Што може рећи промјена боје лишћа грожђа

Грожђе је могуће са потребним минералима и витаминима обезбедити на два начина: корен и фолијарно ђубриво. Као лишће грожђа може се рећи о квалитету ђубрива и бриге о биљкама, уопште.

Боја грожђа је показатељ здравља винове лозе

Како лист мијења боју

Да бисте утврдили исправност својих поступака, морате стално пратити боју и стање лишћа на лози. Пошто лишће може да вам прича о могућој болести, као ио чињеници да је у нези садног материјала направљена нека грешка.

Лишће винове лозе је важан део целе биљке. Садрже већину хранљивих састојака винове лозе. Они синтетишу витамине и минерале и обезбеђују приступ витаминима из корена у целој биљци.

За почетнике, адут у рукаву је способност да се одреди стање лишћа винове лозе.По изгледу лишћа биљке може се одредити генеалогија грожђа: његова разноликост и могућа укрштања са другим врстама.Када купују саднице, и годишње и двогодишње, ово знање игра важну улогу. Као зелени покривач винове лозе можете сазнати како се дорада корена дистрибуира кроз биљку. Као резултат тога планират ћете исправну и пуну бригу о садном материјалу. Зелени покривач је и радар који сигнализира појавуболест или рањивост на штеточине. То вам омогућава да сазнате о опасности за будуће усеве у раним фазама, што помаже да се елиминише претња у њеној клици.

Да би се обезбедила правилна нега за зеленило, треба погледати ране фазе, почевши са младим пролећним садницама, када су листови веома мали и формирају се мали изданци. Након што сте купили младу младицу, прегледајте је и побрините се да је то сорта коју сте хтели да купите и да ли на њој има могућих нежељених суседа. Није увек могуће купити производ који сте тражили, због опрезног става садашњих продаваца садница.

У нормалном стању, листови винове лозе су обојени једноличном зеленом бојом

Свака сорта грожђа има своје особине и особине у цватњи, гледајући их, могуће је утврдити да ли сте постали жртва наредне обмане. На пример, следеће сорте грожђа имају такве особине:

  • Лишће Муромета је светло зелене боје, а зелени покривач усправља вертикално.
  • Сорта грожђа нема обореног лишћа, а боја потоње је бронзана.
  • Поглед на биљку Негрула даје лишће са лила нијансом и падају са осетљивим погледом.
  • Сорта Молдавија је покривена као паукова мрежа и љубичаста је присутна у боји лишћа.
  • Лишће јубилеја се не спушта и има богату боју.
  • Зелени покривач планине не пада.
  • У децембру сорта, благо спуштена лишћа са жућкастим нијансама.
  • Молдавска биљка има зелену боју и мало потонепроцес раста.
  • Сор Дњестар има изражену љубичасту боју лишћа.

Да се ​​не би погрешили са избором сорте грожђа, а то није тако једноставан задатак као што бисмо жељели, потребно је консултовати се са стручњацима и искусним вртларима. Они могу дати добре савете о бризи и избору грожђа.

Најлакше је утврдити којој врсти грожђа љето већ припада, онда су лишће потпуно развијено и отворено, и непогрешиво је идентификовати врсту по њима.Прво се прате обриси зеленог покривача: лист може бити округли или са читавим ивицама; постоји и облик овалног листа.Сорта се може одредити и обликом самог листа на тањуру, бојом и изрезима на плочи.

Јубиларно грожђе има лишће богате боје

Шта значи промена боје?

Главно је да се на време примети да је грожђе болесно или да му је потребно нешто хранљивих материја. Позитивна особина узгоја грожђа је да гледајући плочу са листовима, можете схватити много за себе.

Пре свега, зелени покривач указује на неправилно заливање. Уз правилно заливање, зелени део изданака треба да падне вертикално надоле. Када лишће расте, то указује на недостатак влаге грожђа. Ако не отклоните проблем на вријеме, лишће ће и даље расти, престати расти и постати меко. Завршна фаза занемаривања винове лозе ће бити губитак приноса. Будите опрезниза њихову културу садње, грожђе вам више говори о недостатку бриге.

Постројење за грожђе не говори само о лошем наводњавању, већ ио недостатку минерала.

У зависности од елемента који недостаје, листови се могу манифестовати на различите начине.Знајући у ком случају се зелени покривач манифестује и како, можете извући закључке и исправити ситуацију.Појављују се спољашњи знаци недостатка хранљивих материја, различити су.Зелени покривач губи своју боју и слаби, заједно са гроздовима грожђа и самим виновом лозом, када му дајете азот.Прекомерна количина азота и недостатак других хранљивих састојака изазивају прекомерни раст биљака и отицање грожђа.

Црвенило лишћа винове лозе је узроковано недостатком фосфора

Црвене мрље на садном материјалу, летаргија и тупост су повезане са недостатком фосфора у храни.Сигнал и недостатак калијума изгледају жуто уздуж контуре листа, након чега потоњи постаје тром и раскида.Без решавања проблема, биљка престаје да се развија и на листовима се појављују црне тачке.

Недостатак магнезијума у ​​ђубриву којим обезбеђујете биљку губи боју листа.Жељезо се такође манифестује ако није довољно за развој биљке.На грожђу су се формирале црне тачкице, што значи да биљка нема довољно мангана.Борна инсуфицијенција сигнализира у облику блокирања раста.

​​

Недостатак калцијума изгледа као успоравање развоја, лишће поспешује и пада,лоза се не развија, као и гомила.Али то не значи да можете направити вишак калцијума.То ће довести до још више негативних посљедица.

Прекомерни унос калцијума изазива смрт биљке због болести.Болести грожђа, као и друге пољопривредне културе, повезане су са неправилном његом.У повољним условима, биљка није погодна за болести и може одолети могућој инвазији штетних организама.

Способност да се анализира стање биљке омогућиће вам да добијете висок принос грожђа.Сама биљка каже да то није довољно.Остаје само да се прате његове манифестације.Пре него што узгајате биљку, морате купити све неопходне производе за негу.Овај догађај захтијева темељну припрему, јер без знања и значи да се претвара у болно и узалудно вјежбање.