена, нема мириса.

Мурометс је савршено заштићен од плијесни, али је осјетљив на оидиум, сиву трулеж. Отпорност на мраз до -26 степени.

Столное грозде Мурометс

Ред нутмег супереарли

Да би суперзрели црвени мушкатни орашчић сазрио плодове, потребно је од 95 до 100 дана. Четке средње величине са тежином од око 400 грама. Јагоде имају тежину од 4-5 грама, округле, црвенкасте боје, када потпуно сазревају, постају љубичасте боје. Пулпа са доминантним окусом мушкатног орашчића и шкрипањем када се гризу. Отпорност на мраз је ниска, издржи само -23 степена. У зимском периоду, потребна су вам склоништа. Не квари осе. Обезбеђена је добра заштита од сиве трулежи, али је заштита од оидиума и пепелнице просечна.

Грапе Цодреан

Гроздови Цодреанки сазревају за три месеца.Плодност сорте је висока.Грожђе тежи просјечно 400-600 грама, али понекад досеже и до 1,5 килограма.После сазревања, гроздови су дуго сачувани на грму, без губитка квалитета.Јагоде велике од 6 до 8 грама.Њихова пулпа је густа, сјеменке се лако одвајају, изврсна су укусна својства.

Цадреан је повећао отпорност на болести, али је отпорност на мраз ниска, све до -22 степени.

Сибирска сорта грожда - Кодрианка

Башкирски рани гроздје

Пасмина је настала од одгајивача Стрелиева Л.Н.на основу Амурског грожђа.Башкирски рани има високу отпорност корена на мраз, у поређењу са европским и азијским сортама.Ова врста активно сазрева у раним периодима током читавог периода раста.Али снага раста је просечна.Башкирско рано грожђе карактерише присуство женских цветова.У сврху опрашивања, препоручује се садња других раних сорти: Амур хибрида, Зилга, Алпха, итд.

Сорта је способна да произведе високе приносе.На једном пуцу може бити 4-5 цвјетних гроздова, али је потребно опрашивање.Грозд ове врсте је мали, али је јагода велика до 10-15 мм.Боја плодова је тамно љубичаста, укус је слатко-киселкаст, укусан.Дјеца воле.

Рано руско грожђе

Култивирано у Новочеркаску.Рани период зрења је довољан: од 105 до 110 дана.Разликује се у активном расту.Грозд је мали, тежине од 250 до 400 грама, конусног облика, лабав, понекад лабав.Јагоде тежине од 3 грама до 5 грама, овалне, тамно розе боје, слатке према укусу.Активно зрење винове лозе.Руски се рано успоставио као поуздан облик.Посебно популарна сорта међу љубитељима грожђа.

Рашица грожђа Шарова

Ово је хибридни облик селекције сибирског грожђа.Донио му је сибирски одгајивач Р.Ф. Шарова 1972. године.У грожђу Шаров постоје бисексуални цветови, па је грм самопрашив.Пронађени су кластери, и мале и средње величине.Плодови су округли, тамно плаве боје, слатко-киселог окуса.Сазревање у Сибиру пада средином августа.Плодност хибрида је висока.На једном изданку расте 3-4 кластера.Све пасторке су плодне.

Гроздови су мањи, али бобице су веће и сазревају касније од главних плодова.

Грапес Риддле оф Схаров

На дну, пасторци штипају преко 3-4 листа, горњи посинак се уклања или прикован, цвасти се уклањају.

Зрење винове лозе пада на ране фазе и на читав раст.Зрели плодови остају на грму.У облику калупа, бобице су још слађе

Карактеристике бриге за грожђе у Сибиру

Када се узгаја грожђе у сибирским земљама, треба узети у обзир следеће особине.

 • У зимском периоду, садни материјал се складишти у дубоким складиштима која се не смрзавају, или у дубоким рововима до једног метра, покривена дебелим снежним покривачем.
 • Култивирање је боље дати предност раним врстама европског грожђа које су калемљене на подлоге зимски издржљивих сорти: Амур и Американац.Због тога неће бити смрзавања корена, што омогућава биљцидобро расту и производе високе приносе.Инокулација покреће вегетацију усева: у пролеће, проток сока се јавља раније, ау јесен, активност кореновог система се зауставља.
 • Садња направљена у јесен у дубоко и оплођено земљиште ће заштитити коренски систем од смрзавања.
 • У прољеће у Сибиру се не препоручује него везати винову лозу.Боље је чекати до краја мраза, покривати винову лозу филмом, комадиће крпа ..
 • Зелене операције се обављају на почетку вегетације, ограничене су на лагано ломљење пасторака и неплодних процеса на врху грма.Понекад праве штипање великих изданака који су достигли горњу жицу ослонца и притегнули развојне процесе окомито.
 • У вези са суровом климом, култура мора бити “одгајана” у сибирско окружење, а не попрскана, не доспијевају на врх, а не лишити земљу у љето.
 • Корови се уклањају у близини младог грожђа.Између редова, корови су косили или коче.
 • У Сибиру нема штеточина и мање болести винове лозе, па је употреба пестицида непрактична.
 • Симулација грма на вертикалној жичној подлози направљеној од срчаног снопа.